Complex OLV van Goede Raad, Veghel

Inleiding.

PASTORIE, gebouwd in 1907 naar ontwerp van J. van Groenendael in een traditionele bouwstijl met invloeden van Neorenaissance Het object is in gebruik als kantoor.

Omschrijving.

Samengestelde bakstenen bouwmassa. Het middenrisaliet is twee lagen hoog onder een zadeldak, de nok staat haaks op de straat. Het rechtergedeelte telt één laag en heeft een mansardedak. De links gelegen bouwmassa is opnieuw eenlaags en heeft een klein zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het daarachter gelegen gedeelte heeft een zadeldak, haaks daarop. De daken zijn gedekt met geglazuurde tuiles-du-Nord. De topgevels zijn voorzien van windveren. Het pand heeft een uitstekende bakstenen plint en een band in gele strengperssteen ter hoogte van de wisseldorpels van de ramen. Het middenrisaliet heeft op de begane grond afgeschuinde hoeken. Hierin zijn smalle ramen aangebracht. Daarboven kraagt de gevel iets uit. In het midden, zowel op de begane grond als op de verdieping, is een breed raam met middenstijl geplaatst. De topgevel is betimmerd en heeft een klein vierkant raampje in deze betimmering. Direct daaronder is in het metselwerk een zigzagpatroon gemaakt in gele steen. Rechts van het vooruitspringende deel een portiek onder segmentboog, de openslaande paneeldeur heeft smeedijzeren roosters met kleine glas-in-loodraampjes. Daarnaast twee ramen. De rechterzijgevel heeft enkele rechthoekige ramen, de bovenlichten daarvan zijn voorzien van een kleine roedenverdeling. Links van het vooruitspringende deel een bouwmassa met kleine topgevel in de zijgevel. De ramen hebben dezelfde vormgeving als in het rechterdeel. De linkerzijgevel heeft een hooggeplaatst liggend raam, in de topgevel een rechthoekig raam als de overige ramen. Achteraan in de gevel eveneens twee ramen.

In de achtergevel een openslaande deur. T-raam met een bovenlicht met kleine roedenverdeling. Aan de achterzijde is een eenlaagse bouwmassa onder plat dak gezet. Deze serre is voorzien van vernieuwde ramen. In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. In de centrale gang liggen cementtegels. Links van de gang een kamer met schoorsteenmantel en sobere stucplafonds. Rechts is een kamer-en-suite. In de deuren is gestraald glas aangebracht, beide kamers hebben een schoorsteenmantel. De keuken is gedeeltelijk onderkelderd.

Waardering.

De pastorie is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kerkdorpen in het kader van de ontginning van oostelijk Noord-Brabant. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect Van Groenendael. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering die van belang is voor het aanzien van het dorp Mariaheide en als essentieel onderdeel van het geheel. Het gebouw is van belang wegens de gaafheid van interieur en exterieur.

525735
Complex OLV van Goede Raad

Inleiding.

Complex van Rooms Katholieke KERK "Onze Lieve Vrouw van Goeden Raad", PASTORIE, KOETSHUIS, KLOOSTER en SCHOOL met ONDERWIJZERSWONING in Mariaheide. De Zusters Franciscanessen uit Veghel vestigden zich in 1907 in Mariaheide. In 1912 werd Mariaheide een zelfstandige parochie. Dit bevorderde de groei van een kleine kern aan de doorgaande weg, de Pastoor van Haarenstraat, de verbinding van Eindhoven via Veghel naar Nijmegen. De katholieke gebouwen nemen hieraan een belangrijke plaats in. De kerk met bijgebouwen (pastorie en koetshuis) werd ontworpen door J. van Groenendael in 1907. Daarop volgde in 1910 de R.K. Jongensschool met hoofdonderwijzerswoning. Het klooster werd tenslotte in 1912 gebouwd.

Omschrijving.

De gebouwen liggen alle aan de Pastoor van Haarenstraat, in elkaars verlengde. De bebouwing bevindt zich op enige afstand van de ventweg, ten westen van de doorgaande structuur. In totaal worden vijf objecten beschermd. De kerk (IV), in nauwe samenhang met de pastorie (III) en het koetshuis (II), staat centraal. Ten noorden daarvan ligt het klooster (V), ten zuiden van de kerk is de school met onderwijzerswoning (I) gebouwd.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en sociaal-historische ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kerkdorpen in het kader van de ontginning en ontsluiting van het platteland. Het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het kerkelijk erf. Het heeft architectuurhistorische waarden, het is van belang voor de geschiedenis van de bouwkunst en wegens de ornamentiek. Het is van belang wegens de plaats die het inneemt in het oeuvre van de architect. Het complex heeft ensemblewaarde wegens de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. De kern kende in korte tijd een ontwikkeling onder invloed van de tot dit complex behorende katholieke gebouwen. Het geheel is van belang wegens de gaafheid van het exterieur en belangrijke onderdelen van het interieur.

Past. van Haarenstraat 40 5464 VG Veghel Ja
M 759 Veghel