Complex OLV van Goede Raad, Veghel

Inleiding.

Rooms Katholieke LAGERE SCHOOL (Pastoor van Haarenstraat 36) met ONDERWIJZERSWONING (Pastoor van Haarenstraat 34). Gebouwd in opdracht van pastoor van Haaren, in 1910 in een Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant. De school is in gebruik als gemeenschapshuis. De woning wordt als zelfstandige woonruimte gebruikt.

Omschrijving.

Samengestelde bakstenen bouwmassa waarbij school en woning duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Het dak is gedekt met tuiles-du-Nord en heeft gootlijsten en windveren. Het gebouw heeft een iets uitstekende bakstenen plint. Direkt onder de goot is een tandlijst, uitgevoerd in gele steen aangebracht. De school bestaat uit een éénlaags gebouw op een L-vormige plattegrond. Het pand heeft een hoge verdiepingshoogte onder zadeldak. Het woongedeelte bevindt zich aan de zuidkant van de school en springt iets naar voren. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond onder haaks op elkaar staande daken. De voorgevel van de school heeft zes hoge ramen met kruiskozijnen. Deze ramen zijn in twee groepen van drie geplaatst, overeenkomstig de oorspronkelijke klasindeling. Erboven, ongeveer in het midden van de gevel, is in een gepleisterd veld de huidige naam van het gebouw gezet.

In de rechterzijgevel ligt, iets terugwijkend onder een lessenaarsdak, de ingang. In het bovenlicht van de deur is gekleurd glas-in-lood gezet. De topgevel heeft twee ramen. De achtergevel heeft een haakse aanbouw onder zadeldak, deze aanbouw is later verlengd. De voorgevel van het woonhuis telt vijf traveeën. Het risaliet, rechts is twee traveeën breed, twee lagen hoog met topgevel onder een haaks zadeldak. Links is de bouwmassa één laag hoog onder een hoog dak met wolfeind. De staande ramen op de begane grond hebben allen een smalle middenstijl en een bovenlicht. Op de eerste verdieping is een gelijkvormig raam aangebracht, in de topgevel een klein liggend raam. De paneeldeur heeft smeedijzeren roosters, ervoor ligt een bakstenen trapje. In het dakvlak van het wolfdak is een dakkapel gemaakt.

De linkerzijgevel heeft een kelderlicht, een smal raam op de begane grond en een raam in de top. Een kleine aanbouw telt één bouwlaag onder een plat dak. Het interieur van de school is gemoderniseerd, aan de straatkant ligt een grote recreatiezaal, hierin is een oude kastenwand gehandhaafd.

Waardering.

De school is van algemeen belang en heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische, geestelijke en typologische ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kerkdorpen in het kader van de ontginning van oostelijk Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege stijl en detaillering. Het heeft ensemblewaarde wegens de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp en als essentieel onderdeel van het geheel.

521248
Complex OLV van Goede Raad

Inleiding.

Complex van Rooms Katholieke KERK "Onze Lieve Vrouw van Goeden Raad", PASTORIE, KOETSHUIS, KLOOSTER en SCHOOL met ONDERWIJZERSWONING in Mariaheide. De Zusters Franciscanessen uit Veghel vestigden zich in 1907 in Mariaheide. In 1912 werd Mariaheide een zelfstandige parochie. Dit bevorderde de groei van een kleine kern aan de doorgaande weg, de Pastoor van Haarenstraat, de verbinding van Eindhoven via Veghel naar Nijmegen. De katholieke gebouwen nemen hieraan een belangrijke plaats in. De kerk met bijgebouwen (pastorie en koetshuis) werd ontworpen door J. van Groenendael in 1907. Daarop volgde in 1910 de R.K. Jongensschool met hoofdonderwijzerswoning. Het klooster werd tenslotte in 1912 gebouwd.

Omschrijving.

De gebouwen liggen alle aan de Pastoor van Haarenstraat, in elkaars verlengde. De bebouwing bevindt zich op enige afstand van de ventweg, ten westen van de doorgaande structuur. In totaal worden vijf objecten beschermd. De kerk (IV), in nauwe samenhang met de pastorie (III) en het koetshuis (II), staat centraal. Ten noorden daarvan ligt het klooster (V), ten zuiden van de kerk is de school met onderwijzerswoning (I) gebouwd.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en sociaal-historische ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kerkdorpen in het kader van de ontginning en ontsluiting van het platteland. Het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het kerkelijk erf. Het heeft architectuurhistorische waarden, het is van belang voor de geschiedenis van de bouwkunst en wegens de ornamentiek. Het is van belang wegens de plaats die het inneemt in het oeuvre van de architect. Het complex heeft ensemblewaarde wegens de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. De kern kende in korte tijd een ontwikkeling onder invloed van de tot dit complex behorende katholieke gebouwen. Het geheel is van belang wegens de gaafheid van het exterieur en belangrijke onderdelen van het interieur.

Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Past. van Haarenstraat 34 5464 VG Veghel Ja