Vaartweg 110, Dongen

Inleiding.

PASTORIE aan de Vaartweg, gebouwd in circa 1890 in Eclectische stijl.

Omschrijving.

Tweelaags gebouw op een rechthoekige plattegrond onder schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met Oud Hollandse pannen. De gevels zijn gepleisterd en voorzien van horizontale lijsten. De voorgevel is vijf traveen breed en heeft een middenrisaliet. Hierin bevindt zich de deur. Aan weerszijden zijn empire schuiframen aangebracht. In het interieur is de indeling in oorspronkelijke vorm gehandhaafd. Een centrale gang doorsnijdt het pand, aan weerszijden daarvan zijn kamers.

Waardering.

De pastorie is onderdeel van een complex van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kerkdorpen in de tweedehelft van de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de katholieke pastorie. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering aan de vaart, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het complex is van belang wegens de gaafheid van het geheel.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525724
Complexnaam
Hubertusparochie
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Complex van Rooms Katholieke KERK aan de Vaartweg 108 (I), de PASTORIE, Vaartweg 110 (II), een Heilig HartBEELD (III) en een GRAFMONUMENT (IV) gelegen in het kerkdorp Klein Dongen. De Hubertusparochie werd officiëel in 1868 gesticht als aparte parochie voor Klein Dongen en Dongen Vaart die tot dan bij de Laurentiusparochie van Dongen hoorden. Kerk en pastorie werden in datzelfde jaar gebouwd. De kerk is in Neo-gotische stijl uitgevoerd, de pastorie heeft een sobere Eclectische vormgeving.

Omschrijving.

Kerk en pastorie liggen, gescheiden van elkaar, aan de straat. Bij de kerk staat op het voorplein een standbeeld. Achter de kerk ligt het kerkhof waarvan één grafmonument beschermd wordt.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kerkdorpen in de tweede helft van de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de katholieke kerkcomplexen. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de plaats die het inneemt in het oeuvre van de in het Bredase bisdom werkzame architect Soffers. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering aan de vaart, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het complex is van belang wegens de gaafheid van het geheel en is als vertegenwoordigervan het werk van de zeer actieve Soffers langzamerhand zeldzaam geworden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Vaartweg 110 5106 NE Dongen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 1349 Dongen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1929 1929 verbouwing
Naar boven