Vaartweg 108, Dongen

Inleiding.

De KERK van de H. Hubertus werd gebouwd in 1865 in Neogotische stijl naar een ontwerp van architect P. Soffers. In 1929 onderging het gebouw een grote verbouwing van het interieur. Naar ontwerp van het architectenbureau van de gebroeders Oomen (Oosterhout) werd het neo-gotische gepleisterde driebeukige interieur vervangen door een bakstenen éénbeukige kerkruimte met brede spitsbogen in schoon metselwerk, in sobere uitvoering.

Omschrijving.

Rooms Katholieke KERK met toren en een smaller koor. De toren heeft een vierkante grondslag en telt drie geledingen, bekroond door een zeskantige spits. Links en rechts van de toren zijn in 1929 éénlaagse aanbouwen, deels onder plat dak geplaatst. De toren is voorzien van overhoekse steunberen. Op de begane grond heeft de toren een hoog portaal met spitsboogomlijsting. Het boogveld is voorzien van traceringen. Erboven bevindt zich een rond raam. De onderste geleding van de toren heeft lisenen en een klaverbladboogfries. In de geleding daarboven zijn lisenen en een smal spitsboograam, gevuld met glas-in-lood aangebracht. Daarboven bevinden zich de galmgaten en een wijzerplaat in top, geflankeerd door hoekpinakels. Het schip telt vijf traveeën en is voorzien van steunberen waartussen per travee een spitsboograam gevuld met glas-in-lood is aangebracht. Tegen de zijgevel zijn natuurstenen plaquettes geplaatst. Deze gedenkstenen zijn voorzien van opschriften. Eén ervan luidt: "TWEEDE STEEN GELEGD/ DOOR A.A.H. V.D. NOORT/ ANNO 1868". Achter heeft de kerk éénlaags rechthoekige aanbouwen uit 1929 onder plat dak met smalle keperboogramen, gevuld met kathedraalglas. Het koor is op de begane grond rechthoekig, op verdiepingshoogte neemt het een vijfzijdige vorm aan. Het koor is voorzien van een omlopend dak, gedekt met leien en voorzien van een zinken piron. De achtergevel is blind. In het interieur heeft een grote verbouwing plaats gevonden. Thans overspannen flauwe spitsbooggewelven de gehele breedte van het schip. De achterwand is recht. De gewelven zijn voorzien van bakstenen bogen in een afwijkende kleur. Bovenin elk gewelf zit een rond gat, afgedekt met een rooster. Tegen de pijlers is een verzameling houten heiligenbeelden uit verschillende stijlperiodes geplaatst. Communiebanken en preekstoel zijn voorzien van neo-gotisch houtsnijwerk. De orgelgalerij heeft bakstenen pijlers en een houten opbouw. Lancetvensters zijn gevuld met glas-in-lood. De glas-in-lood ramen zijn van de hand van J. Willemen, een kunstenaar uit Dongen en werden tussen 1962 en 1966 vervaardigd.

Waardering.

De kerk is onderdeel van een complex van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kerkdorpen in de tweede helft van de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de katholieke kerkcomplexen. Het is van architectuur-historisch belang vanwege de plaats die het inneemt in het oeuvre van de in het Bredase bisdom werkzame architect Soffers. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering aan de vaart, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het complex is van belang wegens de gaafheid van het geheel en is als vertegenwoordiger van het werk van de zeer actieve Soffers langzamerhand zeldzaam geworden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517184
Complexnaam
Hubertusparochie
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Complex van Rooms Katholieke KERK aan de Vaartweg 108 (I), de PASTORIE, Vaartweg 110 (II), een Heilig HartBEELD (III) en een GRAFMONUMENT (IV) gelegen in het kerkdorp Klein Dongen. De Hubertusparochie werd officiëel in 1868 gesticht als aparte parochie voor Klein Dongen en Dongen Vaart die tot dan bij de Laurentiusparochie van Dongen hoorden. Kerk en pastorie werden in datzelfde jaar gebouwd. De kerk is in Neo-gotische stijl uitgevoerd, de pastorie heeft een sobere Eclectische vormgeving.

Omschrijving.

Kerk en pastorie liggen, gescheiden van elkaar, aan de straat. Bij de kerk staat op het voorplein een standbeeld. Achter de kerk ligt het kerkhof waarvan één grafmonument beschermd wordt.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kerkdorpen in de tweede helft van de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de katholieke kerkcomplexen. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de plaats die het inneemt in het oeuvre van de in het Bredase bisdom werkzame architect Soffers. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering aan de vaart, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het complex is van belang wegens de gaafheid van het geheel en is als vertegenwoordigervan het werk van de zeer actieve Soffers langzamerhand zeldzaam geworden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Vaartweg 108 5106 NE Dongen Ja
Vaartweg 110 5106 NE Dongen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 1377 Dongen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1865 1865 Betreft kerk vervaardiging
1929 1929 Betreft kerk verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Soffers ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Oomen, A.W. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Willemen, J. ; Noord-Brabant glazenier
Naar boven