Begraafplaats Catharinakerk, Eindhoven

GRAFKAPEL van de familie Mignot in Eclectische stijl door architect F. van Ballaer.

Omschrijving

De kapel bestaat uit een blokvormig, natuurstenen gebouwtje onder zadeldak. Naar boven loopt het geheel smaller toe. Aan de voorzijde is een koperen deur in een uitstekende omlijsting met tympaan geplaatst.

Op de deur is een inscriptie: F. VAN BALLAER/ARCHITECT/ANTWERPEN zichtbaar. In de zij- en achtergevels zijn glas-in-lood ramen aangebracht.

In de zijgevels zijn deze ramen voorzien van bladmotieven, aan de achterzijde is in drie rondboogramen een figuratieve voorstelling van de gekruisigde Christus met Maria's zichtbaar.

De kapel is omgeven door een lage muur, aan de voorzijde voorzien van een opening met metalen ketting.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang als voorbeeld van een Eclectische grafkapel en als voorbeeld van het werk van de architect Van Ballaer. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

525715
Begraafplaats Catharinakerk

BEGRAAFPLAATS van de Catharinakerk, stadskerk van de gemeente Eindhoven.

De begraafplaats ligt aan de Zwembadweg op enige afstand van de kerk en beslaat een rechthoekig terrein tussen Zwembadweg, Don Boscostraat en Edenstraat. Aan de Zwembadweg bevindt zich een poortgebouw, aangrenzend is het geheel ommuurd door een bakstenen muur met ezelsrug en lisenen. Op de hoeken van de muur aan de Zwembadweg bevinden zich lantaarns met een natuurstenen bekroning.

In het verlengde van de ingang bevindt zich een recht pad, aan weerszijden begrensd door een haag. Links en rechts daarvan bevinden zich de graven, van vooraanstaande Eindhovenaren. Deze graven vallen onder de bescherming.

Het terrein dat zich voor de toegang van de begraafplaats uitstrekt is in een halfronde vorm met klinkers bestraat. Het wordt begrensd door natuurstenen stoeppalen waartussen ijzeren kettingen hangen. Een aantal van deze palen is vervangen door palen van grindbeton.

Waardering

De begraafplaats is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft ensemblewaarden door de samenhang van poortgebouw en monumenten, die cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van belang zijn. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Grafkapel(H) Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Zwembadweg 22 5611 KS Eindhoven BY Ja
C 1014 Eindhoven