U bent hier

Monument gemeente Eindhoven
In uw regio:

Eindhoven

152 rijksmonumenten

Gemeente Eindhoven
Tel. 040 238 64 60
www.eindhoven.nl

Eindhoven

Lichtstad, Philips, PSV en de Technische Universiteit. Dat is het toonbeeld van Eindhoven. De Brabantse stad doet niet gelijk denken aan een historierijke stad. Maar wie goed kijkt, kan sporen ontdekken uit de Middeleeuwen. En hoewel het stadsbeeld niet wordt bepaald door historische gebouwen, is de ontwikkeling van de stad er wel degelijk in te zien. Rond 1200 is de stad gesticht. Veel mensen denken dat Eindhoven ontstond door aaneengroeiing van omliggende dorpen. Deze groeiden uiteindelijk wel aaneen in Eindhoven en zijn nu wijken rondom het centrum. In 1232 ontving Eindhoven al stadsrechten. Er wordt vanuit gegaan dat de stadsstichting iets met de politiek van de Brabantse hertog Hendrik I te maken heeft.
 
De stad had een marktfunctie tussen de dorpen Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel. Dat bleef eeuwenlang zo, totdat de industrie in de stad op gang kwam. Door uitbreidingen zijn de dorpen langzaam bij de stad ingelijfd. Nu zijn het stadswijken. Deze wijken zijn dus ook al oud. In Tongelre staat ’t Hofke, een boerderij uit 1580. In de loop van de eeuwen is niet of nauwelijks aan het boerenhuis geklust, waardoor het een bijzonder monument is. In datzelfde stadsdeel staat ook de eeuwenoude Collse watermolen. Deze werd in 1999 weer in dezelfde staat teruggebracht als Vincent van Gogh het in 1884 had geschilderd. Na restauratie van de buitenkant, werd de binnenkant onder handen genomen. Sinds 2003 is de molen weer in gebruik genomen.

Monumenten

Veel monumenten in Eindhoven zijn echter niet zo oud. Het grootste en bekendste gedeelte bestaat sinds de industrialisatie, met de komst van Philips in 1891. De gemeente Eindhoven kent vele rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, beschermde stadsgezichten en beschermde dorpsgezichten. Deze monumenten worden graag behouden door de gemeente, maar tegelijkertijd schept ze ook ruimte voor herbestemmingen en –ontwikkelingen. Eindhoven is dan ook een dynamische monumentenstad.

Motto

Het motto van de huidige structuurvisie van Eindhoven is: ‘Het beste van twee werelden’. Bij deze visie wordt voortgeborduurd op het vorige beleid. Ontwikkeling van de Westcorridor tot activiteitenzone, ontwikkeling van de Dommelzone tot rustzone en ontwikkeling van centrum als knooppunt van beide zones, zijn de speerpunten van dit beleid. Het kenmerk en de kracht van Eindhoven is de combinatie van rust en activiteit, van groen en bedrijvigheid en van stedelijkheid en dorps. Het benutten van deze kenmerken en het ontwikkelen daarvan speelt een belangrijke rol bij de stadsontwikkeling van de lichtstad. Dat daar al meer dan vijftien jaar aan vast wordt gehouden, zorgt voor een stabiel beleid.

Contactgegevens

Gemeente Eindhoven
VTH/ Monumentenzorg

Postbus 998
5600 AZ Eindhoven

Contactpersonen
Verguningen: Dhr. A. de Bie
a.de.bie@eindhoven.nl
Subsidies: Dhr. W. Beelen
w.beelen@eindhoven.nl
Fax. 040-2386606