Dorpsstraat 36, Liempde

Inleiding.

Op de begraafplaats ten oosten van de kerk bevindt zich een georinteerde GRAFTOMBE van A.C.J. van Boeckel van Rumpt, heer van het landgoed Velder, en G.M.J. Hubar. De in 1909 vervaardigde tombe vertoont invloeden van deNeo-Renaissance.

Omschrijving.

De graftombe beslaat een rechthoekige plattegrond. Op een plint, bestaande uit geprofileerde rode verblendsteen en hardsteen (voor de hoekblokken), verheft zich een hardstenen samengesteld tweedelig basement met daarop de sarcofaag. De enigszins aflopende sarcofaag, met concave hoekribben, heeft ter halver hoogte een omlopende geprofileerde lijst, aan iedere zijde doorbroken door aanzetstukken voor decoratieve witmarmeren pseudo-draagringen. De draagringen zijn opgenomen in een aan iedere zijde projecterend, frontonachtig driehoekig gebeeldhouwd volume, via acroterin met elkaar verbonden en met binnen het driehoekige veld een voorstelling met twee gekruiste palmtakken onder een kruisnimbus. De palmtakken symboliseren de Overwinning, in de zin van gelukkige voleinding van het leven. Afdekplaat met teksten en twee wapens in licht relif waarop witmarmeren kruis met epitaaf 'ave spes unica' en ondersteunend blok.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur en de sociale ontwikkeling. Verder is het object van belang in relatie tot de geschiedenis van het dorp en het beschermde landgoed Velder. Het object heeft ensemblewaarden als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble, bestaande uit de begraafplaats met monumentaal toegangshek, de kerk, het belendende St. Albertusklooster en de nabijgelegen pastorie (rijksmonument). Het object is verder van belang wegens de gaafheid.

525687
St. Jans Onthoofding

Inleiding.

Complex in de kom van het dorp Liempde, iets ten noorden van het oude dorpsplein gelegen, bestaande uit een r.-k. PAROCHIEKERK (1), een TOEGANGSHEK van de aangrenzende begraafplaats (2), met een GRAFMONUMENT (3) en een GRAFTOMBE (4).

In opdracht van het rooms-katholieke kerkbestuur van de parochie van de Heilige Johannes Onthoofding bouwde de architect H.J. van Tulder in 1867 de kerk die stilistisch tot de Neo-Gotiek behoort. De toren stamt uit 1893-1894. De kerkinventaris is afkomstig uit diverse Brabantse kunstateliers. De glas-in-loodramen zijn omstreeks 1890 vervaardigd door het Limburgse familiebedrijf Nicolas. Op de begraafplaats bevindt zich een grafmonument uit 1869 en een graftombe uit 1909.

Omschrijving.

De parochiekerk Heilige Johannes Onthoofding ligt met de westtoren aan de Dorpsstraat. Aan die zijde ter afscheiding van de straat een in 1989 heringericht kerkplein, aan de noordzijde het perceel van een belendend pand, aan de noordoostzijde het terrein van de pastorie (rijksmonument) en aan de oostzijde de begraafplaats waar een oprijlaantje pal naast de kerk aan de zuidzijde heen leidt. Aan het einde van dit oprijlaantje ligt het toegangshek van de in 1860 aangelegde begraafplaats.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke kerk in de tweede helft van de negentiende eeuw voor wat betreft bestemming en verschijningsvorm. Het heeft architectuur- en kunsthistorische waarde vanwege het belang voor de geschiedenis van de architectuur en het negentiende eeuwse giet- en smeedwerk. De kerk is daarnaast als vroeg werk van belang voor het oeuvre van architect Van Tulder. Het complex is verder van belang vanwege de bijzondere en gedetailleerde ornamentiek. Het complex heeft tesamen met het belendende St. Albertusklooster en de nabijgelegen pastorie (rijksmonument) ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble. De kerk is daarnaast van belang als beeldbepalend element in de dorpskom van Liempde (beschermd dorpsgezicht) en vanwege de relatie tussen de aangepaste schaal van het architectonisch ontwerp en de landelijke uitstraling van de architectuur in Liempde. Het complex is van belang wegens de gaafheid van de architectonische hoofdvorm (en grote delen van het interieur), het ijzersmeedwerk en het beeldhouwwerk. Verder vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen, bestaande uit kerk, toegangshek tot de begraafplaats, grafmonument en graftombe. Het toegangshek is daarnaast van belang wegens kunsthistorische zeldzaamheid.

Graftombe Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Dorpsstraat 36 5298 CB Liempde BY Ja