St. Antonius-Abt pastorie/H.Hartbld, Riel

Inleiding

Ten noordwesten van de R.K. pastorie van de parochie van H. Antonius-Abt staat, gericht op het kruispunt van Kerkstraat en Goirleseweg, een ongesigneerd H. HART-BEELD, daterend uit omstreeks 1920.

Omschrijving

Het beeld staat op een uit drie traptreden bestaande polygonale onderbouw, waarop een hardstenen vierkante sokkel is geplaatst, geflankeerd door kleinere bloembakken van dito materiaal. Op de bakken de letters alfa (links) en omega (rechts), terwijl centraal het IHS-monogram staat afgebeeld. Op de uit hardstenen platen bestaande, verjongende opbouw is aan de voorzijde een hardstenen plaquette aangebracht met de tekst: "Komt / allen / tot mij". Het beeld is geschilderd, waarschijnlijk vervaardigd uit kunststeen en voorzien van een gietijzeren stralenkrans.

Waardering

Het beeld is van algemeen belang vanwege de volgende waarden: cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in Midden-Brabant, met name de bevordering van de H. Hartdevotie in het Interbellum; architectuurhistorische waarden: het heeft bijzonder belang voor de geschiedenis van de kerkelijke sculptuur; ensemblewaarden: het complex ia van bijzondere betekenis voor het aanzien van de voor de negentiende-eeuwse kerkdorpontwikkeling in Noord-Brabant typerende lintbebouwing.

525653
Complex St. Antonius-Abt

Inleiding.

Aan de oostelijke zijde van de Kerkstraat staat, ten zuiden van de kruising met de Goirleseweg, het R.K. complex van de St. Antonius Abt-parochie, bestaande uit kerkgebouw (1), pastorie (2) en H. Hartbeeld (3). De pastorie is het oudste; deze dateert uit 1874. De Antonius Abt-kerk werd ontworpen door de West-Brabantse architect P. van Genk en dateert uit 1895. Het H.Hartbeeld is omstreeks 1920 geplaatst.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang vanwege de volgende waarden: cultuurhistorische waarden: het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in Midden-Brabant; architectuurhistorische waarden: het complex heeft bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek; het is van belang binnen het oeuvre van de architect als voorbeeld van een eenvoudige, dorpskerk; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; ensemblewaarden: het complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de voor de negentiende-eeuwse kerkdorpontwikkeling in Noord-Brabant typerende lintbebouwing; gaafheid/herkenbaarheid: het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur.

Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Kerkstraat 1 5133 AJ Riel BY Ja