525652, Sprundel

Inleiding.

Het BAKHUIS is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Rond 1960-1970 zijn er enkele ramen extra ingezet. Dit bakhuis bevindt zich haaks achter de langgevelboerderij, ter rechterzijde.

Omschrijving.

Het eenlaagse gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen met rechte muurankers. Op het zadeldak van het huisje liggen zwarte muldenpannen, het aangebouwde vierkante ovengedeelte heeft een zadeldak met rode muldenpannen. De deur en een klein venster zijn in de lange linkerzijgevel geplaatst. De korte gevel die naar de boerderij isgekeerd is blind en bevat de ovenaanbouw. Ook de rechterzijgevel is blind. De achtergevel bezit twee lage deurtjes en een breed tweelichtsvenster. In de topgevel bevindt zich een vierkante muuropening. Het inwendige bevatonderdelen die herinneren aan het doel van het bakhuis, zoals een schouw met geprofileerde houten lijst.

Waardering.

Het bakhuis is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de stichting van keuterijen in Noord-Brabant. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorziening, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege de typologische zeldzaamheid van een dergelijk klein complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525652
Complexnaam
boerderij/schuur/bakhuis
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Het complex bestaat uit de LANGGEVELBOERDERIJ (1) en de haaks erachter gelegen VLAAMSE SCHUUR (2) en het eveneens er haaks achter gebouwde BAKHUIS (3). De oudste delen van het complex zijn de Vlaamse Schuur en het bakhuis. Deze zijn waarschijnlijk in het derde kwart van de negentiende eeuw gebouwd. De boerderij dateert uit 1915. Het complex bevindt zich op een viersprong in een oud akkerbouwgebied.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de stichting van keuterijen in Noord-Brabant. Het is typologisch van belang als voorbeeld van een kleine boerderij. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorziening, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege de typologische zeldzaamheid van een dergelijk klein complex.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Sprundel BY Polderstraat 2, Sprundel, Sprundel Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
T 1588 Rucphen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1900 vervaardiging
Naar boven