Pastorie/schansmuur Maria Boodschap, Goirle

Het erf van kerk en pastorie wordt aan de straatkant afgescheiden door een SCHANSMUUR.

Omschrijving

De schansmuur bestaat uit een laag muurtje met ezelsrug met hoekpilasters bij ingangen van kerk en pastorie. Het opgaande werk van de schansmuur komt overeen met dat van de kerk en pastorie. Het bestaat uit miskleurige rode handgevormde baksteen, gemetseld in wild verband. De baksteen, met een formaat van 5,3 x 9,7 x 23,5 cm, komt van de steenfabriek Udenhout.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de esthetische en liturgische ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum. De kerk is van belang vanwege de typologische ontwikkeling van de volkskerk. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang binnen de ontwikkeling van de architectuuropvattingen van de Delftse School. Het complex neemt een vooraanstaande plaats in het oeuvre van de architect C.H. de Bever in. Het is van belang wegend de typologische zeldzaamheid en is gaaf bewaard gebleven.

525648
H.Maria Boodschap

Inleiding.

R.K. KERK complex "H. Maria Boodschap" van 1940 in de stijl van de Delftse School bestaande uit drie onderdelen, namelijk de kerk, de pastorie en een schansmuur. Het ontwerp van architect C.H. de Bever (Eindhoven) is in nauwesamenwerking met A.J. Kropholler (Wassenaar) tot stand gekomen. Aannemer A. Naber (Tilburg) bouwt de kerk voor f.103.000,--. De kerk kon gebouwd worden door een gift van f.50.000,-- van de wollendekenfabrikant Pessers (Tilburg). De eerste steen is gelegd door bouwpastoor Pessers, zoon van genoemde fabrikant, op 15 augustus 1939. De inzegening vond plaats op 15 augustus 1940. De kerk werd bij het 25-jarig bestaan geconsacreerd door mgr. Bekkers ('s-Hertogenbosch).

Omschrijving.

De kerk is georiënteerd. Ze ligt op de hoek van de Tilburgseweg en de van Malsenstraat. De pastorie ligt aan de noordoostkant verbonden door de sacristie met de kerk. Het erf is aan de straatkant afgescheiden door een schansmuur. Aan de noordwestkant van de kerk ligt het aangrenzende kerkhof, dit is niet beschermd.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de esthetische en liturgische ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum. De kerk is van belang vanwege de typologische ontwikkeling van de volkskerk. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang binnen de ontwikkeling van de architectuuropvattingen van de Delftse School. Het complex neemt een vooraanstaande plaats in het oeuvre van de architect C.H. de Bever in. Het is van belang wegens de typologische zeldzaamheid en is gaaf bewaard gebleven.

Muur(D) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Tilburgseweg 136 5051 AK Goirle BY Ja