Omschrijving

In 1909-1910 gemetselde TUINMUUR. De muur bevindt zich aan de zijde van de Groenestraat en de Dobbelmannweg. Voor het complex is de lage, in kruisverband gemetselde muur voorzien van een ezelsrugafdekking. De muur wordt in de as van de toegang naar de pastorie doorbroken. Ook aan de zijde van de Dobbelmannweg wordt de muur doorbroken en is deze voorzien van een modern laag ijzeren draaihek. Aan de Dobbelmannweg wordt de muur voortgezet als een volwaardige tuinmuur met een (gedeeltelijk verdwenen) ezelsrugafdekking, lisenen en twee dubbele houten poorten. In het verlengde van de muur bevindt zich voor het klooster aan de Dobbelmannweg een smeedijzeren tuinhek.

TUINMUUR uit 1909-1910 gebouwd ter afscheiding van pastorie en kerkgebouw.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een krachtig herkenningspunt in het silhouet van de Groenestraat en in een duidelijke zichtas vanuit de tegenover gelegen Willemsweg. De tuinmuur maakt met de kerk en de pastorie deel uit van een nog grotendeels herkenbaar katholiek complex dat dit gedeelte van de Groenestraat en de Dobbelmannweg nog steeds domineert.
- Van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het complex.

525504
H. Antonius van Padua

Inleiding

Complex, bestaande uit een R.K. KERK met een voormalige PASTORIE en een bakstenen TUINMUUR, gelegen aan de zuidzijde van de Groenestraat, op de hoek met de Dobbelmanweg. De H. Antonius van Padua - St. Anna, beter bekend als de Groenestraatkerk, is ontworpen door de in de traditie van P.J. H. Cuypers werkende architect Albert A.J. MARGRY (1857-1911) en werd in 1910 ingewijd. De eerste steen was op 24 mei 1909 gelegd. Vanaf 1909 werden, door dezelfde architect en na zijn dood door zijn zoon Jos. Margry, achter kerk en pastorie onder meer nog een kloosterhuis en vier schoolgebouwen aan de Dobbelmanweg gerealiseerd, alsmede een jongens- en een huishoudschool, bereikbaar vanaf de Groenestraat. Ook werd achter de kerk een begraafplaats aangelegd. Van het oorspronkelijke complex vallen alleen de kerk, de pastorie en de tuinmuur onder de bescherming. De Groenestraatkerk is een grote kruisbasiliek in Neo-Gotische stijl, die opvalt door het ongelijke torenpaar aan de Groenestraat. Kerk en pastorie liggen iets terug van de Groenestraat. De tuin van de pastorie is van deze straat gescheiden door een in baksteen uitgevoerde tuinmuur. Het kerkgebouw is onder meer gewijd aan St. Antonius van Padua. Dit is vermoedelijk een verplichte wijding geweest, zoals vermoedelijk ook de architectenkeuze van te voren werd bepaald. Dit had te maken met een schenking uit het zogenaamde St.Antonius- of Grewenfonds, een fonds gesticht door de Rotterdamse mecenas Grewen, een goede bekende van Margry.

Waardering

Complex, bestaande uit een R.K. KERK, een voormalige PASTORIE en een in baksteen uitgevoerde TUINMUUR, gebouwd in 1909-1910 door A.A.J. Margry.

- Van architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven onderdelen van een oorspronkelijk groter katholiek religieus complex dat in Neo-Gotische stijl werk ontworpen door de bekende kerkenbouw A.A.J. Margry. Het kerkgebouw is een typologisch bijzonder goed en gaaf bewaard voorbeeld van een in het eerste decennium van de twintigste eeuw ontworpen kerkgebouw met een kruisbasilicale aanleg, waarin de vormentaal van de Neo-Gotiek door Margry op eigen wijze is toegepast. Het exterieur en het interieur van kerk en pastorie zijn bijzonder goed bewaard gebleven. Het complex vormt een representatief voorbeeld uit het oeuvre van Margry, die in 1911 overleed.

- Van stedenbouwkundige waarde als een krachtig herkenningspunt in het silhouet van de Groenestraat en in een duidelijke zichtas vanuit de tegenover gelegen Willemsweg. Kerk, pastorie en tuinmuur maken deel uit van een nog grotendeels herkenbaar katholiek complex dat dit gedeelte van de Groenestraat en de Dobbelmanweg nog steeds domineert.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege de grote waarde van het complex voor de religieuze en algemene ontwikkeling van de stad Nijmegen, die in deze tijd een belangrijke katholieke groei doormaakte. Dit complex vormde en vormt ook nu nog een belangrijk onderdeel van het Katholieke volksleven in deze stad.

Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie
Tuinmuur Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja