Westvest 92, Schiedam

Inleiding

Kerkelijk bijgebouw met KOSTERSWONING en CATECHISATIELOKAAL behorende bij het kerkelijk complex van de Nederlandse protestantenbond naar ontwerp van H. Evers uit 1909.

Omschrijving

Het bijgebouw heeft een rechthoekige plattegrond en omvat twee bouwlagen met kapverdieping onder een half schilddak. Het pand is vijf vensterassen breed. Aan de westzijde hebben de zuid- en noordgevel over de breedte van één travee een steekkap met puntgevel. Deze travee is hoger opgetrokken en de top kraagt uit aan de westzijde. Aan de zuidgevel bevindt zich in deze travee de entreepartij met ver uitkragende, houten zadeldakvormige overkapping, gedragen door houten consoles. Hierboven bevindt zich een rondboog spaarveld van metselmozaïek waarin een venster is opgenomen en een tegeltableau met de tekst 'VROOMHEID VRIJHEID' en het monogram NPB. De vier kruisvensters, met houten stijlen en nog gedeeltelijk (bovenin) met roedenverdeling, van de begane grond zijn voorzien van metselmozaïek in het boogveld. De verdieping is in 1947 voorzien van schuifvensters met in het bovenvlak een houten roedenverdeling, ter vervanging van de oorspronkelijke vensters die tevens in het benedenvlak voorzien waren van een roedenverdeling.

De westgevel heeft zowel op de begane grond als op de verdieping vier gekoppelde rondboog spaarvelden, waarvan de buitenste van de verdieping zijn voorzien van kruisvensters met roedenverdeling. De terugliggende vlakken van de overige spaarvelden zijn voorzien van tegels. De noordgevel is nagenoeg blind, alleen in de steekkap bevind zich een vierkant venster.

Aan de noord- en zuidgevel bevinden zich ter hoogte van de steekkap gemetselde schoorstenen. Aan de noordgevel is tevens een schoorsteen in de oostelijke hoek.

In het interieur zijn geen waardevolle elementen bewaard gebleven.

Waardering

Kerkelijk bijgebouw met kosterswoning, catechisatielokaal en bestuurskamer gebouwd in 1909 in Neo-Romaanse trant naar ontwerp van H. Evers, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, stedenbouwkundige, beeldbepalende en ensemblewaarde. Tevens van belang binnen het oeuvre van H. Evers.

525399
Complex

Inleiding

Complex bestaande uit een ZAALKERK en een kerkelijk bijgebouw met onder meer een KOSTERSWONING en een CATECHISATIELOKAAL van de Nederlandse Protestantenbond in Neo-Romaanse trant, gebouwd in 1909 naar een ontwerp van H. Evers en geïnitieerd door François HaverSchmidt, ook bekend als de dichter Piet Paaltjens, vooraanstaand lid van de Schiedamse vrijzinnige geloofsgemeenschap. De tuin bij de kerk is voorzien van een HEK.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een vrijstaande zaalkerk, door een lager tussenlid verbonden met een haaks op de kerk staand bijgebouw waarin kosterswoning, bestuurskamer en catechisatielokaal waren ondergebracht. Het complex is voorzien van een tuin en gesitueerd op een rechthoekig perceel dat is gelegen aan het Westvest en de Walvisstraat, tegenover de korenmolen 'De Walvisch'. De hoogte van de kerktoren is gerelateerd aan de stelling van de molen.

Kerk en kerkelijk bijgebouw zijn opgetrokken in grauwe baksteen in staand verband en zijn voorzien van rondboogvensters en zadeldaken belegd met rode dakpannen. De rondboog rollagen zijn voorzien van hardstenen aanzetstenen. Ook de waterdorpels zijn van hardsteen. De entreepartijen van de kerk en het dienstgebouw hebben beiden een uitspringende portiek met rondboogomlijsting, bekroond door een zadeldak, en zijn opgenomen in een hoger opgaande travee met steekkap.

Het tussenlid bestaat uit een overdekte gang met entree en heeft aan de zuidzijde een dubbele deur met rondboogbovenlicht en spaarvelden bovenin de gevel.

De tuin is aan de rooilijnen voorzien van een ijzeren hekwerk met draaideuren en gesmede sierknoppen, eveneens ontworpen door H. Evers.

Waardering

Kerkelijk complex bestaande uit een kerk en een bijgebouw met kosterswoning, en bijbehorend hekwerk, gebouwd in 1909 in neo-Romaanse trant naar ontwerp van H. Evers, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, stedenbouwkundige, beeldbepalende en ensemblewaarde. Tevens van belang binnen het oeuvre van de architect H. Evers.

Kosterswoning Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Westvest 92 3111 BZ Schiedam Ja