De Kuyper, Schiedam

Inleiding

KANTOORGEBOUW met rechts aangebouwd voormalig EXPEDITIEGEBOUW behorende bij het distilleerderijcomplex De Kuyper uit 1910-1911.

Omschrijving

Het kantoorgebouw met rechts aangebouwd expeditiegebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond boven een rustica plint in rood en geel metselwerk in kruisverband. Het pand telt twee bouwlagen onder een plat dak, dat boven de voorgevel is voorzien van opgemetselde hoekpenanten. In de bredere rechter hoekpenant is een tegeltableau met het bouwjaar 1911 aangebracht. De voorgevel heeft in beide bouwlagen twee vensterstroken van drie vensters met daartussen een enkel venster en geheel rechts een enkel venster. De drie driedelige schuiframen bevatten schuiframen met glas-in-lood bovenlichten. De vensters van de verdieping zijn getoogd. Aan weerszijden van het middelste venster op de verdieping bevinden zich smalle rondboog blindnissen. In de tweede bouwlaag zijn onder de middelste vensters van de vensterstroken hardstenen gevelornamenten aangebracht. De gevel wordt afgesloten met een overstekende houten geprofileerde bakgoot op gootklossen. De hoofdentree bevindt zich in de gevel van het voormalige expeditiegebouw rechts van het kantoor. Een zijentree is gesitueerd in de noordwestelijke zijgevel aan de fabrieksstraat. Ter weerszijden van de zijentree een breed en een smal venster met segmentboog. Op de etage drie vensters. Het expeditiegebouw rechts heeft een zadeldak waarvan de nokas haaks op de Buitenhavenweg georiënteerd is. De topgevel is aan de onderzijde met de belendende gevels verbonden door middel van gemetseld 'traliewerk' en is symmetrisch ingedeeld met in het midden een grote inrijpoort met rondboog bovenlicht met roedeverdeling. Links in de gevel de entree van het kantoor, met fraaie houten eenruits paneeldeur voorzien van siersmeedwerk. De entree is geplaatst in een getrapt spaarveld en wordt bekroond met een cartouche waarop een anker, een van de symbolen van De Kuyper. Rechts in de gevel een getoogd venster.

In het interieur zijn onder meer van belang de originele betimmeringen en trap. De entree aan de Buitenhavenweg geeft toegang tot een portaal met een loket naar het kantoor links. Door een centraal vierkant ingedeeld dakraam treedt daglicht binnen. De gang is bedekt met vloertegels met plantmotieven. Via dubbele klapdeuren met ramen en sober maar sierlijk glooiend lijnverloop, geeft de hal rechts toegang tot de toiletten en links enerzijds tot deuren die naar de achter het kantoor gelegen administratie en laboratoria leiden. Boven deze paneeldeuren zijn achttienruits glas-in-loodvensters in de wand geplaatst. Links van de gang bevinden zich wederom loketten naar het kantoor waar eertijds loon aan de werknemers werd uitbetaald. Deze loketten hebben houten kozijnen en een geslepen glaspaneel met het anker en de naam van het bedrijf. Via een tweede dubbele glazen klapdeur met erboven siersnijwerk en een nieuw geslepen venster, loopt de gang met een knik verder naar de entree aan de fabriekstraat. In dit deel geeft een houten spiltrap met bewerkt houten leuning toegang tot de geheel verbouwde kantoorruimte op de etage. Tegenover de trap bevindt zich het directeurskantoor, in vrijwel originele staat. De rechthoekige kamer heeft een half open houten balkenlaag, met moerbalken die in de muren eindigen met sleutelstukken met leeuwenkoppen. Verder een gekorniste plafondlijst, houten paneellambrisering en deurkozijnen met hoofdgestellen. In de bovenlichten van de schuifvensters in de voorgevel glas-in-lood voorzien van cartouches met de symbolen van De Kuyper: anker, hart en de fles Geneva. Aan weerszijden van de kozijnen zijn houten pilasters aangebracht. Onder de vensters bevinden zich verwarmingskasten.

Waardering

Kantoorgebouw met expeditiegebouw van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het distilleerderijcomplex De Kuyper. Tevens van belang vanwege het goed bewaarde interieur.

525380
De Kuyper

Complex De Kuyper

Inleiding

DISTILLEERDERIJCOMPLEX 'De Kuyper', bestaande uit een FABRIEKSSTRAAT en KANTOORGEBOUW, gebouwd in de jaren 1910-191 1 als nieuw onderkomen van het bedrijf dat van Rotterdam naar Schiedam verhuisde, naar ontwerp in Traditionalistische trant en Overgangsstijl van architect A.W. Meijneken. Het complexterrein heeft de vorm van een geknikte rechthoek en beslaat een kantoor met rechts een voormalig expeditiegebouw aan de Buitenhavenweg en links de toegangspoort met portiersloge tot de op het bedrijfsterrein gelegen fabrieksstraat. Aan weerszijden van de fabrieksstraat zijn in gesloten straatwanden onder meer distilleerderij, bottelarij, kuiperij en opslagruimten gesitueerd.

Uiterst rechts aan de Buitenhavenweg heeft naast het expeditiegebouw een silo gestaan voor de opslag van boekweitdoppen, gebruikt om de flessen in de kisten te beschermen bij vervoer. In 1982 is deze silo gesloopt en is vervangende nieuwbouw gepleegd met een voorgevel in vergelijkbare trant, waarbij de oorspronkelijke plint en gevellijst hergebruikt zijn. Het grote opslaggebouw is met uitzondering van de gevel aan de fabrieksstraat volledig vernieuwd. In de loop der jaren is het complex gewijzigd door uitbreiding en interne doorbraken. De hoofdopzet, een groot deel van de bouwkundige hoofdstructuur en de geveldetaillering is echter voor een groot deel in authentieke staat bewaard gebleven.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een kantoor met expeditiegebouw, entree van de fabriekssstraat en een ontvangstgebouw voor grond- en brandstoffen aan de Buitenhavenweg, en een geknikte fabriekssstraat die aan beide zijden geflankeerd wordt door gesloten straatwanden waaraan de bedrijfsgebouwen zijn gesitueerd. Alle gebouwen zijn boven een natuurstenen rustica plint opgetrokken in rode en gele baksteen in kruisverband. Vensters en deuropeningen zijn met segmentbogen afgesloten en hebben hardstenen aanzetstenen, lateien en lekdorpels. De gevelopeningen zijn opgenomen in spaarvelden gemetseld in rode baksteen, geflankeerd door lisenen in gele baksteen, die aan de bovenzijde met in gele baksteen gemetselde trapfriezen worden afgesloten. De gebouwen zijn voorzien van hardsteen daklijsten.

Waardering

Het distilleerderijcomplex De Kuyper is van algemeen belang wegens architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een overwegend in Overgangsstijl gebouwde moderne distilleerderij voor de productie van jenever uit het begin van de twintigste eeuw, waarbij de diverse functionele onderdelen duidelijk van elkaar te onderscheiden maar samenhangend zijn gegroepeerd aan een fabrieksstraat. Het complex is goed herkenbaar bewaard gebleven. Het complex heeft beeldbepalende waarde vanwege het opvallende gevelfront en de kenmerkende fabrieksstraat aan de Buitenhavenweg.

Kantoorgebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie Ja
Buitenhavenweg 98 3113 BE Schiedam Ja
Buitenhavenweg 98 A 3113 BE Schiedam