Hofje van Belois 1, Schiedam

Inleiding

REGENTENHUIS, deel uitmakend van het complex "Hofje van Belois", gebouwd in 1926 in Traditionalistische trant naar een ontwerp van architect A. Stahlie (1886-1934) te Schiedam. Het regentenhuis neemt een centrale positie in op het trapeziumvormige binnenterrein van het hofje.

NB: Het regentenhuis wordt tegenwoordig gebruikt als kantoor van de Historische Vereniging Schiedam.

Omschrijving

Het vrijstaande regenthuis is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband en bestaat uit een driezijdige middenrisaliet onder een puntdak bekroond door een bakstenen pinakel, met aan weerszijden een rechthoekige vleugel onder een zadeldak. De daken zijn met rode pannen bedekt.

In de beide vleugels dubbele openslaande paneeldeuren met in beide deuren verticaal kijkraampjes. In het middenrisaliet eenruitsramen met glas-in-lood bovenlichten met afbeeldingen van Schiedam.

Het interieur bevindt zich nog in oorspronkelijke toestand en omvat een houten lambrisering om de kasten heen getimmerd, kroonluchter, regentenstoelen, schouw met schouwstuk, voorstellende stadsgezicht Schiedam, W.C. met granieten vloer, zwart-witte vloertegelversiering, geel-blauwe muurtegels en fonteintje.

Waardering

Regentenhuis, deel uitmakend van het complex "Hofje van Belois", gebouwd in 1926 in Traditionalistische trant naar ontwerp van architect A. Stahlie, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en hoge ensemblewaarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525377
Complexnaam
Hofje van Belois
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex "Hofje van Belois", bestaande uit vijf bouwblokken met in totaal 36 HOFJESWONINGEN, opgesteld rond een binnentuin op een trapeziumvormig grondplan en met centraal een vrijstaand (voormalig) REGENTENHUIS. Het hofje is in 1926 gebouwd in Traditionalistische trant naar een ontwerp van architect A. Stahlie (1886-1934). Het hofje is een voortzetting van het "Oude Wijfkens hoff" in de Noordmolenstraat dat werd opgericht in 1593. Tegenwoordig wordt het hofje door zowel mannen als vrouwen bewoond.

Omschrijving

Het complex bestaat uit 36 hofjeswoningen, verdeeld over vijf bouwblokken van een bouwlaag en een kapverdieping onder met rode pannen gedekte zadeldaken. Het terrein met trapeziumvormige plattegrond wordt ontsloten door poortgebouwen centraal in de bouwblokken aan de Aleidastraat (voorzijde) en de Jan van Avennesstraat (achterzijde). De drie overige bouwblokken zijn op symmetrische wijze in de binnentuin gegroepeerd. Het regentenhuis heeft een centrale positie in de as van de binnentuin, in de punt van het trapeziumvormige terrein.

Het hofje is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. Zowel woningen als regentenhuis omvatten een bouwlaag en een kapverdieping onder met rode pannen gedekte zadeldaken. In de beide straatgevelwanden een poortdoorgang met kap, die het zadeldak onderbreekt. Poortgebouwen aan Aleidastraat en Jan van Avenesstraat zijn identiek, met boven de onderdoorgang in ijzer gegoten letters "HOFJE VAN BELOIS".

Waardering

Complex "Hofje van Belois" bestaande uit hofjeswoningen met centraal regentenhuis, gebouwd in 1926 in Traditionalistische trant naar ontwerp van architect A. Stahlie, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en hoge ensemblewaarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hofje Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hofje van Belois 1 3117 DR Schiedam Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 3410 Schiedam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1926 1926 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Stahlie, A. ; Tjalling III architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven