Rotterdamseweg 196, Delft

Inleiding

De keramiekfabriek De Porceleyne Fles verplaatste haar werkzaamheden in het tweede decennium van de twintigste eeuw naar de Rotterdamseweg. Dit complexonderdeel, een FABRIEKSGEBOUW, dat aan alle zijden is vastgebouwd aan latere toevoegingen behoort tot die eerste bouwperiode. Het gebouw is met name aan de noord-, west- en oostzijde verbouwd. Deze gevels zijn van ondergeschikt belang voor de bescherming. De zuidgevel is gelegen aan de binnentuin. Aan deze gevel is in de jaren 1990 een glazen uitbouw gerealiseerd.

Het bouwwerk is opgetrokken in de bouwstijl van het Traditionalisme.

Omschrijving

Het fabrieksgebouw heeft een L-vormige plattegrond. De stam van de L-vorm bestaat uit een rechthoekig volume met twee bouwlagen onder een met pannen gedekt overstekend zadeldak. Het dak staat haaks op de Rotterdamseweg. De zuidgevel telt vijf traveeën. Voor de eerste travee is een tweelaagse uitbouw met balkon aangebracht. De geheel met bouwkeramiek versierde eerste bouwlaag van deze uitbouw heeft een afgeschuinde hoek, waarin een deur is aangebracht. De rechthoekige bovenbouw is bekroond door een keramische adelaar. De overige vier traveeën zijn door lisenen van elkaar gescheiden. In iedere bouwlaag zijn spaarvelden met gekoppelde rondboogvensters aangebracht.

Waardering

Het fabrieksgebouw van het fabriekscomplex 'De Porceleyne Fles' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

Het complexonderdeel heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een specifieke bedrijfstak, die van groot belang is geweest voor de ontwikkeling van de voor de regio Delft kenmerkende keramische industrie. Het complexonderdeel heeft architectuurhistorische waarde vanwege de veelvuldig toegepaste, door het bedrijf zelf vervaardigde bouwkeramiek, een bouwmateriaal dat in de eerste decennia van de twintigste eeuw van grote invloed was op de ontwikkeling van de architectuur. Daarnaast heeft het complexonderdeel architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwstijl.

Het complexonderdeel heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de overige onderdelen van het complex.

Het complexonderdeel is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

525286
De Porceleyne Fles

Inleiding

In het tweede decennium van de twintigste eeuw werd het onderkomen van de keramiekfabriek 'De Porcelyne Fles' aan het Oosteinde in het centrum van de stad Delft te klein. Besloten werd te verhuizen naar een terrein buiten de stad, vlakbij een haven aan de Delftse Schie. Van deze eerst bouwfase is een twee bouwlagen tellend FABRIEKSGEBOUW onder een zadeldak en een BINNENTUIN bewaard gebleven. In en aan deze binnentuin presenteerde de fabriek haar bouwkeramische produkten. Hier bevindt zich ook de GALERIJ, waarmee De Porceleyne Fles op de Wereldtentoonstelling te Parijs van 1900 de hoofdprijs verwierf.

In 1930 volgde een ingrijpende verbouwing waarbij een KANTOOR-\FABRIEKSGEBOUW werd toegevoegd, dat in 1930 is ontworpen naar een ontwerp van architect en TH-lector A. van der Lee in een stijl waarin invloeden van de Late Amsterdamse School en Nieuwe Zakelijkheid zijn verwerkt.

In de jaren 1980 zijn op het terrein achter de eerder genoemde onderdelen fabriekshallen met sheddaken gebouwd. Tevens werd de entree verplaatst naar de Rotterdamseweg en geaccentueerd met een luifel.

Omschrijving

Het uit drie onderdelen bestaande complex is gesitueerd op een rechthoekig terrein aan de westzijde van de Rotterdamseweg. De binnentuin is van de ventweg langs de Rotterdamseweg gescheiden door het in 1930 gebouwde kantoor- en fabrieksgebouw, dat zich over de gehele breedte van het terrein uitstrekt. Aan de noordzijde van de tuin is het onder zadeldak staande fabrieksgebouw gesitueerd. Aan de westzijde van de tuin bevindt zich een galerij onder een lessenaarsdak. Aan de zuidzijde bevindt zich een aanbouw onder een schilddak. Het overige driekwart van het terrein is bebouwd met de moderne fabriekshallen die buiten de bescherming vallen.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde.

Het complex heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een specifieke bedrijfstak, die van groot belang was en is voor de regio Delft.

Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de veelvuldig toegepaste, door het bedrijf zelf vervaardigde bouwkeramiek, een bouwmateriaal dat in de eerste decennia van de twintigste eeuw van grote invloed was op de ontwikkeling van de architectuur in Nederland. Daarnaast heeft het complex architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van een bouwstijl, alsmede vanwege de belangrijke plaats van een complexonderdeel in het oeuvre van de architect A. Van der Lee.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie tussen de complexonderdelen .

Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid van zowel exterieur als interieur.

Fabrieksgebouw Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Rotterdamseweg 196 2628 AR Delft Ja