Molstraat 19, Delft

Inleiding

De dubbele CHAUFFEURSWONING aan de Molstraat behoort tot het complex van 'Garage Centraal'. De woningen werden in 1926 in opdracht van G.C. Jense naar ontwerp van de architect L.C. Kalis gebouwd. De sobere woningen zijn gebouwd in een aan stijl die verwant is aan de late Amsterdamse School. De woningen waren oorspronkelijk naast en boven een poort gebouwd, die toegang gaf tot het binnenterrein van de garage. Deze doorgang is dichtgebouwd. De chauffeurswoning staat in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

De dubbele chauffeurswoning is in de zuidoostelijke gevelwand van de smalle Molstraat gesitueerd. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en twee bouwlagen onder een schilddak. In het dak is een brede dakkapel met plat dak opgenomen. De vrijwel symmetrische voorgevel telt twee bouwlagen onder een overstekende gootlijst. De met rode baksteen gemetselde eerste en tweede bouwlaag worden van elkaar gescheiden door een brede betonnen latei, die de overspanning van de vroegere poort vormt. De eerste bouwlaag biedt ruimte aan een teruggelegen gevel, met afgeschuinde wanden, waarin de toegangen tot de woningen zijn ondergebracht. De tweede bouwlaag heeft twee zeslichts vensters, waarvan het linker een regelverdeling heeft.

Waardering

De dubbele chauffeurswoning aan de Molstraat is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde.

Het object is van cultuurhistorische waarde vanwege de specifieke functie binnen een groter geheel; als chauffeurswoningen behorend bij een garagecomplex.

Het object heeft als onderdeel van het complex stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de bijzondere, zeldzame ligging binnen het centrum van de stad Delft en de ruimtelijk-functionele relatie met het poortgebouw en het binnenterrein. De woningen zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

525239
Garage Centraal

Inleiding

Complex 'Garage Centraal', gebouwd aan de Koornmarkt in 1926 in opdracht van G.C. Jense naar ontwerp van de architect L.C. Kalis. Jense kocht in 1925 het complex Lorrewa, een voormalige blikfabriek op een diep terrein aan de Koornmarkt en de Molstraat. Hij liet de fabrieksgebouwen slopen, waarna een POORTGEBOUW met showrooms voor auto's en bovenwoningen, een aantal GARAGEBOXEN, een dubbele CHAUFFEURSWONING en een REPARATIEWERKPLAATS werden gebouwd. Het met het poortgebouw op de gracht georiënteerde complex staat in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

Het complex is gesitueerd op een binnenterrein aan de oostzijde van de Koornmarkt en de zuidzijde van de Molstraat. Het terrein is vanaf de Koornmarkt toegankelijk middels een poortgebouw, waarin in oorsprong een doorrit naar het achterterrein, showrooms en appartementen zijn ondergebracht. In het pand met de twee chauffeurswoningen aan de Molstraat was een tweede poort opgenomen, die vanaf deze smalle straat toegang gaf tot het terrein. Op het binnenterrein bevinden zich aan de noord- en zuidzijde een aantal garageboxen. In de noordoosthoek van het terrein is de reparatiewerkplaats met betonnen schaaldak gebouwd.

Waardering

Het garagecomplex 'Centraal' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

Het complex is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een specifieke functie verbonden met de opkomst van het gemotoriseerde verkeer, namelijk een vrij vroeg en compleet voorbeeld van een garagecomplex.

Het complex is van architectuurhistorische waarde als een voorbeeld van de late Amsterdamse Schoolstijl, de vroege toepassing van het betonnen schaaldak en vanwege de plaats die het complex inneemt in het oeuvre van de architect Kalis.

Het complex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de bijzondere ligging binnen het centrum van de stad Delft en de ruimtelijk-functionele relatie tussen de complexonderdelen.

Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Chauffeurswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja