Dorpsstraat 45, Beugen

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Aan de westelijke zijde van het erf van het complex staat, met de kopse gevel aan de straat gesitueerd, een langwerpig KARSCHOP uit omstreeks 1875.

Omschrijving

Het eenlaags object heeft een rechthoekige plattegrond en is afgedekt met een zadeldak, belegd met oud Hollandse pannen. De eindgevels zijn voorzien van een nokruiter en hardstenen afdeklijsten. In de straatgevel bevindt zich een getoogde opgeklampte inrijpoort. Ook in de oostelijke gevel, grenzend aan het erf, zijn twee inrijpoorten aangebracht.

Waardering

Het karschop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in oostelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het stroomgebied van de Maas. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een complex dat van belang is vanwege de gaafheid van het uit verschillende onderdelen bestaande geheel.

Het is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse en landschappelijke omgeving.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525203
Complexnaam
Compl. Dorpstraat
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Aan de noordelijke zijde van de Dorpsstraat ligt, even buiten de oude kom van Beugen, een T-BOERDERIJ (1) met tuin en erf, waaraan tevens, aan de noordelijke zijde een langsdeelschuur (2) en, aan de westelijke zijde, een karschop (3) zijn gelegen. Het complex dateert uit omstreeks 1875. Aan de achterzijde grenst het complex aan open landbouwgronden.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in oostelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het stroomgebied van de Maas. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere traditionele ornamentiek. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het uit verschillende onderdelen bestaande geheel en is als zodanig zeldzaam. Het complex is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse en landschappelijke omgeving.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dorpsstraat 45 5835 AG Beugen BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 3176 Boxmeer
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1875 vervaardiging
Naar boven