H. Michael, Beek en Donk

Inleiding.

Het HEILIG HART-BEELD dat direct ten noorden van de westtoren van de H. Michaëlkerk te Beek staat opgesteld is door Auguste Falise in 1925 in brons gegoten. Het is gesigneerd op de bronzen voetplaat.

Omschrijving.

Het beeld van een zegenende Christus met gevleugeld hart is ca. twee meter hoog en staat op een moderne handvorm bakstenen sokkel. Blijkens een gedenksteen in de sokkel is het beeld ter plaatse door het St. Antoniusgilde in 1982 opgesteld.

Waardering.

Het beeld is van algemeen belang. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van de kerkelijke kunstproductie, in het bijzonder als voorbeeld van het werk van de gerenommeerde beeldhouwer Falise. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een belangrijke bebouwingsgroep.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525192
Complexnaam
Kerkstraat
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Het tussen 1933-'35 door de architect H.W. Valk gebouwde complex bestaat uit Kerkstraat 1, de KERK van de H. Michaël (1), Kerkstraat 3, de bijbehorende PASTORIE (2), een BEELD van het H. Hart (3) en een BEELD van de H. Michaël (4), alle gesitueerd in de dorpskom van Beek. De kerk vervangt de tussen 1830-'36 op het Heuvelplein gebouwde Waterstaatskerk. Deze Waterstaatskerk, de opvolger van een op het Heuvelplein gesitueerde schuilkerk, werd door het kerkbestuur vanwege type en stijl als 'te weinig katholiek' ervaren. Een nieuwe kerk, die als de plaatselijke middeleeuwse H. Michaelkerk beter zou moeten passen in het Brabantse dorpsbeeld, werd met opzet niet gerealiseerd op de oude open plaatse (Heuvelplein), maar op de nabij gelegen hoek van de (huidige) Koppelstraat en de Kerkstraat. Ondanks de grotere afstand bepaalt de kerk toch mede het aanzicht van de oostelijke zijde van het Heuvelplein.

Omschrijving.

Het betreft een coherente groep van kerkelijke gebouwen in functionele relatie tot elkaar, bestaande uit een in historiserende Delftse School-stijl uitgevoerde 'christocentrische' kruisbasiliek en een in dezelfde stijl gebouwde pastorie. Door de architectuur met haar 'middeleeuws' aandoende vormentaal, het veelvuldig gebruik van handgevormde kloostermoppen, monnik en non-pannen en ruw smeedijzer en het ambachtelijke karakter van de technische uitvoering, lijkt het alsof de kerk er al eeuwen staat en het gebouw het historische centrum van de plaats is. De eenvoudige en gesloten vormentaal maakt een moderne indruk maar zoekt tegelijkertijd aansluiting bij traditionele waarden. Het complex is gelegen op een ruim, onregelmatig vierkant perceel. Aan de zijde van de Koppelstraat bevindt zich naast de tuin van de pastorie een uitgestrekte moestuin, waardoor het landelijke karakter van de kerkelijke gebouwen nog versterkt worden.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de geschiedenis van het katholicisme in het zuiden en is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de christocentrische volkskerk. Het geheel heeft een bijzondere architectuurhistorische kwaliteit, is van groot belang als voorbeeld van de traditionalistische fase in het oeuvre van architect H.W. Valk. De groep heeft ensemblewaarden, zij bepaalt voor een belangrijk deel het silhouet en daarmee het aanzien van de kom van het dorp.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkstraat 3 5741 GK Beek en Donk BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 975 Beek en Donk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1925 1925 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Falise, A. (Auguste) ; Gelderland beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Naar boven