Gemeenlandsedijk Zuid 23, Abbenbroek

Inleiding

De oorspronkelijk houten schuur, die naast het molenaarshuis aan de Gemeenlandsedijk Zuid is gelegen, is circa 1920 vervangen door een in baksteen opgemetselde SCHUUR. De schuur bestaat uit twee volumes. Het teruggelegen volume is aanzienlijk hoger en breder van formaat. Dit deel is waarschijnlijk circa 1930 aan het complex toegevoegd. Tegen de zuidzijde van het teruggelegen volume staat een aanbouw onder een lessenaarsdak.

De schuur is op onderdelen gewijzigd.

Omschrijving

De schuur is haaks op de dijk gebouwd. Het oudste rechthoekige volume ligt gelijkvloers met de dijk. Het volume telt één bouwlaag onder een mansardedak, haaks op de dijk. Achter dit volume ligt een tweede rechthoekig volume, aanzienlijk breder en hoger en, omdat het gebouw in de polder ligt, telt het gebouw twee bouwlagen onder een mansardedak. Aan de zuidzijde van de onderste bouwlaag bevindt zich een rechthoekige aanbouw onder een lessenaarsdak.

De daken zijn gedekt met gesmoorde tuiles du Nord. De witte houten gootlijsten zijn geplaatst op eenvoudige klossen. Alleen de voorgevel aan de dijk is opgetrokken uit rode baksteen. In de gevel is een dubbele garagedeur opgenomen en in de top van de gevel een luik onder een hijsbalk. De overige gevels zijn gepleisterd en met gietijzeren segmentboogvormige en rondboogvensters geleed. In de kelderlaag van de achtergevel bevinden zich dubbele openslaande deuren.

Waardering

De schuur is als onderdeel van het molenaarscomplex van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde.

- Het object is van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een complex met een specifieke functie.

- Het object is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

- De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525146
Complexnaam
Molenaarshuis met schuur
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex van MOLENAARSHUIS met in twee delen opgetrokken SCHUUR aan de Gemeenlandsedijk Zuid 23 is in fasen gebouwd tussen circa 1875 en circa 1930. Het huis en de schuur vormen een eenheid met de uit de achttiende eeuw stammende, eveneens van rijkswege beschermde windmolen "De Hoop" (mon.nr.9360). De woning is in het laatste kwart van de negentiende eeuw gebouwd. De oorspronkelijk houten schuur aan de straatzijde is circa 1920 vervangen door een uit baksteen opgemetselde schuur. Op het achterterrein is de schuur hoger en breder. Dit deel is waarschijnlijk circa 1930 aan het complex toegevoegd. Het complex is opgetrokken in een streekeigen Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Omschrijving

Het complex van molenaarswoning met bijbehorende in twee delen opgetrokken schuur is gesitueerd aan de westzijde van de Gemeenlandsedijk Zuid. Woning en schuren vormen tezamen een samengestelde plattegrond, grofweg in de vorm van een L. De woning is hierbij gesitueerd in de voet van de L. De schuur, bestaande uit twee volumes met mansardedaken, die achter elkaar zijn geplaatst, vormen de stam van de L-vorm.

Waardering

Het complex van molenaarshuis met schuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

- Het complex is van cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een combinatie van gebouwen met hun specifieke, aan de functie gerelateerde vormgeving en situering.

- Het complex is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

- Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie tussen de verschillende onderdelen van het complex en de molen.

- Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Gemeenlandsedijk Zuid 23 3216 AH Abbenbroek BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 2944 Abbenbroek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1920 vervaardiging
1930 1930 verbouwing
Naar boven