Herenweg 77, Oudorp

Inleiding

PastorieTUIN, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. De in Engelse landschapsstijl aangelegde tuin dateert vermoedelijk van kort na de bouw van de kerk en pastorie in 1879-1880. Aan de zuidzijde wordt de pastorietuin begrensd door de Carmelietenstraat, aan de westzijde door de Molentocht en aan de noordzijde door de kerk en de begraafplaats. De leibomen en druiven tegen de kerkmuur en de bloemperken in het gazon zijn van recente datum. De voortuin is gewijzigd.

Omschrijving

Ruim 0,5 hectare grote pastorietuin waarvan de circa 87 meter diepe en 50 meter brede achtertuin zich achteraan enkele meters naar rechts (N) verbreed. De achtertuin bestaat uit een groot niervormig gazon dat omgeven wordt door slingerpaden en aan de zuidzijde begrensd is door een brede strook waarin verschillende soorten loofbomen (vroeger met name veel iepen) en struikgewas. Het gazon wordt in tweeën gedeeld door een gebogen dwarspad dat rechts eindigt bij het houten toegangshek dat vanaf het Stroomerlaantje toegang geeft tot de pastorietuin. In de achtertuin staan een aantal solitairbomen waaronder een oude notenboom direct achter de pastorie en halverwege rechts een grote groene beuk die gezien de stamomtrek van circa 4,5 meter omstreeks 400 jaar oud is en derhalve dateert van vòòr de aanleg van de huidige pastorietuin. In het tuingedeelte achter de pastorie bevinden zich verder diverse hoogstamfruitbomen waaronder appel- en perenbomen. Van de mispel die hier stond resteert de stronk. Achteraan wordt de pastorietuin begrensd door een strook met struikgewas en diverse bomen waaronder een oude paardekastanje.

Waardering

De pastorietuin is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Verder vanwege de in tuinhistorische opzicht waardevolle samenhang tussen tuin, begraafplaats, Stroomerslaantje en het Kerkenbos.

524960
St. Laurentius

Inleiding

Rooms-katholiek kerkcomplex "St. Laurentius" bestaande uit 13 onderdelen: een aan de westzijde van de Herenweg gelegen KERKGEBOUW (1879-1880) met bijbehorende PASTORIE en pastorieTUIN, een BEGRAAFPLAATS (1862) met begraafplaatsMUUR, een PRIESTERGRAF (1881), drie FAMILIEGRAVEN, een lindenLAAN met twee TOEGANGSHEKKEN en een BOSSCHAGE. De aan ST. Laurentius gewijde kerk en de pastorie zijn evenals het priestergraf ontworpen in neogotische stijl door de Rotterdamse architect E.J. Margry (Harderwijk 1841 - 1891). De bouw van de kerk en pastorie werd opgedragen aan de Alkmaarse timmerman-aannemer en molenmaker B. Brinkman. De kerk verving een uit 1736-1737 daterende schuilkerk die achterin de huidige pastorietuin stond. De naastgelegen begraafplaats is aangelegd in 1862. Tot het in de dorpskern van Oudorp gelegen terrein van de kerk behoren verder een lindenlaan, genaamd "Stroomerlaantje", en een bosperceel, het "Kerkenbos".

Omschrijving

Het uit de 13 genoemde onderdelen bestaande kerkelijke complex is gesitueerd op een ruim L-vormig terrein dat aan de noordzijde begrensd wordt door de Munnikenweg, aan de oostzijde door de Herenweg, aan de zuidzijde door de Carmelietenstraat en aan de westzijde door de Molentocht. De kerk, een driebeukige pseude-basiliek met halfingebouwde fronttoren, is georiënteerd op het westen (Herenweg) waardoor het koor aan de straatzijde ligt en niet de toren. De ten zuiden van de kerk gesitueerde pastorie wordt door een nieuwe tussenbouw (niet beschermd) met de kerk verbonden. Ten noorden van de pastorietuin liggen achtereenvolgens de begraafplaats en het Kerkenbos. Langs de oostzijde vanaf de Munnikenweg loopt de lindenlaan (Stroomerlaantje) die eindigt bij de patorietuin. Het begin en einde van deze laan wordt gemarkeerd door een houten hek. Zowel de begraafplaats als de kerk hebben de hoofdingang aan het Stroomerlaantje. Tussen de begraafplaats en de laan staat een muur van rode baksteen waarin een ijzeren toegangshek. Van de graven op de begraafplaats zijn er met name vier beschermenswaardig: het priestergraf aan het einde van het middenpad; twee familiegraven ten weerszijden en een derde familiegraf dat zich meer naar links bevindt in de achterliggende rij.

Waardering

Het rooms-katholiek kerkcomplex "St. Laurentius" bestaande uit een kerkgebouw, pastorie, patorietuin, begraafplaats, begraafplaatsmuur, prietsregraf, drie familiegraven, lindenlaan, twee toegangshekken en een bosschage is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard katholiek ensemble uit de tweede helft van de 19de eeuw met centraal een begraafplaats en een dorpskerk met pastorie. Daarnaast als gaaf voorbeeld van neogotische kerkarchitectuur uit het laatste kwart van de 19de-eeuw, representatief voor het oeuvre van de architect E.J. Margry. Het complex heeft tevens stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging in de dorpskern van Oudorp.

Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Herenweg 77 1829 AC Oudorp BY Ja