Bergerhout 1, Alkmaar

Omschrijving

De TUINAANLEG bestaat onder meer uit lage tuinmuurtjes rond de voortuinen, de trapbordessen, de bloembakken, het verhoogde terras en de bestrating langs de achtergevels, de achteringang met rijwielstalling, de ronde vijver achter de conciergewoning, en de pergola langs de zuidzijde van de binnenhof met aan het begin hiervan het uit de binnenstad afkomstige zandstenen poortje (uit 1616) van de Latijnse school. Het verhoogde terras voor openluchtvoorstellingen is betegeld met gele plavuizen. Vanaf het terras leiden gemetselde trappen (gele baksteen) waartussen dito bloembakken naar het brede, met rode tegels bestrate pad rond het nagenoeg driehoekige binnenterrein.

Waardering

De tuinaanleg is van algemeen belang vanwege de architectuur- en tuinhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het schoolcomplex "Murmellius".

524883
Murmellius Gymnasium

Inleiding

Het complex "Murmellius" omvat het stedelijk GYMNASIUM met bijbehorende CONCIERGEWONING en TUINAANLEG en werd gebouwd in 1939-1940 naar ontwerp van C. Kirkenier, adjunct-directeur van het Bureau Gemeentewerken van de stad Alkmaar. Aannemer was H. van Vliet uit Amsterdam. Het complex is opgetrokken in de trant van de Delftse School met een markante toren geïnspireerd op Scandinavische raadhuisbouw. Bovenin de toren stond een sterrenkijker opgesteld waarmee de kosmografie onderwezen werd. In de gevels van het gymnasium zijn twee reliëfs aangebracht van de Bergense kunstenaar Tjipke Visser en diens dochter Marijcke. Hun plaatsgenoot Piet Worm ontwierp het grote gebrandschilderde raam in de hal dat vervaardigd werd door Atelier Bogtman in Haarlem.

De uit de bouwtijd daterende tuinaanleg rond het complex is ontworpen door het Bureau Gemeentewerken. Het complex is markant gesitueerd aan het ronde plein van de Bergerhout op de hoek met de Westerweg.

Omschrijving

Het gymnasium bestaat uit drie vleugels waarvan één aan de Westerweg en twee onder een stompe hoek aan het Bergerhout. De twee laatste hebben beide een ingang aan het Bergerhout met naast de hoofdentree de markante toren. De conciërgewoning is gelegen in het verlengde van de Westerwegvleugel en daarmee door een tuinmuur verbonden. Het gymnasium telt met uitzondering van de aulavleugel en de toren naast de hoofdingang twee bouwlagen, de conciërgewoning één bouwlaag. Beide gebouwen zijn opgetrokken in geelroze baksteen en voorzien van zadeldaken met zwartgeglazuurde verbeterde Hollandse pannen en de noklijn evenwijdig aan de weg. Naast baksteen is gebruik gemaakt van rood graniet en kalksteen voor verschillende gevelonderdelen. De ramen zijn uitgevoerd in staal. De drie vleugels worden door voortuinen van de openbare weg gescheiden. De driehoekige binnenhof achter het gymnasium is voorzien van terrassen aan de kant van de aula (W) en een pergola langs de zuidrand. Van de botanische tuin tussen de Westerwegvleugel en de conciërgewoning resteert nog een ronde vijver.

Waardering

Het schoolcomplex "Murmellius" uit 1939-1940 bestaande uit een gymnasium met bijbehorende conciërgewoning en tuinaanleg is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld van een gymnasium in de stijl van de Delftse School met invloed van Scandinavische architectuur. Het complex heeft hoge situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan het Bergerhout.

Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Bergerhout 1 1815 DA Alkmaar Nassaukwartier BY Ja