Klein Zuijlenburg, Oud Zuilen

Inleiding

in opdracht van W.R. Baron van Tuyll van Serooskerken gebouwd WOONHUIS, type herenhuis, genaamd `Klein Zuylenburg'. Het pand is in 1860 gebouwd in de stijl van het neoclassicisme naar ontwerp van architect N. Kamperdijk en deels opgetrokken op de fundamenten van een ouder pand. Het pand is beeldbepalend binnen het Beschermd Gezicht Oud-Zuilen gelegen tussen de Dorpsstraat en de Vecht, met de kopse gevel naar de Zuilenselaan, naast de brug over de rivier de Vecht.

Omschrijving

Het op de hoek van de Dorpsstraat, nabij de brug over de rivier de Vecht gelegen vrijstaand herenhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt boven een souterrain een beletage en een mezzanino onder een zadeldak met flauwe dakhelling met de nok evenwijdig aan de Dorpsstraat en de Vecht. De kap is gedekt met gesmoorde pannen. De gevels zijn bepleisterd en witgeschilderd. De noordoostgevel of voorgevel is een symmetrisch ingedeelde langsgevel met in het midden een uitgebouwd portiek onder plat dak met afgeschuinde hoeken. Hierin bevindt zich de ingang, bestaande uit een dubbele deur met panelen, ruiten en gietijzeren roosters met vrouwenkopjes. Voor de ingang ligt een natuurstenen stoep. Links van de ingang is in het souterrain een brede, driedelige vensterpartij. Rechts is tegen de gevel een garage gezet die buiten de bescherming valt. De beletage heeft rechts en links een zesruits schuifvenster, in het midden boven de deur is een vierruits licht. De gevel wordt afgesloten door een lijst met ter hoogte van iedere travee een klein teruggelegen vierruits venster. De zuidoostgevel is symmetrisch van indeling. Aan weerszijden is een smalle terugliggende strook. Het uitgebouwde souterrain is voorzien van drie paar openingen met roosters. Boven het souterrain is een veranda gezet onder schilddak, gedragen door houten stijlen met eenvoudige afsluiting. De zijkanten zijn dichtgezet met een raamwerk met een ruitvormige houten roedenverdeling met gekleurd en / of van sterretjes voorzien kathedraalglas. De gevel heeft twee stel balkondeuren met daartussen een blindnis met segmentboog. Op de verdieping is in het midden een stolpvenster gezet, aan weerszijden geflankeerd door een vierruitsvenster met een rond ruitje in het midden. Een sierlijst volgt de ligt getoogde vorm van de bovenlichten. De geveltop is afgewerkt met verticale houten delen en een windveer met makelaar.

De zuidwestgevel heeft drie vensterassen. De met persiennes uitgevoerde vensters zijn in het souterrain voorzien van vierruits schuiframen. De beletage bevat drie zesruits schuiframen met persiennes. De mezzanino heeft een eenvoudig fries met twee kleine liggende rechthoekige vensters in een vierkant veld alsmede een vierkant element in het midden.

De noordwestgevel is blind met uitzondering van een tweetal vensters in de geveltop. Op de beletage is de oorspronkelijke plattegrondindeling en detaillering behouden. In de salon bevindt zich een marmeren schouw. De trap heeft bewerkte leuningen. Verder zijn er onder meer binnenluiken, plafonds met kraaldeuren en oorspronkelijke deuren en omlijstingen.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een qua in- en exterieur relatief gaaf bewaard herenhuis naar ontwerp van N. Kamperdijk in neoclassicistische stijl uit XIXC. Van cultuurhistorische waarde vanwege de opdrachtgever, de familie Van Tuyll van Serooskerken en van stedenbouwkundige en beeldbepalende waarde vanwege de ligging op de hoek van de Dorpsstraat aan de rivier de Vecht in Oud-Zuilen nabij de brug.

Dorpsstraat 1 3611 AD Oud Zuilen Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis