Vredegoed, Tienhoven

Omschrijving complexonderdeel 2

De in 1906 naar ontwerp van W. van Vreeswijk gebouwde wagenschuur is gelegen aan de linkerzijde van de boerderij, met de nokrichting evenwijdig aan, doch met de gevel iets teruggelegen ten opzichte hiervan en aan de andere zijde van het oprijpad. Het gebouw is opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak met wolfeind en piron. De bouwstijl en het materiaalgebruik komen overeen met de boerderij. De kap is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De voorgevel is deels voorzien van geglazuurde groene stenen en sierankers.

De voorgevel of zuidwestgevel is symmetrisch van indeling met in het midden een houten dubbele deur met schuingeplaatste en rechte delen. Boven de deur is een segmentboogvormig bovenlicht met straalsgewijs geplaatste roeden. Ter weerszijden zijn twee rondboogvensters met ruitvormige roeden geplaatst. De top bevat een luik onder segmentboog met een boogveld gevuld met gele en rode tegels in een ruitvormig patroon. Ter weerszijden zijn smalle rondboogvensters gezet.

De rechterzijgevel bevat een tweetal opgeklampte deuren met bovenlicht en een drietal gietijzeren getoogde stalvensters.

De symmetrisch ingedeelde achtergevel bevat in het midden een deur met bovenlicht en ter weerszijden een mestdeur, allen onder strek. In de top is een luik met rondboogvormig bovenlicht geplaatst. De windveer is voorzien van een bewerkte makelaar.

De linkerzijgevel bevat een viertal gietijzeren rondboogvormige stalvensters, afgewisseld met een drietal houten luiken en een deur.

Waardering complexonderdeel 2

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard en herkenbaar voorbeeld van een wagenschuur uit begin XX, die qua stijl aansluit bij de boerderij. Alsmede van functionele waarde in relatie tot de boerderij.

524855
Vredegoed

Inleiding complex

Het BOERDERIJCOMPLEX genaamd `Vredegoed' is in 1906 gebouwd naar ontwerp van W. van Vreeswijk uit Kamerik in opdracht van H. Schoenmaker Ezn. De boerderij is gebouwd als melkveehouderij waar men ook zelf kaas maakte. De boerderij en de wagenschuur zijn gebouwd in een eclectische stijl met historiserende stijl verwijzingen en vormen van de art nouveau. Deze stijl is m.n. ook in het interieur toegepast. Ook het hekwerk vertoont deze mengeling van stijlen. De boerderij is aan de Heuvellaan gelegen, een 19de eeuwse boerderijstrook binnen de historische ontginningsstructuur van de Polder Maarsseveen.

Omschrijving complex

Het boerderijcomplex is gelegen aan de Heuvellaan te Tienhoven, op een rechthoekig perceel binnen de rechthoekige verkavelingsstructuur van de polder. Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. boerderij 2. wagenschuur 3. hekwerk

Het perceel is deels door sloten omgeven. De boerderij bevindt zich aan de zuidoostzijde op het perceel. Ten noorden is de wagenschuur gezet, die iets naar achteren ligt. Het toegangshek is geplaatst op de brug over de sloot, die het terrein scheidt van de weg. Op het erf bevinden zich voor de wagenschuur en rechts voor de boerderij een aantal beuken. Voor de boerderij is een eenvoudige tuin aangelegd.

Waardering complex

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf en herkenbaar voorbeeld van een boerderijcomplex, rijk uitgevoerd met art nouveau-elementen in in- en exterieur. Tevens vanwege de ensemblewaarde in relatie tot de boerderijstrook aan de Heuvellaan en de polder Maarsseveen.

Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Heuvellaan 5 3612 BA Tienhoven BY Ja