Villa Oldeheem, Naarden

Inleiding

LANDHUIS uit 1913 genaamd "Villa Oldenheem", hoofdonderdeel van het gelijknamig complex, gebouwd naar ontwerp va Th. Rueter en in opdracht van SAC Dudok van Heel.

Omschrijving

Landhuis van twee bouwlagen onder samengesteld schilddak met leien in Maasdekking, waarvan de dakschilden een uitzwenkende dakvoet hebben. De gevels zijn witgepleisterd en ter hoogte van de onderdorpels van de begane grondvensters voorzien van een geprofileerde waterlijst. Het dakoverstek wordt ondersteund door geprofileerde consoles. Vrijwel alle vensters zijn voorzien van houten luiken. Op de begane grond overwegend kruisvensters met vierruits bovenlichten en op de verdieping stolpramen met kleine roedenverdeling.

De entree bevindt zich ongeveer in het midden van de noordoostgevel tussen twee risalieten onder schilddakjes. Een trap van vijf treden leidt naar de deur met tweeruits bovenlicht onder een zadeldakje met beschot op geprofileerde consoles. Aan weerszijden kruisvensters waarvan de ramen zijn beschilderd met witte geometrische ajourpatronen. Boven de entree een horizontaal tweeruits venster, geflankeerd door twee kleine vierkante verdiepingvensters. In de middenas een dakkapel. De linker risaliet bevat op de begane grond een kruiskozijn en op de verdieping een stolpraam. In de rechter risaliet beganegronds twee kleine rechthoekige vensters met luiken en op de verdieping twee smalle staande tweeruits vensters die het traplicht vormen. Rechts van de risaliet een plat afgedekte éénlaagse uitbouw met twee kleine rechthoekige vensters met luiken en een deur die opent op een binnenplaatsje, omgeven door twee tuinmuren en de zijgevel van de garage. De kopse zuidoostgevel bevat twee vensterassen met links op de begane grond een driezijdige erkerpartij en daarboven een balkon. In de erker een dubbele glasdeur onder twee vierruits bovenlichten en in de schuine zijden smalle rechthoekige vensters. Op de verdieping opent een dubbele glasdeur met kleine roedenverdeling op het balkon. De rechter vensteras bevat op de begane grond een kruiskozijn en boven een stolpraam. Centraal in het dakschild een dakkapel onder zadeldak.

De zuidwestgevel is nagenoeg symmetrisch ingedeeld met twee erkerpartijen over twee bouwlagen en daartussen twee vensterassen. Op de begane grond kruisvensters en in de schuine zijden van de erkers smalle rechthoekige vensters. Op de verdieping stolpramen met kleine roedenverdeling. In het midden van het dakschild, dat de contour van de erkers volgt, twee dakkapellen. Links van de gevel een plat afgedekte éénlaagse serre-uitbouw waarvan het dak dienst doet als balkon. In de serre een dubbele glasdeur met boven- en zijlichten die opent naar de tuin. De noordwestgevel van de serre bevat een samengesteld driedelig venster met bovenlichten en in de afgesnoten hoeken smalle rechthoekige vensters met bovenlicht. Links van de serre een rechthoekige éénlaagse plat afgedekte uitbouw met drie vensterpartijen met roedenverdeling en luiken. Op de verdieping een stolpraam en in het dakschild een dakkapel. In het dak drie hoge witgepleisterde schoorstenen.

Inwendig is de plattegrondindeling en een deel van het oorspronkelijke interieur uit de bouwtijd bewaard gebleven. Achter de voordeur bevindt zich een grote hal met een hoge paneellambrizering en balkenplafond, uitgevoerd in donker hout en een zwart-wit geblokte tegelvloer. Tegenover de tochtdeur van de entree bevindt zich naar Engels voorbeeld een haardpartij en voor de twee met ajourpatronen beschilderde kruisvensters diepe vensterbanken. Vanuit de centrale hal zijn vrijwel alle vertrekken op de begane grond te bereiken evenals de steektrap met bordes naar de verdieping die ook in donker hout is uitgevoerd. In de verschillende vertrekken zijn originele details zoals onder meer haardpartijen, balkenplafonds en in de eetkamer ingebouwde kasten met vitrine bewaard gebleven.

Waardering

Landhuis "Villa Oldenheem" uit 1913-14 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en zowel uit- als inwendig grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuws landhuis in Engelse Landhuisstijl naar ontwerp van de Gooise architect Rueter.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524788
Complexnaam
Villa Oldenheem
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex "Villa Oldenheem" omvat een LANDHUIS in Engelse Landhuisstijl uit 1913 met bijbehorende GARAGE, TUINAANLEG en TOEGANGSHEK. De gebouwen zijn ontworpen door architect Theo Rueter uit Blaricum in opdracht van S.A.C. Dudok van Heel. In de tuinaanleg zijn elementen in Nieuw Architectonische Tuinstijl gecombineerd met restanten van het 19e-eeuwse parkbos.

Het landhuis ligt op de hoek van de Huizerstraatweg en de Meentweg op een perceel dat oorspronkelijk deel uitmaakte van het grote landgoed "Nieuw Valkeveen" van grootgrondbezitter J.P. van Rossum. In 1868 is het tolhuis "De Viersprong", dat op deze lokatie stond, afgebroken en is een tuin van vermaak aangelegd.

Omschrijving

Het landhuis ligt teruggerooid vanaf de weg op een verhoging in een eenvoudige tuinaanleg met groot waterbassin, tuinmuren en poortjes. Het landhuis telt twee bouwlagen op een nagenoeg rechthoekige plattegrond onder een hoog schilddak waarvan de noklijn NW-ZO is georiënteerd. De garage staat ten noordoosten van het landhuis en is over één bouwlaag opgetrokken onder een zadeldak waarvan de noklijn dezelfde oriëntatie heeft als het dak van het landhuis. De garage en de villa zijn door middel van twee gepleisterde tuinmuren met elkaar verbonden waardoor een L-vormige bouwmassa is gevormd. Het toegangshek staat aan het begin van de oprijlaan aan de Naarderstraat. De oprijlaan eindigt in een binnenplaats in de oksel van de L-vorm met in het midden een monumentale lindeboom.

Waardering

Het complex "Villa Oldenheem", bestaande uit een landhuis met bijbehorende garage, tuinaanleg en toegangshek, uit 1913 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en zowel uit- als inwendig grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuws landhuis in Engelse Landhuisstijl met bijbehorende onderdelen naar ontwerp van architect Rueter.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Huizerstraatweg 36 1411 GP Naarden Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 968 Naarden
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1913 1913 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Rueter, Th. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Dudok van Heel, SAC ; Noord-Holland opdrachtgever
Naar boven