Godelindeweg 20, Naarden

WOONHUIS "De Dwarslatte" uit 1921-1922, deel uitmakend van het complex "Dudokhuizen".

N.B. De uitgebouwde vestibule halverwege de rechter zijgevel is niet oorspronkelijk.

Omschrijving

Woonhuis bestaande uit een L-vormig hoofdvolume van twee bouwlagen onder een L-vormig rietgedekt schilddak met overstek, en tegen de kopse voorzijde hiervan een smaller rechthoekig bouwvolume van één bouwlaag onder een tegen de voorgevel van het hoofdvolume aansluitend rietgedekt schilddak met overstek en de noklijn haaks op de weg. Halverwege het rechterzijschild van het laatstgenoemde dak staat een forse rechthoekige schoorsteen. Het tot boven de eerste bouwlaag doorgetrokken achterschild van het eerstgenoemde dak wordt bekroond door een zich verjongende vierkante schoorsteen. De buitengevels zijn samengesteld uit zwartgeteerde gepotdekselde delen. Hierboven heeft het middelste gedeelte van de rechterzijgevel (en de aansluitende rechter helft van de voorgevel van het hoofdvolume) een contrasterende bekleding van witte rabatdelen. Het lage voorste volume heeft in de kopse voorgevel (N) een liggend venster en in de rechterzijgevel (W) twee liggende vensters. In de linkerzijgevel van het lage bouwdeel bevinden zich rechts drie gekoppelde ramen met bovenlicht en links een dubbele glasdeur met tweedelig bovenlicht. Laatstgenoemde deur wordt aan de linkerzijde geflankeerd door een raam met bovenlicht.

De ten opzichte van het lage bouwdeel risalerende rechter zijgevel (W) van het hoofdvolume heeft links twee kleine liggende vensters en rechts hiervan een tweedelig venster waaronder een borstwering die evenals het aangrenzende rechter geveldeel licht risaleert. Links van dit tot boven aan toe gepotdekselde en gesloten rechter geveldeel is de eerste verdieping voorzien van een serie van zeven, direct onder het dakoverstek geplaatste ramen waarvan de twee linker aangebracht zijn in de voorzijde van het hoofdvolume. De lage achtergevel (Z) van het hoofdvolume heeft enigszins rechts van het midden een dubbele glasdeur die aan beide zijden geflankeerd wordt door twee ramen.

In de linkerzijgevel (O) van het hoofdvolume bevinden zich middenboven twee gekoppelde openslaande ramen. Het risalerende rechter gedeelte van de gevel (de basis van de "L") heeft op de begane grond drie gekoppelde ramen en op de eerste verdieping drie dito openslaande ramen waarboven een ruim overstek en waaronder een op twee klossen rustende houten bloembak.

Waardering

Het woonhuis "De Dwarslatte" uit 1921-22 is als onderdeel van het complex "Dudokhuizen" van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een middenstandswoning uit het vroege oeuvre van W.M. Dudok. Kenmerkend zijn de in- en uitspringende bouwvolumes en het spel van horizontalen en vertikalen in materiaalgebruik en detaillering. Het woonhuis heeft grote situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging als onderdeel van het ensemble langs de Godelindeweg tegenover de vesting Naarden.

524780
Dudokhuizen

Inleiding

Het complex "Dudokhuizen" omvat drie enkele, twee dubbele en twee driedubbele houten WOONHUIZEN, die als ensemble middenstandswoningen zijn ontworpen door W.M. Dudok in de periode 1920-1922. De in opdracht van N.V. Tuindorp Naarden gebouwde huizen vertonen de kenmerkende Dudok-trant met stijlinvloeden van Frank Lloyd Wright, de Amsterdamse School en De Stijl. De huizen zijn in hout opgetrokken, omdat ze tot 1927 binnen de verboden kringen van de vesting Naarden lagen. De huizen waren oorspronkelijk spiegelbeeldig identiek ontworpen en gesitueerd aan weerszijden van de Terborchlaan, beginnend met de driedubbele huizen, vervolgens de dubbele huizen en tenslotte de enkele. De specifieke Dudok-architectuur is bij alle huizen herkenbaar bewaard gebleven en wordt versterkt door de situering als ensemble.

N.B. Het pand Terborchlaan 2/Godelindeweg 34; 36 is na een brand in 1992 in de stijl van Dudok herbouwd en op basis van de oude plattegrond.

Omschrijving

Het complex "Dudokhuizen" is gesitueerd langs de ventweg aan de zuidzijde van de Godelindeweg. De driedubbele huizen liggen ter weerszijden van de Terborchlaan, gevolgd door de dubbele huizen en tenslotte aan de oostzijde de enkele woonhuizen nrs. 20 en 22 en aan de westzijde het enkele woonhuis nr. 48. De huizen zijn afwisselend over één en twee bouwlagen opgetrokken onder rietgedekte samengestelde schilddaken met oranje nokvorsten. De in- en uitspringende bouwvolumes bestaan afwisselend uit zwartgeteerd potdekselwerk en horizontale en vertikale houten delen, die overwegend witgeschilderd zijn. De forse gemetselde taps toelopende schoorstenen vormen belangrijke vertikale elementen in de overwegend horizontale detaillering van de woonhuizen.

Waardering

Het complex "Dudokhuizen" uit 1920-22 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief ensemble middenstandswoningen uit het vroege oeuvre van W.M. Dudok. Kenmerkend zijn de in- en uitspringende bouwvolumes en het spel van horizontalen en vertikalen in materiaalgebruik en detaillering. Het complex heeft grote situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging als ensemble langs de Godelindeweg tegenover de vesting Naarden.

Godelindeweg 20 1412 HD Naarden Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Middenstandswoning