Stoeppalen, Wijk bij Duurstede

Omschrijving

Twee eenvoudige natuurstenen cilindervormige STOEPPALEN, bekroond door een in doorsnee kleinere halve bol. Onder de beëindiging van de schacht komt, verdeeld over de twee exemplaren, de naamgeving van het huis voor in een verdiept veld: 'ONZE VER' en 'WACHTING'. De palen zijn opgesteld bij de toegang naar het koetshuis en het woonhuis.

Waardering

Stoeppalen, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van steeds zeldzamer wordend straatmeubilair en vanwege de verbondenheid met de naamgeving van het eerste huis.

524778
Mariënhove

Inleiding

VILLA 'Mariënhove' werd in 1869 in eclectische stijl, vermoedelijk door architect S.A. van Lunteren ontworpen, in opdracht van Jacobus Mariënhof. Oorspronkelijk heette de villa ' Onze Verwachting', hetgeen nog steeds is te lezen op de twee bewaard gebleven STOEPPALEN. Het park waarin het huis lag, is later verkaveld. Op het terrein bevindt zich een in 1891 gebouwd KOETSHUIS. Het complex bestaat uit de volgende onderdelen: 1. villa

2. koetshuis

3. stoeppalen

Omschrijving

De door een tuin omsloten villa is gelegen aan de singel, aan de zuidzijde, net buiten de muren van Wijk bij Duurstede, nabij de kasteelruïne. Aan de rechterzijde van het huis bevindt zich de toegang naar het koetshuis die wordt geflankeerd door stoeppalen.

Waardering

Villa met koetshuis, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een in eclectische stijl opgetrokken woonhuis met koetshuis. Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een ontwikkeling waarin de 19de eeuws elite zich bij voorkeur vestigde in een rustieke omgeving. Van stedenbouwkundige waarde gelegen in een park, waarvan de aanleg nog deels herkenbaar is, als uitbreiding van het stadscentrum.

Singel 2 3961 CE Wijk bij Duurstede BY Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stoeppalen