Blankenhoeve, Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 5

Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorende zeventiende-eeuwse BOERDERIJ van het langhuistype, Blankenhoeve, die in 1877 werd verkocht aan de toenmalige eigenaren van Voorlinden, Jhr. Mr. Jan Francois Schuurbeque Boeije en anderen. In 1926 kwam de boerderij in handen van de familie Loudon die inmiddels Voorlinden en Blanckenburg bewoonden.

Boerderij, langhuistype met opkamer, 17e eeuwse topgevel, kookhuis. Bedrijfsdeel modern.

Waardering

De 17de-eeuwse boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard, karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. Vanwege de typologische waarde als voorbeeld van een langhuisboerderij. Vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats.

524563
Blanckenburg

Inleiding

HISTORISCHE BUITENPLAATS BLANCKENBURG bestaat uit een LANDHUIS (1), TUIN- en PARKAANLEG (2) met TUINMUUR met TOEGANGSPOORT (3) en ATELIER (4), BOERDERIJ 'Blankenhoeve' (5), TOEGANGSHEK (6), DIENSTWONING (7), en WOONHUIS (8).

De oorsprong van de buitenplaats Blanckenburg gaat terug tot de zeventiende eeuw. Het landhuis dateert uit de achttiende eeuw maar is in 1917 in de stijl van de Neo-Barok verbouwd door de architect F. Koch, die ook het ontwerp maakte voor de dienstwoning uit 1920. Opdrachtgever van deze verbouwing was jonkheer J. Loudon, die in het begin van de twintigste eeuw in bezit was gekomen van Blanckenburg. Zijn broer jonkheer Hugo Loudon kocht in 1912 het aangrenzende Voorlinden. Blijkens een gedetailleerde kaart van Voorlinden en Blanckenburg uit 1843 was de huidige parkaanleg en de weidegrond met de boerderij al aanwezig. De parkaanleg direct rond het huis vertoont kenmerkende karakteristieken uit het oeuvre van J.D. Zocher jr en is mogelijk van zijn hand.

Omschrijving

De begrenzing van de buitenplaats bestaat aan de westkant uit de hoge duinrug die doorloopt naar het aan de zuidzijde aangrenzende landgoed Voorlinden. De Buurtweg vormt de oostgrens van het terrein. De dienstwoning staat bij het begin van de oprijlaan aan de Buurtweg. Halverwege de oprijlaan, vlak voor het toegangshek naar het landhuis maakt de oprijlaan een bocht in zuidelijke richting te vervolgen naar de boerderij Blankenhoeve met ten zuidwesten het herenhuis. Voorbij het toegangshek, ten noordoosten van de oprijlaan bevindt zich een rechthoekig terrein met moestuin, die gedeeltelijk is ommuurd. Langs de noordoostelijke muur bevindt zich aan de noordeinde een tuinmanswoning, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Aan de zuidwestzijde van de moestuin bevindt zich een atelier.

Waardering

De gefaseerd tot stand gekomen historische buitenplaats Blanckenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde

- als voorbeeld van een in oorsprong oudere buitenplaats met deels 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse gebouwen en een 19de-eeuwse parkaanleg

- wegens de diversiteit in bouwstijlen en de gaafheid van de bebouwing

- wegens de herkenbare landschappelijke parkaanleg

- wegens de hoge ensemblewaarde die wordt ingegeven door de bijzondere historisch functionele, ruimtelijke en ruimtelijke relatie met de andere complexonderdelen

- wegens de stedenbouwkundige waarde voortkomend uit de relatie met de parkaanleg van het naastgelegen Voorlinden.

Buurtweg 40 2244 AE Wassenaar Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij