Inleiding complexonderdeel 2

Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorende TUIN- en PARKAANLEG in landschapsstijl, die blijkens een gedetailleerde kaart van de buitenplaatsen Blanckenburg en Voorlinden uit 1843 toen in structuur en deels in detail aanwezig was. De parkaanleg direct rond het huis vertoont kenmerkende karakteristieken voor het oeuvre van J.D. Zocher jr en is mogelijk van zijn hand.

Omschrijving

De historische tuin- en parkaanleg kenmerkt zich door een gevarieerde ruimtelijke opbouw met een besloten ruimte aan de west- en noordzijde van het huis en een breed panoramisch gezicht over de weilanden naar de boerderij en het bos in zuidelijke en oostelijke richting. Vanaf de Buurtweg loopt een rechte oprijlaan naar het landhuis, in de noordwest hoek van het terrein, en eindigt daar in een rotonde. Ten noorden van de laan de rechthoekige voormalige moestuin met tuinmuur en toegangspoortje. De voormalige tuinmanswoning is ingrijpend gewijzigd. Voor het inrijhek buigt de laan af in zuidelijke richting naar het boerderijcomplex en de villa. De dienstwoning staat aan het begin van de laan aan de Buurtweg. De oprijlaan wordt door bomen en heestergroepen geflankeerd. Rond het huis een gazon met vrij jonge solitairen (eiken en kastanjes) in groepen en lijnen. Ten noordwesten van het huis een slingerende vijver met bossages (rododendrons en taxus) langs de vijver en enkele solitairen (beuk, linde) die de omtrek van de vijver accentueren. In de oksel van de vijver een mosheuvel met solitairen. Aan de zuidzijde van de laan een breed panoramisch gezicht over de weidegronden naar de boerderij en het bos dat de weidegronden omzoomt. Door de slingerende bosrand is een sterke perspectiefwerking gecreëerd waardoor het terrein groter lijkt dan het in werkelijkheid is. In het bos langs de duinrug (met grotendeels vrij jonge eiken) een rechte laan die zich voortzet in een formeel padenpatroon op het naastgelegen Voorlinden. Dicht langs de duinrug een gebogen pad met talud aan de buitenzijde. Voor het overige slingerpaden, ook in de andere bosgedeelten te vinden zijn. In de nabijheid van de moestuin een houten schuur en restanten van beukenhagen.

Waardering

De vroeg 19de-eeuwse tuin- en parkaanleg behorende bij de buitenplaats Blanckenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinhistorische waarde als in structuur en deels in detail gaaf bewaard gebleven parkaanleg in landschapsstijl. De ruimtelijke opbouw met de afwisseling van open en gesloten ruimtes en met name de vorm van de vijver en de beplanting in dit gedeelte van het park duiden erop dat dit het werk van J.D. Zocher jr. zou kunnen zijn.

De hoge ensemblewaarde wordt ingegeven door de bijzondere ruimtelijke relatie met de ander complexonderdelen door de diverse zichtassen die door de perspectiefwerking zijn gecreëerd. Van stedebouwkundig belang is de relatie met de parkaanleg op het naastgelegen Voorlinden met name de rechte lanenstructuur in het bos aan de westzijde langs de duinrug.

524562
Blanckenburg

Inleiding

HISTORISCHE BUITENPLAATS BLANCKENBURG bestaat uit een LANDHUIS (1), TUIN- en PARKAANLEG (2) met TUINMUUR met TOEGANGSPOORT (3) en ATELIER (4), BOERDERIJ 'Blankenhoeve' (5), TOEGANGSHEK (6), DIENSTWONING (7), en WOONHUIS (8).

De oorsprong van de buitenplaats Blanckenburg gaat terug tot de zeventiende eeuw. Het landhuis dateert uit de achttiende eeuw maar is in 1917 in de stijl van de Neo-Barok verbouwd door de architect F. Koch, die ook het ontwerp maakte voor de dienstwoning uit 1920. Opdrachtgever van deze verbouwing was jonkheer J. Loudon, die in het begin van de twintigste eeuw in bezit was gekomen van Blanckenburg. Zijn broer jonkheer Hugo Loudon kocht in 1912 het aangrenzende Voorlinden. Blijkens een gedetailleerde kaart van Voorlinden en Blanckenburg uit 1843 was de huidige parkaanleg en de weidegrond met de boerderij al aanwezig. De parkaanleg direct rond het huis vertoont kenmerkende karakteristieken uit het oeuvre van J.D. Zocher jr en is mogelijk van zijn hand.

Omschrijving

De begrenzing van de buitenplaats bestaat aan de westkant uit de hoge duinrug die doorloopt naar het aan de zuidzijde aangrenzende landgoed Voorlinden. De Buurtweg vormt de oostgrens van het terrein. De dienstwoning staat bij het begin van de oprijlaan aan de Buurtweg. Halverwege de oprijlaan, vlak voor het toegangshek naar het landhuis maakt de oprijlaan een bocht in zuidelijke richting te vervolgen naar de boerderij Blankenhoeve met ten zuidwesten het herenhuis. Voorbij het toegangshek, ten noordoosten van de oprijlaan bevindt zich een rechthoekig terrein met moestuin, die gedeeltelijk is ommuurd. Langs de noordoostelijke muur bevindt zich aan de noordeinde een tuinmanswoning, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Aan de zuidwestzijde van de moestuin bevindt zich een atelier.

Waardering

De gefaseerd tot stand gekomen historische buitenplaats Blanckenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde

- als voorbeeld van een in oorsprong oudere buitenplaats met deels 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse gebouwen en een 19de-eeuwse parkaanleg

- wegens de diversiteit in bouwstijlen en de gaafheid van de bebouwing

- wegens de herkenbare landschappelijke parkaanleg

- wegens de hoge ensemblewaarde die wordt ingegeven door de bijzondere historisch functionele, ruimtelijke en ruimtelijke relatie met de andere complexonderdelen

- wegens de stedenbouwkundige waarde voortkomend uit de relatie met de parkaanleg van het naastgelegen Voorlinden.

Tuinmuur Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Wassenaar Wassenaar, Wassenaar Ja