Inleiding complexonderdeel 3

MUZIEKTENT, in 1928 door de Haagse architect J.J. (Co Brandes) ontworpen in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School. De muziektent, pendant van de tegenover gelegen gedenkbank met pergola is licht verhoogd gesitueerd aan de noordoostzijde van het plantsoen in het verlengde van de centraal gelegen wetering.

Omschrijving

De uit een rode handvormsteen (kettingverband) opgetrokken muziektent heeft een achthoekig grondvlak met een hoge gemetselde borstwering. Aan de binnenzijde van de hoek staan tegen de borstweringsmuur gemetselde basementen met houten pijlers en korbeels, waarop het overstekende, achtzijdige rieten dak rust, dat is bekroond met een zinken piron. Aan twee zijden is de muziektent, via een gemetselde trap met keermuren toegankelijk. Aan de zuidwestzijde bevindt zich een entree naar het souterrain gedeelte onder de muziektent.

Waardering

De uit 1928 daterende muziektent is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als representatief voorbeeld van een sociaal-culturele buurtvoorziening uit de jaren '20 van de 20ste eeuw;

- door de karakteristieke vormgeving en detaillering van de muziektent in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School;

- als onderdeel van het oeuvre van de Haagse architect J.J. Brandes, de grondlegger van de Nieuwe Haagse school;

- vanwege de gaafheid van de hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering.

Verder stedenbouwkundig van belang vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de plantsoenaanleg.

524535
Plantsoen Burchtplein

Inleiding

Uit 3 onderdelen bestaande plein-complex uit circa 1926-1928 behorende bij de vroeg-twintigste eeuwse dorpsuitbreiding rond de kern van Wassenaar, genaamd Burchtplein. Het stedenbouwkundig plan is ontwikkeld door J. Mutters. Het complex omvat de centraal aangelegde PLANTSOENAANLEG in Decoratieve tuinstijl. In het plantsoen staan een MUZIEKTENT en een GEDENKBANK met PERGOLA, welke in 1928 ontworpen zijn door de Haagse architect J.J. (Co) Brandes in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School. Initiatiefnemer voor de ontwikkeling van het Burchtplein was de wethouder en projectontwikkelaar J.T. Wouters. De tuin- en landschapsarchitect H. Roeters van Lennep was, als adviseur van de gemeente, toezichthouder tijdens de aanleg van het park. De naam van het plein herinnert aan een historische burcht, die hier op een natuurlijke verhoging was gelegen.

Omschrijving

Het pleinconcept van het Burchtplein vormt het stedenbouwkundige middelpunt van de omringende woonwijk ten zuiden van het oude dorpscentrum. Het complex is aangelegd op een enigszins ellipsvormig terrein dat wordt omgeven door de straat waaraan woningen uit dezelfde bouwtijd gelegen zijn. De muziektent bevindt zich aan de noordoostzijde van het plantsoen, de gedenkbank met pergola aan de zuidwestzijde.

Waardering

Het pleincomplex met bijbehorende complexonderdelen op het Burchtplein is van algemeen belang vanwege de architectuur-, tuin-, en cultuurhistorische waarde en stedenbouwkundige waarde:

- als representatief voorbeeld van plantsoen in de Decoratieve Tuinstijl uit de jaren '20 van de 20ste eeuw met bijbehorende objecten die zijn ontworpen in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School.

- omdat het plantsoen en de bijbehorende complexonderdelen in een periode tot stand zijn gekomen en een ruimtelijke en functionele relatie met elkaar hebben.

- als onderdeel van het oeuvre van de Haagse architect J.J. Brandes, de grondlegger van de Nieuwe Haagse School.

- als onderdeel van de ontwikkeling van een in de traditie van de tuinstadgedachte opgezette woonwijk uit de jaren '20 van de 20ste eeuw en de plaats die het inneemt in het stedenbouwkundig oeuvre van J. Mutters.

- door de karakteristieke vormgeving en detaillering van de gedenkbank en muziektent in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School.

Het plantsoen met bijbehorende complexonderdelen is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Verder stedenbouwkundig van belang, vanwege de beeldbepalende situering aan het Burchtplein en vanwege de ruimtelijk en functionele relatie met totaalontwerp van de wijk.

Muziektent Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur oorspronkelijke functie Ja
Wassenaar Burchtplein Ja