Arentsburghlaan 3, Voorburg

Inleiding complexonderdeel 4

Bij het buitenplaatscomplex Arentsburgh en Hoekenburg behorende TUINMUUR, oorspronkelijk onderdeel van het voormalige landgoed Arentsburgh, dateert uit diverse bouwperioden.

N.B. 1. De tegen de muur opgemetselde stoepen zijn van de bescherming van rijkswege uitgesloten.

Omschrijving

In het park Arentsburgh bevindt zich een ongeveer veertig meter lange muur, die oost-west geörienteerd is. De muur heeft ter hoogte van de voormalige oprijlaan van Arentsburgh een meandervormige verspringing. De steensmuur stamt gedeeltelijk uit de 17de eeuw (met klezoren) en gedeeltelijk uit de 19de- en 20ste eeuw (kruisverband). De muur is uitgevoerd met rechthoekige pijlers met gemetselde afdekking (koppenlagen). De beëindiging van de muur aan de westzijde ligt midden in park aan de rand van een sloot. Aan de oostzijde - aan de Arentsburgherlaan - wordt de muur beëindigd met nieuw opgetrokken forse pijlers, die bekroond worden door ijzeren lantaarns en voorzien zijn van dubbele draaihekken.

Waardering

De tuinmuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde en vanwege de ensemblewaarde:

- als herinnering aan het voormalige landgoed Arentsburgh en vanwege de oorspronkelijke functie.

- vanwege de doelmatige vormgeving in combinatie met de ouderdom;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel;

- vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met het voormalige landgoed Arentsburgh.

524458
Arentsburgh/Hoekenburg

Inleiding

Het BUITENPLAATSCOMPLEX Hoekenburg en Arentsburgh bestaat uit twee gelijknamige LANDHUIZEN (1 en 2) die in 1925 in één gebruik kwamen. In die periode werd een PARK (3) in landschapsstijl aangelegd met slingerende paden en vijvers. Een deel van de oorspronkelijke TUINMUUR (4) rond Arentsburg is binnen de aanleg opgenomen. Het complex is gebouwd c.q. aangelegd op resten van de Romeinse stad 'Forum Hadriani' (archeologisch monument). Dit terrein wordt begrensd door de Vliet, Fonteynenburglaan, Prinses Mariannelaan, ds. Veldhoenlaan, Hoge Weidelaan, Effathalaan en Hoekenburglaan. De Vliet, toen Fossa Corbulona genoemd, werd in de eerste eeuw na Christus gegraven. In de negentiende eeuw startte professor C.J.C. Reuvens, die tussen 1826-1834 de hofstede Arentsburgh bewoonde, de eerste opgravingen naar het Castellum ter plekke van de hofstede Arentsburgh en haar omgeving.

Huis Arentsburgh van de architecten J.J., M.A., en J. van Nieukerken uit Den Haag verving omstreeks 1912 het oude buiten met dezelfde naam.

Huis Hoekenburg staat op een landgoed, dat al veel ouder is dan het omstreeks 1809 geheel vernieuwde landhuis. Architectenbureau A.T. Kraan van Kraan Groenewegen Verwijs te Leiden verbouwde het huis in 1929.

Beide panden zijn tussen 1925 en 2000 gebruikt door Effatha, als schoolgebouw/kantoor van het instituut voor dove en slechthorende kinderen.

N.B. Op het terrein van Arentsburgh staat een tuinkoepeltje, dat niet bij de bescherming van rijkswege is betrokken. Voorts zijn de aanbouwen aan de landhuizen en de nieuwbouw (alle ten behoeve van het instituut) op het terrein niet bij de bescherming van rijkswege betrokken.

Omschrijving

Het terrein wordt omsloten door de Arentsburghlaan- De Vliet - Hoekenburglaan - en langs de achterzijde van de percelen van de woningen aan de Effathalaan, Den Burghstraat en Ds. Veldhoenlaan. Beide landhuizen liggen aan de Vlietzijde met een open gazon tussen de panden en het water. De entree's bevinden zich aan de noordzijde. De panden zijn zowel via de Hoekenburglaan als via de Arentsburghlaan te bereiken. Langs de Arentsburgherlaan bevinden zich beuken. Langs het terrein van het voormalige Arentsburgh, op de grens met het park, bevindt zich een bakstenen muur.

Waardering

Het complex Arentsburgh en Hoekenburg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische - en architectuurhistorische waarde.

- vanwege de belangrijke plaats in de rijke bewoningsgeschiedenis langs de Vliet en vanwege de aanzienlijke rol in de ontwikkelingsgeschiedenis van Voorburg. Het complex is aangelegd op een terrein van grote archeologische waarde. De parkaanleg met de tuinmuur heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de voormalige landgoederen met hun tuinen.

- als uitdrukking van een stijl, vanwege de kwaliteit van de ontwerpen, de detaillering, het materiaalgebruik en het interieur.

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Vliet en vanwege de ruimtelijk-functionele relatie tussen de panden en de parken. De directe omgeving van de huizen is evenwel verstoord door aan- en nieuwbouwen.

De panden zijn van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. Ze hebben in het interieur een redelijke mate van gaafheid in het bijzonder in de hal en het trappenhuis en enkele vertrekken. Het exterieur - in hoofdvorm en detaillering - is redelijk gaaf.

Tuinmuur Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Arentsburghlaan 3 2275 TT Voorburg BY Ja