Inleiding

Bij de ophaalbrug 'de Nieuwe Tolbrug' staat een BRUGWACHTERSHUISJE met aangebouwd gemak gebouwd in 1891-1892 met de kenmerken van de Chaletstijl. Het huisje heeft zijn oorspronkelijke functie verloren en is in de jaren tachtig van de 20ste eeuw vervangen door een nabijgelegen, modern exemplaar. Het huisje is vrijwel identiek aan het brugwachtershuisje bij de 'Kerkbrug'.

Omschrijving

Vanuit een in hoofdzaak vierkante plattegrond, in schone baksteen en vakwerk opgetrokken huisje onder een met zinken schaliën gedekt, uitkragend tentdak met gemetselde schoorsteen op de top en een staande onderrand. Tegen de achterzijde staat een minder hoog opgaand, eveneens in vakwerk uitgevoerd gemak. De gevelopeningen zijn rechtgesloten. De gevels van de hoofdvorm zijn zogenaamde vakwerkgevels, die bestaan uit een samenstel van houten stijlen, regels en kruishouten met invullingen van schone baksteen. De haaks op de Vliet staande rechter gevel bevat een boven een gemetseld stoepje staande deur met links daarvan een smal, door een luik afgesloten zijlicht. Tegen de blinde achtergevel staat een tegelijkertijd aangebouwd gemak met een paneeldeur. De linkergevel van het bruchtwachterhuisje is - evenals de naar de brug gerichte gevel - in het midden voorzien van een venster, dat met luiken is afgesloten.

Waardering

Het brugwachtershuisje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en de situationele waarde.

- als een bijzonder onderdeel van een zeer oude infrastructurele voorziening en als een goed voorbeeld van een typologische ontwikkeling hierin.

- vanwege het voor de bouwtijd kenmerkende materiaalgebruik, detaillering en vormgeving in chaletstijl.

- vanwege de ligging, vanwege de bijzondere visuele en functionele samenhang met de ophaalbrug en vanwege de relatie met vergelijkbare brugcomplexen elders aan en over de Vliet, waardoor het tevens een essentiëel onderdeel van een groter geheel is.

Het brugwachtershuisje is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid.

524440
Nieuwe Tolbrug / Kippetjesbrug

Inleiding

Op de grens van de gemeentes Voorburg, Rijswijk en Leidschendam, over de Zuidvliet liggende OPHAALBRUG voor voetgangers en fietsers. De in het verlengde van de Hoekweg liggende, handbediende brug dateert van 1891-1892 en wordt vergezeld door een tegelijkertijd gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE. De huidige brug verving destijds zijn aan de andere kant van de Haagse Trekvliet gelegen voorganger, waar van 1556 tot ver in de negentiende eeuw tol werd geheven. De brug dankt hieraan zijn officiële naam 'de Nieuwe Tolbrug', maar is bij velen beter bekend als de 'Kippetjesbrug' of het 'Kippebruggetje'. De brug is gebouwd in een Traditioneel Ambachtelijke bouwstijl, het brugwachtershuisje heeft de kenmerken van de Chaletstijl. De aanvankelijk vaste brug was in 1892 zo gebouwd door de provincie dat deze voor betrekkelijk geringe kosten beweegbaar was te maken. De ijzeren bovenbouw en het beweegbare brugdeel dateren uit 1910 (1919) toen de voetbrug beweegbaar werd. Het oorspronkelijke brugwachtershuisje heeft zijn functie verloren en is in de jaren tachtig van de 20ste eeuw vervangen door een nabijgelegen, modern exemplaar, dat niet onder de bescherming van rijkswege valt. Het huisje is vrijwel identiek aan het brugwachtershuisje bij de 'Kerkbrug'.

Omschrijving

Een combinatie van een ijzeren, door menskracht bediende ophaalbrug over de Vliet en een bijbehorend, niet meer als zodanig in gebruik zijnd, in schone baksteen en vakwerk uitgevoerd brugwachtershuisje.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en de situationele waarde.

- als een bijzonder onderdeel van een zeer oude infrastructurele voorziening en als een goed voorbeeld van een typologische ontwikkeling in de bruggenbouw.

- vanwege het voor de bouwtijd kenmerkende materiaalgebruik en de vormgeving van de samenstellende onderdelen.

- vanwege de situering, de bijzondere visuele en functionele samenhang tussen de complexonderdelen en vanwege de relatie met vergelijkbare brugcomplexen elders aan en over de Vliet, waardoor het een essentiëel onderdeel van een groter geheel is.

Het complex is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen.

Brugwachtershuisje Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Voorburg Westvlietweg BY 150 Ja