Lalleweer 2, Borgsweer

Inleiding

Oldambster dwarshuisboerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw, bestaande uit een voorhuis en schuur. De boerderij is gelegen op een omgrachte (deels afgegraven) wierde. Gevelsteen met jaartal 1834.

Omschrijving

Dwarshuis op rechthoekige plattegrond dat zich aan de rechterzijde verbreedt door middel van een krimp. Woonhuis met drie bouwlagen, inclusief souterrain en zaadzolder, onder met pannen gedekt schilddak met de nok evenwijdig aan de voorgevel en met twee hoekschoorstenen en moderne dakramen. Gemetselde bakstenen lijstgevel met staafankers. In de eerste bouwlaag twee vensters met gedeeld raam en met tralies, in de tweede bouwlaag vier vensters met H-raam, in de derde bouwlaag vier zaadvensters met gedeeld raam. Gemetselde bakstenen rechter zijgevel met staafankers en gootlijst. In de tweede bouwlaag een ingang met enkele deur en bovenlicht, waarboven een rollaag. In de tweede bouwlaag twee vensters met H-raam, in de derde bouwlaag drie zaadvensters met gedeeld raam. Gemetselde bakstenen linker zijgevel met staafankers en gootlijst. In de tweede bouwlaag twee vensters met H-raam en een venster met gedeeld raam, in de derde bouwlaag twee zaadvensters met gedeeld raam. Onder alle vensters een dorpel, erboven een rollaag. Bedrijfsgedeelte op rechthoekige plattegrond met een bouwlaag onder zadeldak met flauwe dakhelling en wolfseind en de nok haaks op de achtergevel. Nokschoorstenen, windvaan en moderne dakramen. Gemetselde bakstenen voorgevel met stalingang waarboven een venster met gedeeld raam en latei. Blinde zijgevels opgetrokken in baksteen. Aan de achterzijde een gemetselde bakstenen gevel met staafankers, twee stalingangen met latei en stalvensters met roedenverdeling, onderdorpel en rollaag. Krimp met gemetselde bakstenen voorgevel met een venster met H-raam met onderdorpel en strek; aan de rechterzijde een gemetselde bakstenen lijstgevel met twee vensters met H-raam, onderdorpel en strek, staafankers. In het interieur zijn de koestallen en gruppen nog aanwezig.

De Oldambster boerderij is van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

- als enig overgebleven boerderij van een viertal gelegen op een omgrachte wierde;

- vanwege de statige verschijningsvorm en grote omvang van de boerderij;

- vanwege de bijzondere landschappelijke ligging op een historisch terrein, te weten op het aan het einde van de 12e eeuw gestichte voorwerk van het Grijzemonnikenklooster;

- vanwege de relatief ongeschonden staat;

- vanwege de aanwezigheid van de complete stal met koevakken en gruppen;