boerderij, Werkhoven

Inleiding

Een kleine boerderij gelegen aan de zuidzijde van de Beverweertseweg. Links naast de boerderij bevindt zich de oprijlaan van het erf. Voor de boerderij staan twee leilinden, die ten gevolge van het oprekken van het straatprofiel op de stoep terecht zijn gekomen, maar gerekend moeten worden als behorende tot de boerderij. Het betreft hier een in oorsprong 17de-eeuwse boerderij, mogelijk gebouwd ter plaatse van een oudere voorganger. Uit de 17de eeuw dateren onder andere nog de eikenhouten gebinten met telmerken in het stalgedeelte en de kelder. De boerderij is toen als langhuisboerderij opgezet. Omstreeks 1750 heeft de verbouwing tot een T-huis-type plaatsgevonden. In het tweede kwart van de 19de eeuw is het woonhuis vergroot door een travee van de stal bij het woonhuis te trekken. Er is toen een dwarsmuur in de stal geplaatst en de zijgevels en het dakvlak zijn opgehoogd. Hierna hebben er feitelijk alleen ondergeschikte wijzigingen aan het pand plaatsgevonden, waardoor de hoofdopzet gaaf is bewaard. Een aanbouw tegen de rechter zijgevel uit de jaren 1930 is bij de restauratie van 2001-2002 weer afgebroken.

Omschrijving

Het gebouw bestaat uit een dwars geplaatst voorhuis met haaks daarachter de stal. Op het voorhuis een zadeldak tussen topgevels, het onderste deel met pannen gedekt, het bovenste met riet. De stal is vrij breed, maar niet erg lang. De kap is met pannen gedekt en heeft een wolfseind aan de achterzijde. Het eerste balkvlak van de schuur, direct achter het voorhuis, is rechts en links opgehoogd, in het rechter deel bevindt zich de kelder met opkamer. De gevels, met uitzondering van de achtergevel zijn wit gesausd met een zwarte plint. De voorgevel is symmetrisch met een deur met bovenlicht in het midden en aan beide zijden een venster met luiken. De deur is een 18de-eeuwse strokendeur met opgenagelde profielen. De ramen zijn nog oorspronkelijk, echter de roedeverdeling is eruit verwijderd. De linker zijgevel bezit een asymmetrisch geplaatst venster met luiken in de top. De top van de rechter zijgevel heeft een latere bedekking van verticale houten delen en een venster op de begane grond en één in de top, beide asymmetrisch geplaatst. Omdat het woonhuisgedeelte zich uitgebreid heeft in de stal, is aan beide zijden van het stalgedeelte het dak opgehoogd om ruimte te maken voor een venster, links met luiken. In het stalgedeelte verder aan beide zijden twee kleine houten stalvensters. Deze houten vensters zijn afkomstig uit de achtergevel vermoedelijk ter vervanging van andere vensters of luiken. De achtergevel is symmetrisch met een brede staldeur in het midden, een mestdeur aan beide zijden en een hooiluik in de top. Inwendig vertoont het voorhuis eveneens een symmetrische opzet met een middengang met rechts en links hiervan een vertrek. Het woongedeelte is vergroot door ter hoogte van het eerste stalgebint een stenen dwarsmuur te plaatsen, waardoor er nogmaals een vertrek aan weerszijden is. Rechts bestaat dit uit de, oudere, kelder met opkamer. De kelder heeft een plavuizen vloer en een dekking van enkelvoudige eiken balken. De toegangstrap bevindt zich aan de gangzijde. Deze wordt afgesloten door een schuin geplaatst luik, waarop zich tevens de treden tot de opkamer bevinden. Aan de voorzijde van de kelder bevindt zich een tweede, smalle kelder. In het rechter voorvertrek is hierboven de trap naar de zolder geplaatst, afgeschot door middel van een houten bedstedenwand. Een dergelijke wand heeft zich ook in de linker voorkamer bevonden, maar hiervan is uitsluitend nog de afdruk in de balklaag zichtbaar. De kap op het voorhuis bestaat uit twee grenen spanten. De stal heeft twee eiken ankerbalkgebinten met gehakte telmerken nummerend vanaf de achtergevel één en twee. Ter hoogte van het eerste is in het tweede kwart van de 19de eeuw een stenen muur geplaatst met aan beide zijden een stookplaats. Later is in de langsrichting van de stal aan de linkerzijde een tweede muur gebouwd.

Waardestelling

De boerderij met leilinden is van algemeen belang vanwege

- zijn beeldbepalende ligging;

- de ouderdom;

- architectuurhistorische waarden vanwege de afleesbare typologische ontwikkeling, de grotendeels gave hoofdmassa en indeling alsmede vanwege de aanwezige interieuronderdelen.

Beverweertseweg 22 3985 RD Werkhoven Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)