Middelstraat 30, De Moer

Inleiding

De voormalige PASTORIE werd ontworpen als BOERDERIJ van het kortgeveltype en gebouwd als noodpastorie in 1894 voor pastoor Kamp in opdracht van Hein Beunis, die vanaf 1894 de functie van kerkmeester zou vervullen. Het pand heeft een ambachtelijk-traditionele, streekeigen bouwtrant. Nadat de pastorie in 1896 gereed kwam nam de opdrachtgever zelf zijn intrek in het pand, dat in gebruik werd genomen als boerderij.

Omschrijving

Het eenlaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen en op het zadeldak liggen zwarte oudhollandse pannen. De voorgevel heeft een gepleisterde plint en aan weerskanten van de vernieuwde paneeldeur met gietijzeren levensboom in het bovenlicht, een zesruits schuifvenster. De vensterdorpels zijn van hardsteen, de bovenlichten zijn afgezet met strekken. Onder de vensters bevinden zich reliëfplaquettes. Hierop staat; "A. Beunis" en het jaartal "1894". Links van de deur is een terracotta reliëf van Maria met Kind ingemetseld, daterend uit circa 1945. Midden boven de deur bevindt zich een kleiner zesruits schuifvenster. De overkragende dakrand rust op klosjes en is afgezet met een gesneden houten windveer. In de rechterzijgevel bevindt zich een smal drieruits schuifraam. Verderop een opkamerraam en een getoogd stalraam. De linkerzijgevel bezit een vernieuwd en vergroot raam en een getoogd stalraam. De achtergevel heeft een smalle rondboogdeur en een stel hoge rechtgesloten staldeuren.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van een geestelijke en bestuurlijke ontwikkeling, met name de stichting van nieuwe katholieke kerkdorpen in Midden-Brabant. Het heeft typologische waarde als voorbeeld van een tijdelijke pastorie. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het heeft grote betekenis voor het aanzien van het dorp. De pastorie is gaaf bewaard gebleven en is uiterst zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524406
Complexnaam
Parochie H. Joachim
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit de vroeger als noodgebouw opgetrokken voormalige PASTORIE uit 1894 (1), de neorenaissance PASTORIE uit 1895 (2) en de neogotische KERK van de H. JOACHIM die gebouwd is in 1902 (3) De noodpastorie diende pastoor Kamp tot woning tot hij de eigenlijke pastorie kon betrekken in 1896.

De kerk was de vervanger van de noodkerk, die in 1894 was neergezet in de nieuwe parochie De Moer. Deze parochie was ontstaan op instigatie van de bewoners, die hun pastoor, als zoon van rijke ouders, zelf uitgekozen hadden. Het geïsoleerd gelegen De Moer was vanaf toen afgescheiden van parochie Loon op Zand. Pastoor Kamp koos de naam St. Joachim als kerkpatroon ter herinnering aan zijn overleden broer, terwijl hij ook trachtte de naam St. Joachimmoer als nieuwe plaatsnaam ingang te doen vinden.

Omschrijving

Het in de late negentiende eeuw gevormde kerkdorp De Moer bestaat uit een tweetal elkaar kruisende straten. Nabij de kruising die het middelpunt van de nederzetting vormt bevindt zich het complex van de naast elkaar gelegen kerk en pastorie met ernaast de voormalige noodpastorie.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van een geestelijke en bestuurlijke ontwikkeling, met name de stichting van nieuwe katholieke kerkdorpen in Midden-Brabant. Architectuur-historisch is met name de kerk van belang vanwege de plaats in het oeuvre van de architect. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het complex heeft grote betekenis voor het aanzien van het dorp. Het complex is waardevol vanwege de architectonische gaafheid van de ex- en interieurs.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Middelstraat 30 5176 NK De Moer Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
Q 478 Loon op Zand
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1894 1896 Betreft noodpastorie vervaardiging
1945 1945 Betreft terracotta reliëf van Maria met Kind verbouwing
Naar boven