Bekaf 1, Goedereede

Inleiding

Omstreeks 1875 gebouwde LANDBOUWSCHUUR op een hoek in de historische bebouwde kom van het stadje Goedereede. De schuur had zowel de functie van opslagplaats voor landbouwproducten, als die van veestalling en wagenschuur. Het uitwendig met de schuur verbonden woonhuis (ca. 1925) staat op de plaats waar zich voorheen een schaapskooi bevond. De landbouwschuur heeft nog steeds een agrarische functie en maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Goedereede.

Omschrijving

Vanuit een onregelmatige plattegrond in hout en gepleisterde en schone baksteen opgetrokken landbouwschuur onder een met rode Hollandse pannen gedekte, samengestelde kap. De hoogte van de gevels variëert sterk. De houten gevels zijn vervaardigd van geteerde, gepotdekselde planken boven een aangesmeerde plint. De schuur bevat nauwelijks vensters.

De op de voormalige haven georiënteerde gevel is een blinde puntgevel van gepotdekselde houten delen, bekroond door een makelaar. Rechts is de gevel afgeschuind. Deze afgesnoten hoek bestaat uit schone baksteen en vormt tevens het afgeschuinde linker deel van de langsgevel, die dwars op voornoemde gevel staat. Deze geheel van gepotdekselde houten delen vervaardigde gevel is voorzien van een stel inrijdeuren met klinket en kruisgehengen, die de gehele hoogte van de gevel beslaan en een stel lage deuren in het lage rechter deel van de gevel. De dakgoten aan weerszijden van de hoge inrijdeuren rusten op gesneden klampen. Het houten linker deel van de achterzijde (zuidkant) is van geringe hoogte en staat onder een steil dakschild, dat door middel van een kil verloopt naar het dakschild van voornoemde langsgevel. Het rechter deel van de achterzijde van de schuur is teruggerooid, waardoor een inspringende hoek is ontstaan. In deze hoek is de oostelijke gevelwand geheel van hout en voorzien van een deur en een zolderluik. Het linker deel van de teruggerooide gevelpartij is van hout. Het rechter deel is van gepleisterde baksteen en bevat een deur. De oostgevel is eveneens opgetrokken in gepleisterde baksteen en bevat een deur en enkele getoogde stalvensters met ijzeren ramen. Het rechter deel van deze gevel is verbonden met een woonhuis. Inwendig was de schuur verdeeld in een wagenstalling, een grote tasruimte, een paardenstal en een koestal, die niet meer als zodanig herkenbaar zijn. De wagenstalling bevindt zich in het lage achterste deel van de schuur en is van de tas gescheiden door een houten wand. De zes onder een gordingenkap staande gebinten (van het type Hollands spant) in het tasgedeelte zijn samengesteld uit een eenvoudige constructie van spanten met door schoren ondersteunde hanebalken en een op stijlen liggende balklaag met schoren. De ter hoogte van de balkenlaag liggende knik in de kap aan de oostzijde van de schuur geeft de plaats aan waar zich de scheidingswand tussen de paarden- en de koestal bevond. Onder deze knik staan stijlen die door middel van korbelen zijn verbonden met de zolderbalken.

Waardering

De landbouwschuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

- De schuur heeft cultuurhistorische waarde als een een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling, die karakteristiek is voor de betreffende regio. Het betreft een goed voorbeeld van een verdwijnend type schuur dat vroeger zeer algemeen was.

- De schuur heeft architectuurhistorische waarde vanwege de specifieke, aan het gebruik gerelateerde vormgeving en vanwege het materiaalgebruik, dat karakteristiek is voor landbouwschuren in de regio Voorne.

- De schuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

- De schuur heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering in het beschermde stadsgezicht van Goedereede.

- Omdat dergelijke landbouwschuren meer en meer verdwijnen heeft de schuur tevens zeldzaamheidswaarde.

Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Veestal Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie