Woonblok 35 (haagse) Portiek-Etage, Rotterdam

Inleiding

WOONBLOK met 35 (HAAGSE) PORTIEK-ETAGEWONINGEN, 1 WINKEL en 2 BEDRIJFSRUIMTEN in 1935 gebouwd in Nieuw Zakelijk stijl naar ontwerp van architect J.H. van den Broek.

N.B. Eind 1990 is de gevel van het bouwblok gerenoveerd door architectenbureau Erik Bakema. Hierbij zijn de oorspronkelijke staalprofielen met verticale roedenverdeling van de winkels, woningen en bedrijfsruimten deels vervangen door kozijnen van gemoffeld aluminium, waarbij de oorspronkelijke vensterindeling licht is gewijzigd. De eenvoudige ranke ijzeren 'scheepsbalustraden' van de balkons zijn vervangen door een robuustere ijzeren borstwering. In de portiekwoningen aan de Mathenesserdijk zijn de vensters vervangen door kunststof.

Omschrijving

L-vormig bouwblok met aan de kopse kant van de Mathenesserdijk en de Spangensedijk een vleugel van vijf bouwlagen en een langere, onder stompe hoek afsluitende, woningstrook van vier bouwlagen evenwijdig aan de Mathenesserdijk. Het geheel is onderkelderd met een souterrain en opgetrokken aan de hand van een betonskelet met een plat dak. De donkerrode bakstenen gevels zijn voorzien van betonnen balkons, cementstenen plinten en cementstenen gevelbanden aan de bovenzijde tussen de vensters van de eerste en tweede verdieping. Onder de dakrand bevindt zich per woningtravee een korte ijzeren hijsbalk. De balkondeuren zijn van hout, de portiekdeuren zijn van staal. De balkons hebben eenvoudige stalen 'scheepsbalustrades' (welke bij het kopse blok zijn vervangen). In het kopse bouwblok aan de Mathenesserdijk, bevinden zich twee portieken met per portiek een lift en een stenen trappenhuis. Het trappenhuis wordt verlicht door een verticale vensterstrook, op het dak schuin doorlopend in de hoger opgetrokken liftschacht. Onder de galerij bevindt zich het souterrain met bovenin de gevel een strook lage, liggende vensters. Rondom het dak loopt een eenvoudige ijzeren balustrade. Gespiegeld aan weerszijden van het portiek bevinden zich telkens vier driekamer-etagewoningen. Per portiek worden acht woningen ontsloten. Op de begane grond bevindt zich aan weerszijden van het portiek een woning met direct naast het trappenhuis een rechthoekig keukenvenster, waarnaast een groot woonkamervenster. De woning op de hoek van de Mathenesserdijk heeft aan de voorzijde alleen een keukenvenster. Op de hoek gaat het bouwblok hier over in een winkelpui, die de hele hoek in beslag neemt en een ingang heeft in de westgevel. Op de eerste, tweede en derde verdieping hebben de woningen aan weerszijden van de portieken brede balkons met in de gevel geheel links en rechts een klein rechthoekig keukenvenster met aangrenzende keukendeur. Hiernaast een woonkamerdeur grenzend aan de vensterpui van de woonkamer. In de westelijke zijgevel heeft iedere bouwlaag een klein rechthoekig venster. In de oostelijke zijgevel hebben de hier gesitueerde woningen per bouwlaag een rechthoekig venster en een balkon. De slaapkamers aan het achterterrein hebben eveneens een balkon. Aan de Spangensekade loopt het kopse bouwblok nog één woningtravee door met vijf bouwlagen. Op de begane grond aan weerszijden van de ingang van de drie erboven gelegen woningen twee bedrijfsruimten. De erboven gelegen driekamer-woningen hebben op iedere verdieping in de gevel drie rechthoekige vensters en aan de achterzijde grenzend aan de keuken een balkon. Op de bovenste (vierde) verdieping bevinden zich de slaapkamers van de woningen op de tweede en de derde verdieping. Het kopse bouwblok loopt eveneens nog een woningtravee door aan de Mathenesserdijk, met een iets teruggerooid en iets lager bouwdeel dat met een 'knik' aansluit op de rooilijn van de gevel aan de Mathenesserdijk. Op de begane grond bevindt zich over de volle breedte een winkelpui. De gemeenschappelijke ingang tot de twee woningen ligt inpandig, verscholen in de meest oostelijke hoek van het bouwblok. De woningen erboven hebben in de 'knik' van het bouwvolume een balkon met een dubbele balkondeur, overgaand in de aangrenzende gevelpui. Hiernaast bevindt zich een groot rechthoekig raam. De derde, gedeelde, (slaapkamer)verdieping heeft twee smalle strookvensters. Aan de Mathenesserdijk loopt het bouwblok door met vier 'Haagse' portieken. Per portiek worden telkens zes woningen ontsloten. De ingangen van de begane grondwoningen, eenvoudige houten deuren met bovenlicht, zijn inpandig gelegen achter een voorportaal, aan weerszijden van de portiektrap naar de eerste verdieping links en de trap naar de kelder rechts hiervan. Het voorportaal en de portiektrap hebben granitovloeren. De portiekoverspanning wordt gedragen door een stalen balk rustend op een ijzeren pijler. De woningen, gespiegeld aan weerszijden van de portieken, hebben op de begane grond grote drieledige vensters. De woningen op de eerste en tweede verdieping hebben boven de portieken doorlopende balkons met in het midden een glazen tussenschot. Het balkon is bereikbaar via een dubbele balkondeur. Direct grenzend aan het balkon hebben de woningen een drieledig venster. De balkons op de tweede verdieping zijn voorzien van een betonnen luifel. Op de derde, gedeelde, (slaapkamer)verdieping hebben de woningen elk een laag strookvenster met middenboven in de gevel een korte ijzeren hijsbalk.

Waardering

Woonblok met (Haagse)portiek-etagewoningen in Nieuw-Zakelijke trant naar ontwerp van J.H. van den Broek markant gesitueerd op de kop van de Mathenesserdijk, van algemeen belang vanwege typologische en architectuurhistorische waarde, alsook van stedenbouwkundig belang. Het woonblok is tevens van belang binnen het oeuvre van de architect.

Flatgebouw Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw oorspronkelijke functie Ja
Mathenesserdijk 110 A 3027 AK Rotterdam Ja