Amsteldijk Zuid 35, Amstelveen

Inleiding

Voormalige DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1905 naar ontwerp van B.J. Ouendag, zuidelijke van het complex van drie identieke blokken van zes geschakelde woningen. De woningen liggen tegen het talud van de zuidelijke Amsteldijk en behoorden functioneel tot de Springstoffenfabriek te Ouderkerk aan de Amstel, die zich op enige honderden meters verder naar het zuiden bevindt. Sinds sluiting van de fabriek is elk van de woningen afzonderlijk verkocht; de woonfunctie bleef behouden.

Omschrijving

Het object bestaat uit zes geschakelde woningen met de nokrichting evenwijdig aan de dijk: noord-zuid. Het blok is op langgerekte rechthoekige plattegrond opgetrokken in grauwe (voet) en rode (overige gevel) baksteen, gemetseld in staand verband. Doordat de woningen tegen het dijktalud zijn geplaatst, wordt de enkele bouwlaag van de voorgevel naar achteren toe uitgebreid met een benedenverdieping. De woning hebben een doorgaand zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen met gemetselde schoorstenen op de nok.

De voorgevel (oost) is symmetrisch ingedeeld en heeft per woning een deur met hardstenen stoep en een vierruits venster met daaronder een ontluchting van de lagere verdieping. De houten goot wordt gedragen op een bakstenen tandlijst. Boven de vensters een dakkapel met tympaanbekroning en loodbekleding.

De kopgevels (noord en zuid) met topvenster zijn afgezet met vlechtingen en hebben nokankers.

De symmetrische achtergevel (west) heeft per woning een deur, een laag venster en daarboven een groot vierruitsvenster en een klein venster. Vlak boven de gootlijst zijn dakkapellen aangebracht als aan de voorzijde.

Waardering

Het object is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Dienstwoningen Amsteldijk-Zuid 23-40.

Daarnaast is het object van belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19de-eeuwse dienstwoningen.

Het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van drie identieke woonblokken en door de functionele relatie tot het complex Springstoffenfabriek bij Ouderkerk aan de Amstel. Door de ligging aan de Amstel heeft het object beeldbepalende waarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524285
Complexnaam
Dienstwoningen Springstoffenfabriek
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Voormalige DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1905 naar ontwerp van B.J. Ouendag. De woningen liggen tegen het talud van de zuidelijke Amsteldijk en behoorden functioneel tot de Springstoffenfabriek te Ouderkerk aan de Amstel, die zich op enige honderden meters verder naar het zuiden bevindt. Sinds de sluiting van de fabriek is elk van de woningen afzonderlijk verkocht; de woonfunctie bleef behouden.

Omschrijving

Het complex bestaat uit drie blokken van zes geschakelde woningen met de nokrichting evenwijdig aan de dijk, noord-zuid gericht. De blokken liggen in elkaars verlengde, in een flauwe boog die de bocht in de Amstel volgt. Het complex bestaat uit de volgende onderdelen: woningblok Amsteldijk 23-28; woningblok Amsteldijk 29-34 en woningblok Amsteldijk 35-40.

Waardering

Het complex is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19e-eeuwse dienstwoningen. Het complex is van belang vanwege de enseblewaarden, als historisch-functioneel onderdeel van het complex Springstoffenfabriek bij Ouderkerk aan de Amstel. Door de ligging aan de Amstel heeft het complex beeldbepalende waarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Amsteldijk Zuid 35 1184 VC Amstelveen Ja
Amsteldijk Zuid 36 1184 VC Amstelveen
Amsteldijk Zuid 37 1184 VC Amstelveen
Amsteldijk Zuid 38 1184 VC Amstelveen
Amsteldijk Zuid 39 1184 VC Amstelveen
Amsteldijk Zuid 40 1184 VC Amstelveen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
W 583 Amstelveen
W 581 Amstelveen
W 579 Amstelveen
W 584 Amstelveen
W 582 Amstelveen
W 580 Amstelveen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1905 1905 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Ouendag, B.J. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven