Naarderstraat 311, Huizen

Inleiding

Houten GARAGE uit 1921, deel uitmakend van het complex "Blokhuis Naarderstraat 311". In 1989 is de garage aan de achterzijde verlengd met een halfopen aanbouw. Het interieur is verbouwd tot kantoorruimte.

N.B. De bovengenoemde aanbouw is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken garage van één bouwlaag onder een rietgedekt zadeldak met rondom een ruim overstek en de noklijn haaks op de weg. De buitengevels zijn samengesteld uit stijlen waartussen brede liggende delen. Het driehoekige voorschot van de voorgevel is bekleed met staande delen. De voorgevel (N) is voorzien van een opgeklampte dubbele garagedeur afgehangen aan duimgehengen. In het midden van beide zijgevels bevindt zich een uit drie gekoppelde achtruits ramen samengesteld venster. Onder het venster in de rechterzijgevel (W) hangt een houten bloembak waarvan de voor- en zijkanten samengesteld zijn uit cirkelmotieven.

De kap is beschoten met rabatplanken.

Waardering

De garage is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Blokhuis Naarderstraat 311".

524266
Blokhuis Naarderstraat 311

Inleiding

Complex "Blokhuis Naarderstraat 311" bestaande uit twee onderdelen: een BLOKHUIS uit 1921 genaamd "Blokhuis" en een naastgelegen houten GARAGE uit datzelfde jaar. Het complex werd naar ontwerp van de Duitse architect F. Abel vervaardigd in de timmerfabriek van Christoph & Unmack te Niesky/Oberlausitz in Opper-Silezië en vervolgens als bouwpakket per trein naar Nederland vervoerd. Voor de montage ter plaatse kwamen Duitse monteurs mee. Opdrachtgever was jhr. mr. W.C. Quarles van Ufford. In tegenstelling tot het bij blokhuizen van Christoph & Unmack gebruikelijke pannendak is hier gekozen voor een rieten dak, een geliefd motief in de Gooise villabouw.

Omschrijving

Het complex "Blokhuis Naarderstraat 311" bevat twee afzonderlijk beschermde onderdelen: een blokhuis en een op enkele meters ten oosten hiervan gelegen kleine houten garage. Beide onderdelen zijn gesitueerd op een ruim perceel aan de zuidzijde van de Naarderstraat. Zowel het blokhuis als de garage heeft een (nagenoeg) rechthoekige plattegrond en een hoogte van één bouwlaag onder een rietgedekt zadeldak met de noklijn haaks op de weg. Het gedeeltelijk onderkelderde blokhuis is boven een voeting van rode baksteen uitgevoerd in blokbouw van over elkaar gekeepte balken met doorlopende einden. De wanden van de garage zijn samengesteld uit stijlen waartussen liggende delen.

Waardering

Het complex "Blokhuis Naarderstraat 311" bestaande uit een blokhuis en een naastgelegen houten garage is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven en karakteristiek voorbeeld van een door de firma Christoph & Unmack in Opper-Silezië vervaardigd blokhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Garage(K) Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. oorspronkelijke functie Ja
Naarderstraat 311 1272 NK Huizen BY Ja