Uiterweg 207, Aalsmeer

Inleiding

GROTE SCHUUR, behorende tot het complex voormalige "Bloemenkwekerij Uiterweg 207" en in 1926 gebouwd in zakelijk-expressionistische trant naar ontwerp van architect ir. J.F. Berghoef (1903 - 1994).

Omschrijving

Grote schuur, opgetrokken in hout op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag en zolderverdieping onder hoog opgaand zadeldak met wolfseind aan de oost- en westzijde, bedekt met oranjerode verbeterde Hollandse pannen. De houten bakgoten rusten op uitstekende houten consoles. De horizontale roedenverdeling is nog aanwezig. De grote schuur, tot de vensters opgetrokken in horizontale rabatdelen, tot de gootlijst in vertikale gerabatte delen en met topgevels in horizontale gerabatte delen, bevat in de noordwestgevel een deur op de begane grond en een breed venster in de topgevel, met draairamen en geflankeerd door dubbele ramen.

De noordoostgevel van de grote schuur bevat van links naar rechts twee zesruitsvensters, een tweeruitsvenster, een dubbele houten opgeklampte deur, een tweeruitsvenster en een zesruitsvenster.

De zuidwestgevel bevat aan de linkerzijde een grote houten klapdeur met zesruitsvenster. Daarnaast bevat de gevel achtereenvolgens twee zesruitsvensters, en een houten dubbele deur.

De zuidoostgevel bevat op de begane grond een vensterreeks met zestien ruiten en een houten opgeklampte deur met driehoekig licht. In de topgevel geeft een deur, geflankeerd door vierruitsvensters toegang tot een houten balkon.

Waardering

De grote schuur is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Bloemenkwekerij Uiterweg 207" en als gaaf bewaard voorbeeld van een schuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw, behorende bij een bloemenkwekerij.

524246
Bloemenkwekerij Uiterweg 207

Inleiding

Complex voormalige "BLOEMENKWEKERIJ Uiterweg 207", bestaande uit vijf onderdelen: 1) KWEKERSWONING, 2) GROTE SCHUUR, 3) KLEINE SCHUUR, 4) één KAS en 5) een WALHOK. Kwekerswoning, grote schuur en walhok zijn gebouwd in 1926 in zakelijk-expressionistische trant naar het ontwerp van ir. J.F. Berghoef (1903-1944) in opdracht van W. Keessen A.W. Zn. De kleine schuur die stamt uit omstreeks 1900, maar in 1926 werd verbouwd en de kas, eveneens uit 1926, zijn gebouwd in Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant.

NB: de serre tussen het woonhuis en de grote schuur en het afdak tussen de kleine schuur en de kas vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

Het bloemenkwekerijcomplex is gesitueerd op een langwerpige voormalige akker aan de zuidzijde van de Uiterweg, bereikbaar via een bruggetje over de wegsloot en omgeven door kavelsloten en het water van de Kleine Poel. Oorspronkelijk werd het terrein betreden aan de linkerzijde, nu aan de rechterzijde. Het woonhuis staat aan de voorzijde (NW), in de as van het terrein, de schuren en kas achter elkaar aan de oostzijde, het walhok aan de zuidwestzijde aan de sloot.

De kwekerswoning is opgetrokken in baksteen, het walhok in baksteen en hout en de schuren in hout, onder met pannen gedekte zadeldaken, deels met wolfseind. Het kasgebouw is uitgevoerd in hout met glas, op bakstenen voet, en met ijzeren draagconstructie.

Waardering

Het complex voormalige "bloemenkwekerij Uiterweg 207", bestaande uit kwekerswoning, een grote en een kleine schuur, een kas en een walhok, is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een bloemenkwekerij uit de eerste helft van de 20ste eeuw en als onderdeel uit het oeuvre van architect J.F. Berghoef.

Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Uiterweg 207 1431 AE Aalsmeer BY Ja