Oude Parklaan 4, Castricum

Inleiding

Voormalig KOETSHUIS met PAARDENSTAL en KOETSIERSWONING uit 1913-1914, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het gebouw is vermoedelijk ontworpen door de eigen bouwkundige dienst van Duin en Bosch. Thans is het pand in gebruik als werkplaats en kantoor van de tuindienst.

N.B. De naderhand aangebouwde houten schuur linksachter maakt geen deel uit van de bescherming.

Omschrijving

Op U-vormig grondplan gebouwd pand van één bouwlaag onder een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt samengesteld dak. Het laatste bestaat uit een wolfsdak boven het risalerende rechter gedeelte (de koetsierswoning), een groter wolfsdak boven het risalerende linker gedeelte (het koetshuis), en tussen beide wolfsdaken een in de lengterichting aangebracht zadeldak boven het terugliggende middendeel (de paardenstal). De nokeinden van de wolfsdaken worden bekroond door een bolvormige terracotta piron. De voorgevels van de risalerende hoekpartijen en de beide zijgevels zijn tot aan de tussendorpels van de parterrevensters gemetseld in rode machinale waalsteen (het koetshuis in kruisverband, de koetsierswoning in halfsteens verband) met snijvoeg en daarboven gepleisterd en witgesausd. Voor het overige is de voorgevel evenals de vlakke achtergevel gemetseld in rode machinale waalsteen in halfsteens verband met snijvoeg. In alle gevels met uitzondering van de linkerzijgevel bevinden zich schootankers ter hoogte van de zoldervloer. De horizontaal beëindigde geveldelen hebben bovenaan een lijstgoot op klossen. De vensters zijn voorzien van hardstenen lekdorpels en strekken van rode baksteen.

Het terugliggende middendeel van de voorgevel heeft in het midden een dubbele staldeur waarin twee vierruits ramen, en ter weerszijden Dzesruits liggend venster. In het risalerende linker gedeelte bevinden zich twee grote getoogde dubbele deuren onder segmentbogen van rode baksteen. Ter hoogte van de zolderverdieping heeft de linker risaliet een dubbele paneeldeur met bovenin elke deurhelft een vierruits raam. Boven deze deur naar de hooizolder bevindt zich een hijsbalk. De voorgevel van de rechter risaliet heeft rechts twee gekoppelde ramen met zesruits bovenlicht en links een paneeldeur waarin een negenruits raam van geel kathedraalglas en waarboven een vierruits bovenlicht. Ter hoogte van de zolderverdieping is de risalerende koetsierswoning voorzien van twee zesruits stolpvensters. De smalle linkerzijgevel van de koetsierswoning heeft rechtsonder en halverwege links een klein venster.

In de rechterzijgevel (Z) bevindt zich links een schuifvenster met zesruits bovenlicht en luik.

De symmetrische linkerzijgevel (N) heeft links en rechts twee gekoppelde vierruits vensters waartussen een dichtgezette dubbele deur onder een segmentboog van rode baksteen.

In de achtergevel (O) bevinden zich van links naar rechts twee gekoppelde schuifvensters met zesruits bovenlicht, een door een achtruits zijlicht geflankeerde paneeldeur voorzien van een zesruits raam en een vierruits bovenlicht, en een uitgebouwd schuurtje onder een lessenaarsdak waarop pannen als genoemd (de rechter helft van de begane grond wordt door de naderhand aangebouwde schuur aan het oog onttrokken). Ter hoogte van de zolderverdieping heeft de achtergevel links een zesruits stolpraam en rechts een dubbele paneeldeur met in elke deurhelft een vierruits raam. Boven deze deur naar de hooizolder bevindt zich een hijsbalk.

Het INTERIEUR verkeert nog gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer een ongedeelde (hooi)zolder voorzien van een met kraaldelen beschoten gordingenkap boven de voormalige paardenstal en het koetshuis, in laatstgenoemde een vloer van rode baksteen, en in de voormalige koetsierswoning paneeldeuren, een deels onderkelderde gang waarin een scheluwe trap met halverwege een kwart en een bewerkte houten leuning, linksachter een keuken waarin een paneeldeur naar het middendeel, en een met kraaldelen betimmerde zolderverdieping waarboven een kleine vliering.

Waardering

Het voormalig koetshuis met paardenstal en koetsierswoning met bijbehorend interieur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de eenvoudige traditionele vormgeving. Vanwege de ensemblewaarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524186
Complexnaam
Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch te Castricum, bestaande uit 36 onderdelen: een HOOFDGEBOUW, drie ZIEKENPAVILJOENS (mannenpaviljoen II en de vrouwenpaviljoens III en IV), een KETELHUIS met wasserij en electriciteitscentrale, een WATERTOREN, een TRAMREMISE, een timmermans- en schildersWERKPLAATS, een KERK, een BEGRAAFPLAATS, een MORTUARIUM met laboratorium, een BADHUIS, een BOERDERIJ, een MAGAZIJN en werkplaats van de tuindienst, een KOETSHUIS met paardenstal en koetsierswoning, een PARKAANLEG, een VERPLEEGSTERSHUIS, een groep van tien DIENSTWONINGEN voor verpleegsters, drie OPZICHTERSWONINGEN, een PARKWACHTERSWONING, een DIENSTWONING voor de tuinbaas, een DIRECTEURSWONING, een adjunct-DIRECTEURSWONING, vier DOKTERSWONINGEN, een DIENSTWONING (hoofdverplegerswoning), een dubbele DIENSTWONING, een SPUITHUIS en vier rijen personeelswoningen: een rij van vier en een van zes dubbele WOONHUIZEN, en twee rijen dubbele houten WOONHUIZEN. Het complex werd gebouwd vanaf 1904 in opdracht van Provinciale Staten van Noord-Holland die voor dit doel in Castricum een circa 82 hectare groot duinterrein hadden aangekocht van H.K.H. de Vorstin zu Wied. Dit tweede provinciaal psychiatrisch ziekenhuis moest de verwachte toename van het aantal "armlastige krankzinnigen" in de provincie Noord-Holland opvangen. Gekozen werd voor een hoofdopzet met twee rijen van drie grote paviljoens ter weerszijden van een hoofd- en economiegebouw. In de zes paviljoens konden in totaal maximaal 732 patiënten geplaatst worden. Afgezien van de later toegevoegde panden zijn de gebouwen ontworpen door de Amsterdamse architect F.W.M. Poggenbeek in een door Rationalisme en Chalet-stijl beïnvloede bouwtrant. De bouw vond plaats onder hoofdtoezicht van J. Scholtens, hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat. De bouwkundige A. van Vliet was als hoofdopzichter belast met het dagelijkse toezicht. In februari 1904 werd begonnen met de aanleg van een tramlijn vanaf station Castricum. Ook werden in dat jaar aanbesteed de opzichterswoningen Duinenboschweg 1 en Van Oldenbarneveldtweg 30, de timmermans- en schilderswerkplaats, het mortuarium/laboratorium, en de dubbele dienstwoning Jacobilaan 13-15. In 1905 volgde de aanbesteding van het hoofdgebouw en de zes ziekenpaviljoens, in 1907 de vier dienstwoningen aan de Van Oldenbarneveldtweg (nrs. 32, 34, 36 en 40 ) en het economiegebouw, en in 1908 het kerkgebouw en de parkwachterswoning (Duinenboschweg 2). De overige gebouwen kwamen in de loop van het eerste kwart van de 20ste eeuw tot stand. In mei 1909 werd ziekenhuis in gebruik genomen.

N.B. De voormalige personeelswoningen aan de Dr. Jacobilaan zijn te zeer gewijzigd om voor bescherming in aanmerking te komen, met uitzondering van nr. 13-15.

Omschrijving

Het complex psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch omvat de in de inleiding genoemde complexonderdelen die verspreid gesitueerd zijn op een circa 82 hectare groot en ongeveer rechthoekig terrein gelegen in de binnenduinrand ten westen van Bakkum en Castricum en ten zuiden van de Zeeweg. Vanaf het station Castricum leidt een weg in noordwestelijke richting naar het ziekenhuisterrein. "Ongeveer een kilometer van het station bereikt de weg de zuidelijke grens van het gestichtsterrein. Om den toegang gemakkelijker te maken zijn hier bij den aanleg een paar duinkoppen weggegraven, zoo dat thans slechts een geringe stijging merkbaar is. Op het gestichtsterrein loopt de weg tusschen de woningen van den bouwkundig opzichter en parkwachter door. Daarna ziet men ter rechterzijde op eenigen afstand van den weg het gebouwtje waarin zich de timmermans- en schilderswerkplaats bevinden. Een eindweegs verder ligt het kerkje ter linkerzijde (...) Even verder buigt de weg naar links en komt zoo voor het administratiegebouw, dat, door een sierlijk torentje gekroond, den naam "Duin en Bosch" in den gevel voert. De paviljoens voor de patiënten bestemd, liggen ter weerszijden van dit administratiegebouw ..." (Verslag betreffende het gesticht "Duin en Bosch" over het jaar 1909, p. 8). Van de drie mannenpaviljoens rechts van het hoofdgebouw resteert het middelste, van de drie vrouwenpaviljoens links het achterste. Ten zuiden van laatstgenoemde bevindt zich het vierde vrouwenpaviljoen uit 1934-'35. Achter het hoofdgebouw ligt het economiegebouw bestaande uit een ketelhuis, een wasserij en een (voormalige) electriciteitscentrale. De watertoren staat direct ten noorden van het economiegebouw. Links (W) naast het hoofdgebouw bevindt zich het vroegere zusterhuis. De tien voormalige verpleegsterswoningen liggen in drie blokken rond een plein aan de oostzijde van de toegangsweg, even voorbij de genoemde parkwachterswoning. Het voormalige badhuis is eveneens aan de oostzijde van de toegangsweg gelegen, schuin tegenover de kerk. Ten noordoosten van het mannenpaviljoen II bevinden zich de voormalige boerderij, het vroegere magazijn van de tuindienst, en het voormalige koetshuis met paardenstal en koetsierswoning. De begraafplaats met voormalig mortuarium/laboratorium ligt in een door een paar hoge duinen omgeven duinvallei in het zuidwestelijke deel van het terrein. In de noordoosthoek van het terrein bevinden zich naast elkaar aan de zuidzijde van de Zeeweg de vroegere tuinbaas- en opzichterswoning. De directeurswoning, de adjunct-directeurswoning, de vier dokterswoningen en de derde opzichterswoning zijn gelegen langs de oostrand van het terrein, aan de Van Oldenbarneveldtweg. De overige, eveneens voormalige personeelswoningen bevinden zich zuidelijker in een wijkje ten westen van de Van Oldenbarneveldtweg (Van Duurenlaan, Dr. Ramaerlaan en Prof. Winklerlaan) en verder zuidelijk aan de Dr. Jacobilaan. Het spuithuis staat aan de oostzijde van de Dr. Ramaerlaan, tegenover Van Duurenlaan 1.

Vrijwel alle gebouwen van het complex zijn opgetrokken in rode baksteen en één of twee bouwlagen hoog onder een met rode pannen gedekt dak. Bij een groot aantal gebouwen is het bovenste gedeelte van de buitengevels gepleisterd en/of uitgevoerd in vakwerk. Naast baksteen is hardsteen toegepast voor constructieve onderdelen als lateien, aanzet- en dekstenen.

Waardering

Het complex provinciaal ziekenhuis Duin en Bosch te Castricum, bestaande uit de in de inleiding genoemde complexonderdelen, is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, architectuurhistorische, stedenbouwkundige en typologische waarde als merendeels gaaf bewaard gebleven provinciaal psychiatrisch ziekenhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, opgezet als zelfvoorzienend complex gelegen in de binnenduinrand en gebouwd voor het merendeel in een karakteristieke, door Rationalisme en Chalet-stijl beïnvloede bouwtrant.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Koetsierswoning Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie
Paardestal(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oude Parklaan 4 1901 ZZ Castricum Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 1476 Castricum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1913 1914 vervaardiging
Naar boven