Bijstein, Putten

LANDHUIS op H-vormige grondslag, met een erkeruitbouw aan de rechter zijgevel. Het pand telt twee bouwlagen en een zolderverdieping en wordt afgedekt met een afgeknot schilddak tussen twee zadeldaken. De daken zijn belegd met gesmoorde romaanse pannen en hebben schoorstenen met rookkappen in de vorm van tentdaken op de uiteinden van de vier trapgevels aan voor- en achterzijde. De afwatering vindt plaats via een bakgoot achter kroonlijst. In de dakschilden zijn dakkapellen toegepast met twee zesruits draairamen. De dakkapellen hebben wangen en gebogen frontons met rosetvullingen. De gevels zijn in baksteen opgemetseld en voorzien van voornamelijk zesruits schuifvensters in de eerste bouwlaag en wat lagere zesruits stolpvensters op de verdieping. De vensters zijn voorzien van persiennes en worden aan de bovenzijde afgesloten met een strek en zijn aan de onderzijde voorzien van onderdorpels. Het houtwerk aan de gevels zoals kozijnen, dakkapellen en balustrades is witgelakt. De gevels worden afgesloten met een fries en kroonlijst of door middel van trapgevels boven de zijpartijen aan voor- en achterzijde.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is ingedeeld in een twee assen tellend middengedeelte tussen twee assen tellende zijpartijen die iets vooruitspringen en met trapgevels zijn afgesloten. De middenpartij heeft centraal in de eerste bouwlaag een entreepartij onder een luifel op consoles. Boven de luifel bevindt zich een meerruits bovenlicht. De voordeur is een paneeldeur. De deur en bovenlicht zijn omgeven door omlijsting met hoofdgestel. Ter weerszijden bevinden zich smalle staande vensters. Op de verdieping bevinden zich twee vensters van het beschreven type. In het midden boven de kroonlijst is een grote dakkapel met gebogen fronton aangebracht. De trapgevels hebben elk in de eerste en tweede bouwlaag vensters zoals beschreven en in de trapgevels elk twee smalle staande vertikaal gedeelde vensters met vierruits ramen, voorzien van onderluiken.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft links een erker over twee assen. Deze erker heeft samengestelde kozijnen met ramen en deuren in drie zijden. De erker wordt afgesloten door een fries en kroonlijst. Het plat van de erker is balkon en voorzien van een houten balustrade. De verdieping heeft links een venster en een balkondeur. Het zijschild bevat drie dakkapellen met frontons. De LINKER ZIJGEVEL heeft een licht vooruitspingende middenrisaliet met in elke bouwlaag een venster van het reeds beschreven type. Aan weerszijden telt de gevel twee assen met vensters. In het dakschild drie grote dakkapellen met gebogen frontons.

LANDHUIS

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard en representatief voorbeeld van een landhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gebouwd in een traditionalistische stijl. Het huis is van belang wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, zoals de verhoudingen in de hoofdvorm en de gevelindelingen; de detaillering en het materiaalgebruik. Het huis is voorts van belang voor de typologische ontwikkeling van het landhuis en de villa in Nederland in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het historisch gegroeide buitengebied van Putten, waar het gelegen is aan de Nijkerkerstraat, waaraan ook de landgoederen Oldenaller en Salentijn zijn gelegen, en waar het een grote landschappelijke waarde vertegenwoordigt.

- Van cultuurhistorische waarde als bjzondere uitdrukking van een voor de gemeente Putten kenmerkende sociaal-maatschappelijke ontwikkeling, namelijk de aanleg van buitenplaatsen als zomerverblijf of permanente vestiging van welgestelden in fraaie landelijke gebieden.

523965
Bijstein

Inleiding

Historische BUITENPLAATS Bijstein aan de Nijkerkerstraat te Putten. De oorprong van het huidige landgoed gaat terug tot het midden van de achttiende eeuw, toen het huis merkelijk verbeterd' werd. Het landhuis was lange tijd in bezit van het schoutengeslacht Van Arler. Omstreeks 1740 kwam het in eigendom van Heribert Hagen. Omstreeks 1922 zijn de gebouwen volledig verbouwd, en mogelijk verdubbeld. Op het terrein bevindt zich een omgrachte kasteelbelt en de resten van een oude beukenloofgang. Valt onder natuurschoonwet. Het landgoed ligt aan de zuidoostzijde van de Nijkerkerstraat die van Putten naar Nijkerk loopt en bebouwd is aan weerszijden met boerderijen. Ook de landgoederen Oldenaller en Salentijn liggen aan deze weg.

Het beschermde complex wordt gevormd door de volgende onderdelen: 1. LANDHUIS 2. TUIN 3. KOETSHUIS

Omschrijving

Landgoed gelegen aan de zuidoostzijde van de Nijkerkerstraat. Aan de Nijkerkerstraat is het landgoed afgescheiden door een niet-oorspronkelijk hekwerk en oprijlanen gemarkeerd door niet-oorspronkelijke inrijhekken. De omvang van terrein is ca. 7 ha. Het wordt omgeven door een hoge, dicht beplante aarden wal. Het landhuis en koetshuis liggen dicht bij de Nijkerkerweg binnen een parkachtige aanleg. Het LANDHUIS dat omstreeks 1922 zijn huidige verschijningsvorm kreeg ligt met de voorgevel richting Nijkerk en bevindt zich in een schuine hoek t.o.v. de Nijkerkerstraat en kenmerkt zich door trapgevels. Het huis is omgeven door grint en een aanleg met geschoren haagjes en hagen en enkele loofbomen. Het KOETSHUIS bevindt zich schuin achter het landhuis en is in stijl ermee vergelijkbaar. Landschappelijke AANLEG met een waterpartij.

Complexwaardering

Historische Buitenplaats Bijstein, bestaande uit LANDHUIS en KOETSHUIS gelegen binnen een parkachtige AANLEG, die omstreeks 1922 zijn huidige verschijningsvorm kreeg.

-Van architectuurhistorische waarde als aangelegde buitenplaats, die wordt gevormd door een landhuis met koetshuis omgeven door een landschappelijke aanleg. De samenstellende onderdelen van de buitenplaats vormen samen een fraai ensemble en zijn door opzet en gebruik historisch en architectonisch met elkaar verbonden en vormen een onlosmakelijk geheel.

-Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het historisch gegroeide buitengebeid van Putten, waar het onderdeel uitmaakt van een reeks buitenplaatsen aan de Nijkerkerweg en grote landschappelijke waarde vertegenwoordigd.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming als buitenplaats

Nijkerkerstraat 35 3882 PD Putten Ja