Den Aller, Putten

SCHUUR op rechthoekige grondplan, afgedekt met een wolfdak belegd met riet en deels met rode Hollandse pannen. Het dak heeft laag doorgetrokken zijschilden en rode vorsten op de nok. De schuur is grotendeels opgetrokken in hout op een gemetselde plint, en deels versteend. De VOORGEVEL (gericht naar de Diermenseweg) is volledig in gepotdekselde houten delen uitgevoerd en heeft in het midden recht afgesloten dubbele deuren. Recht boven deze deuren een vierkante gevelopening. De RECHTER ZIJGEVEL is opnieuw opgemetseld en bestaat thans uit een trasraam met vijf segmentboogvormig afgesloten deuren. Tussen de deuren bevinden zich weer kleine openingen. De LINKER ZIJGEVEL van de schuur is nog uitgevoerd in hout.

SCHUUR (complexonderdeel 3) vermoedelijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een agrarisch bijgebouw, in casu een schuur op een boerenerf uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, uitgevoerd in hout en opgebouwd uit gebinten. De schuur bezit hoge ensemblewaarden in samenhang met de overige complexonderdelen.

- Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het historisch gegroeide buitengebied ten zuidwesten van Putten, als onderdeel van het landgoed Oldenaller waar het vanwege de markante ligging aan de laan een belangrijke landschappelijke waarde heeft.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerderijcomplex dat een onderdeel is van het landgoed Oldenaller, en van oorsprong bij het kasteel behoorde. y

523958
Den Aller

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX 'Den Aller' vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, met een oudere kern en gelegen op een oudere bouwplaats. Het complex is gelegen aan de verharde Diermenseweg (voorheen Allersteeg) in het buurtschap Diermen, ten zuidwesten van de van rijkswege beschermde buitenplaats Oldenaller. Het beschermde complex wordt gevormd door de volgende onderdelen:

1 BOERDERIJ 2 BAKHUIS 3 SCHUUR 4 Vierroedige HOOIBERG 5 Tweeroedige HOOIBERG 6 SCHAAPSKOOI

Het erf is parallel aan een van de verharde lanen gelegen die het landgoed Oldenaller doorkruisen, op de plaats van het oude Huis Den Aller, dat in het begin van de negentiende eeuw werd afgebroken. Achter de boerderij bevindt zich nog altijd het omgrachte terrein van dit versterkte huis. Gevonden ringfunderingen onder de boerderij zelf, zouden kunnen wijzen op een kleinere voorganger van de boerderij.

De BOERDERIJ ligt parallel aan de laan, met het BAKHUIS ten zuiden van de boerderij, haaks op de zijgevel. De SCHUUR ligt op het achtererf met de voorgevel gericht naar de laan. De SCHAAPSKOOI ligt op enige afstand, ten zuidoosten van de boerderij nabij een gedeelte van de oude omgrachting, evenals de twee HOOIBERGEN. De erfonderdelen zijn goed bewaard gebleven. De boerderij heeft enige wijzigingen ondergaan toen in de boerderij een gang werd aangebracht met trappartij naar de verdieping, waar slaapkamers zijn ingericht. Het erf bestaat voorts nog uit een gereconstrueerde schaapskooi, een nieuwe schuur en een jongere hooiberg die buiten de bescherming vallen.

Complexwaardering

Boerderijcomplex van BOERDERIJ, BAKHUIS, SCHUUR, vierroedige HOOIBERG, tweeroedige HOOIBERG en SCHAAPSKOOI uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een boerderijcomplex uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. De boerderij valt op vanwege de omvang, en de opmerkelijke detaillering van de voorgevel en het bakhuis, die aangeeft dat het hier om een boerderij bij een landgoed gaat. Het erf is redelijk compleet bewaard gebleven.

- Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het historisch gegroeide buitengebied ten zuidwesten van Putten, als onderdeel van het landgoed Oldenaller waar het vanwege de markante ligging aan de laan een belangrijke landschappelijke waarde bezit.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed Oldenaller. De boerderij behoorde van oorsprong bij het kasteel en deze status is aan de voorgevel van de boerderij en aan de detaillering van het bakhuis af te lezen. Voorts van belang vanwege de oudere oorsprong van de bouwplaats.

Diermenseweg 3 3882 RX Putten Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Halleschuur