Kiefveldersteeg 11, Putten

Het BAKHUISJE is vermoedelijk gedeeltelijk vernieuwd en is opgetrokken in baksteen op een rechthoekig grondplan, één bouwlaag hoog en gedekt met een zadeldak belegd met rode en gesmoorde (voorschild) Hollandse pannen. Op de nok bevindt zich een schoorsteen met rookkap. Aan beide zijden bevinden zich witgeschilderde windveren. De LINKER ZIJGEVEL bevat twee vensteropeningen met vierruits ramen, voorzien van een groengeschilderd luik. De ACHTERGEVEL (gericht naar de straat) is vrijwel blind en vermoedelijk gedeeltelijk vernieuwd in de punt.

Klein BAKHUISJE (onderdeel 2) uit omstreeks 1900

-Van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een bakhuisje op een boerenerf, zoals die in dit gedeelte van Nederland eeuwenlang is toegepast. Er is sprake van een grote ensemblewerking in samenhang met de andere complexonderdelen.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex dat een karakteristiek onderdeel is van het historisch gegroeide buitengebeid ten noordwesten van de Puttense dorpskom.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat een bijzondere uitdrukking is van het agrarische leven op de Veluwe. Het complex geeft vanwege de gaafheid, de compleetheid en de goed bewaarde erfaanleg een bijzonder goed beeld van een boerenbedrijf rond de eeuwwisseling.

523945
boerderij

Inleiding

Klein BOERDERIJCOMPLEX daterend uit ca. 1900 aan de Kiefveldersteeg, ten noordwesten van Putten nabij de grens met Ermelo. Het erf omvat een klein terrein, waarop nog vrijwel alle oorspronkelijke onderdelen aanwezig zijn en in gave staat verkeren. Het complex vormt zo een goed voorbeeld van een klein bedrijf van een modaal boerengezin rond de eeuwwisseling. Het beschermde complex wordt gevormd door de volgende onderdelen:

1 BOERDERIJ

2 BAKHUISJE

3 WATERPUT

4 SCHUUR

5 KIPPENSCHUUR

6 Vierroedige HOOIBERG

7 Tweeroedige HOOIBERG

Het erf ligt direct aan de noordzijde van de bestrate Kiefveldersteeg. Het erf vormt een besloten geheel en is omgeven door een (beuken)haag. Het terrein is aan weerszijden door openingen in de haag toegankelijk. Voor de BOERDERIJ bevindt zich een voortuin met geschoren haagjes, struiken (waaronder een rododendron) en enkele bomen. De boerderij ligt ongeveer op het midden van het terrein met de voorgevel parallel aan de weg. Links ervan is het BAKHUISJE, met de nokrichting parallel aan de boerderij gelegen. De ingangsgevel van het huisje is gericht naar het achtererf. De WATERPUT ligt voor deze ingangsgevel. Recht achter de boerderij bevindt zich de SCHUUR, met de nokrichting in dezelfde richting als de boerderij. Rechts naast de boerderij bevindt zich een langwerpige en lage schuur, vermoedelijk een KIPPENSCHUUR. Rechts op het achtererf staan de twee HOOIBERGEN. Op het erf bevinden zich nog tenminste twee andere houten schuren, die vanaf de openbare weg echter nauwelijks te zien zijn.

Complexwaardering

BOERDERIJCOMPLEX van BOERDERIJ, BAKHUISJE, WATERPUT, SCHUUR, KIPPENSCHUUR en twee HOOIBERGEN binnen een gave erfaanleg van omstreeks 1900

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed typologisch voorbeeld van een klein, zelfvoorzienend agrarisch complex van omstreeks de eeuwwisseling. Het complex valt op door de zeldzame compleetheid van het erf, waar alle onderdelen nog in gave staat aanwezig zijn.

-Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het buitengebied ten noordoosten van Putten, waar het door de hoofdvorm van het erf en de bebouwing een belangrijke beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderijcomplex dat een bijzondere uitdrukking is van het agrarische leven op de Veluwe. Het complex geeft vanwege de gaafheid, de compleetheid en de goed bewaarde erfaanleg een bijzonder goed beeld van een boerenbedrijf rond de eeuwwisseling.

Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Kiefveldersteeg 11 3882 RG Putten Ja