Meerhoeve, Ermelo

Omschrijving complexonderdeel C

Aan de Uddelermeerweg staan aan weerszijden van de halfronde oprijlaan in totaal vier gietijzeren KOLOMMEN waartussen zich oorspronkelijk vermoedelijk een tuinhek heeft bevonden.

Vier KOLOMMEN, onderdeel uitmakend van een hekwerk.

- Van architectuurhistorische waarde als onderdeel van het boerderijcomplex. In samenhang met de overige complexonderdelen is er sprake van een bijzondere ensemblewaarde.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex Meerhoeve, dat gelegen is op het landgoed Staverden en hierin een belangrijke rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex Meerhoeve, dat vanwege de bestemming en situering verbonden is met de geschiedenis van het landgoed Staverden.

523858
Meerhoeve

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX MEERHOEVE, bestaat uit een BOERDERIJ met een BAKHUIS en de restanten van een HEKWERK aan de Uddelermeerweg. Het 718 ha grote landgoed Staverden strekt zich uit over drie gemeenten, nl. Ermelo, Nunspeet en Apeldoorn. Centraal bevindt zich een landhuis, 'Kasteel Staverden'. In 1835 kocht Jan Rudolf Kemper het goed. Deze brak het 17de eeuwse huis af, en bouwde op het bestaande grondplan een nieuw huis. In 1905 kwam het in handen van ir F.B. 's Jacob, burgemeester van Rotterdam. Deze liet het landhuis door architectenbureau L.A. van Essen & J. van Zeggeren uit Harderwijk verbouwen en vergroten. In dat jaar kreeg het landhuis haar huidige uitstraling. De zoon, H. Th. 's Jacob breidde het landgoed uit. Op het landgoed, dat wordt doorsneden door de Staverdense Beek, bevinden zich achttien boerderijen. Deze boerderij, Meerhoeve, bevindt zich in het zuidelijke deel van het landgoed.

Boerderij Meerhoeve is van het hallehuistype en dateert in kern uit 1848. Naast de witte bepleistering, die meer boerderijen op het landgoed kenmerkt, valt deze boerderij op door het verhoogde middengedeelte van het voorhuis. De boerderij krijgt hierdoor een bijzonder voornaam karakter dat wordt versterkt door de halfronde en met eiken beplante oprijlaan voor de boerderij. De Uddelermeerweg loopt deels parallel aan de Staverdense Beek in de richting van het Uddelermeer (gemeente Apeldoorn). Het complex bevindt zich tussen de Staverdense Beek en de Uddelermeerweg in. Volgens een sluitsteen boven het raam in de voorgevel zou de boerderij uit 1848 dateren. Mogelijk zijn er later wijzigingen doorgevoerd. Op het erf bevinden zich links naast de boerderij nog een bakhuis en aan de weg nog een aantal oorspronkelijke gietijzeren hekkolommen. Op het erf bevinden zich tevens enkele oude bomen. Het interieur van de boerderij is niet meer oorspronkelijk. Een gedeelte van de deel is ooit bij het woonhuis getrokken en de indeling en inrichting van het voorhuis is gewijzigd. Het achterhuis heeft twee ankerbalkgebinten.

Complexwaardering

BOERDERIJCOMPLEX MEERHOEVE met boerderij, bakhuis en restanten hekwerk, daterend uit de periode na 1848

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een voor wat betreft het exterieur gaaf bewaard gebleven negentiende eeuws boerderijcomplex in het buitengebied van Ermelo. De boerderij valt op door de verhoudingen, de zorgvuldige detailleringen en het materiaalgebruik. Een opvallend element is de open mestvaalt tegen de zijgevel van de boerderij. De witte bepleistering en de op bijzondere wijze uitgebouwde zolderkamer geven het complex een voornaam en uitzonderlijk karakter. Typologisch gezien is deze boerderijvorm met verhoogde zolderkamer zeldzaam. Het in bouwstijl bijpassende bakhuis en de restanten van het hekwerk hebben een belangrijke ensemblewaarde met de boerderij.

- Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek gesitueerd boerenerf, gelegen in het zuidelijke deel van het landgoed Staverden. De situering en de vormgeving van de diverse complexonderdelen en de aanwezigheid van de halfronde en met eiken beplante oprijlaan aan de voorzijde van het complex en de bewaard gebleven gietijzeren kolommen van het oorspronkelijke hekwerk geven het complex een voornaam en bijzonder karakter.

- Van cultuurhistorische waarde als historisch onderdeel van het landgoed Staverden, waaronder meerdere boerderijen in deze gemeente ressorteerden. Het complex is van belang binnen de ontwikkelingsgeschiedenis van de diverse landgoederen en buitenplaatsen waarvan de gebouwen en de aanleg het landschap van deze regio in hoge mate mede bepalen.

Hekpijler Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Uddelermeerweg 242 3852 NT Ermelo BY Ja