Meerhoeve, Ermelo

Omschrijving onderdeel A

BOERDERIJ MEERHOEVE heeft een ongewoon karakter door het met een tweede bouwlaag en zadeldak verhoogde middengedeelte van het voorhuis, waarvan de nok in het verlengde ligt van de nok van het zeer hoge achterhuis. Het achterhuis heeft een zadeldak met licht naar buiten geknikte schilden. Aan de voorhuiszijde heeft dit dak een aanzet tot een wolfseind. Dit 'wolfseind' wordt echter doorsneden door de verdiepingsopbouw met zadeldak. Op het linkerschild van het dak bevindt zich een hoge schoorsteen. De schilden zijn belegd met rode Oud Hollandse pannen en voorzien van houten windveren en moderne goten. De brede boerderij is gebouwd op een rechthoekig grondvlak en heeft gepleisterde en witgeschilderde gevels. Rondom bevindt zich een grijs geschilderde plint. Tegen de linkergevel bevindt zich een open houten MESTPLAATS. De zijgevel van het achterhuis is ter plaatse van deze mestplaats ongepleisterd en gemetseld in kruisverband.

De VOORGEVEL van de boerderij is symmetrisch ingedeeld. De middenas wordt bepaald door een zesruits schuifraam op de begane grond en twee gekoppelde, smalle tienruits ramen met getoogde bovenzijden op de verdieping. Boven het raam op de begane grond, dat als enige voorzien is van luiken, bevindt zich een brede bakstenen korfboog met gepleisterde geboorte- en sluitstenen. In de sluitsteen is in reliëf het jaartal 1848 aangebracht, alsmede een guirlandemotief. Boven het verdiepingskozijn bevindt zich een stompe spitsboog. Het boogveld is blind. Aan weerszijden van het schuifraam op de begane grond bevinden zich een lage toegangsdeur met een daarboven zwevend halfrond bovenlicht en twee gekoppelde zesruits ramen met getoogde bovenzijden en een overkoepelende korfboog met gepleisterde geboorte- en sluitstenen. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee zeer kleine halfronde raampjes.

Ter plaatse van de verdieping en zolder bevinden zich eenvoudige muurankers. De LINKER ZIJGEVEL heeft ter plaatse van twee gekoppelde vierruits ramen met daartussen een deurkozijn met een vierruits zijlicht. Deze gevelinvullingen zijn ooit vernieuwd. Links bevinden zich in de ongepleisterde achterhuisgevel drie vierkante staldeurtjes en een vierruits raam.

De grotendeels open MESTPLAATS heeft een zadeldak en houten staanders op een bakstenen voetmuur.

De ACHTERGEVEL heeft een getoogde deeldeuropening met daarboven een vierkant hooiluik met aan weerszijden daarboven twee kleine rechthoekige zolderramen. Aan weerszijden van de deeldeuropening bevinden zich twee rechthoekige zesruits ijzeren stalramen en een getoogd staldeurtje. De RECHTER ZIJGEVEL heeft ter plaatse van het voorhuis twee vensteropeningen met elk twee gemoderniseerde vierruits ramen. Het achterhuis heeft aan deze zijde drie zesruits ijzeren stalramen en één getoogd staldeurtje.

Het INTERIEUR van de boerderij is niet meer oorspronkelijk. Hoewel de indeling nog wel herkenbaar is zijn veel van de oorspronkelijke interieurelementen in de loop der tijd verwijderd. Een gedeelte van het achterhuis is bij het voorhuis getrokken.

Waardering

BOERDERIJ MEERHOEVE, met mestplaats gebouwd rond het midden van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als midden negentiende eeuws voorbeeld van een hallenhuisboerderij met een voornaam karakter. Dit karakter wordt voornamelijk veroorzaakt door de zorgvuldige detaillering in pleister- en baksteenwerk en door de ongewone hoofdvorm die is ontstaan door de verhoogde zolderkamer en de hoge kap van het achterhuis. In combinatie met het naastgelegen bakhuis, de gietijzeren hekposten aan de straatzijde en de oude erfbeplanting vormt deze boerderij een waardevol ensemble.

- Van stedebouwkundige waarde vanwege de karakteristieke situering aan de westzijde van de Uddelermeerweg, tussen deze weg en de Staverdense Beek in. De boerderij vormt een oorspronkelijk onderdeel in deze dunbebouwde, historisch gegroeide en landschappelijk belangrijke omgeving rond Staverden en is van belang voor de instandhouding van deze situatie. De halfronde en met eiken beplante oprijlaan aan de voorzijde van het complex geeft het geheel een bijzonder karakter.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en de situering van het complex, die verbonden zijn met de geschiedenis van het landgoed Staverden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523856
Complexnaam
Meerhoeve
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX MEERHOEVE, bestaat uit een BOERDERIJ met een BAKHUIS en de restanten van een HEKWERK aan de Uddelermeerweg. Het 718 ha grote landgoed Staverden strekt zich uit over drie gemeenten, nl. Ermelo, Nunspeet en Apeldoorn. Centraal bevindt zich een landhuis, 'Kasteel Staverden'. In 1835 kocht Jan Rudolf Kemper het goed. Deze brak het 17de eeuwse huis af, en bouwde op het bestaande grondplan een nieuw huis. In 1905 kwam het in handen van ir F.B. 's Jacob, burgemeester van Rotterdam. Deze liet het landhuis door architectenbureau L.A. van Essen & J. van Zeggeren uit Harderwijk verbouwen en vergroten. In dat jaar kreeg het landhuis haar huidige uitstraling. De zoon, H. Th. 's Jacob breidde het landgoed uit. Op het landgoed, dat wordt doorsneden door de Staverdense Beek, bevinden zich achttien boerderijen. Deze boerderij, Meerhoeve, bevindt zich in het zuidelijke deel van het landgoed.

Boerderij Meerhoeve is van het hallehuistype en dateert in kern uit 1848. Naast de witte bepleistering, die meer boerderijen op het landgoed kenmerkt, valt deze boerderij op door het verhoogde middengedeelte van het voorhuis. De boerderij krijgt hierdoor een bijzonder voornaam karakter dat wordt versterkt door de halfronde en met eiken beplante oprijlaan voor de boerderij. De Uddelermeerweg loopt deels parallel aan de Staverdense Beek in de richting van het Uddelermeer (gemeente Apeldoorn). Het complex bevindt zich tussen de Staverdense Beek en de Uddelermeerweg in. Volgens een sluitsteen boven het raam in de voorgevel zou de boerderij uit 1848 dateren. Mogelijk zijn er later wijzigingen doorgevoerd. Op het erf bevinden zich links naast de boerderij nog een bakhuis en aan de weg nog een aantal oorspronkelijke gietijzeren hekkolommen. Op het erf bevinden zich tevens enkele oude bomen. Het interieur van de boerderij is niet meer oorspronkelijk. Een gedeelte van de deel is ooit bij het woonhuis getrokken en de indeling en inrichting van het voorhuis is gewijzigd. Het achterhuis heeft twee ankerbalkgebinten.

Complexwaardering

BOERDERIJCOMPLEX MEERHOEVE met boerderij, bakhuis en restanten hekwerk, daterend uit de periode na 1848

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een voor wat betreft het exterieur gaaf bewaard gebleven negentiende eeuws boerderijcomplex in het buitengebied van Ermelo. De boerderij valt op door de verhoudingen, de zorgvuldige detailleringen en het materiaalgebruik. Een opvallend element is de open mestvaalt tegen de zijgevel van de boerderij. De witte bepleistering en de op bijzondere wijze uitgebouwde zolderkamer geven het complex een voornaam en uitzonderlijk karakter. Typologisch gezien is deze boerderijvorm met verhoogde zolderkamer zeldzaam. Het in bouwstijl bijpassende bakhuis en de restanten van het hekwerk hebben een belangrijke ensemblewaarde met de boerderij.

- Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek gesitueerd boerenerf, gelegen in het zuidelijke deel van het landgoed Staverden. De situering en de vormgeving van de diverse complexonderdelen en de aanwezigheid van de halfronde en met eiken beplante oprijlaan aan de voorzijde van het complex en de bewaard gebleven gietijzeren kolommen van het oorspronkelijke hekwerk geven het complex een voornaam en bijzonder karakter.

- Van cultuurhistorische waarde als historisch onderdeel van het landgoed Staverden, waaronder meerdere boerderijen in deze gemeente ressorteerden. Het complex is van belang binnen de ontwikkelingsgeschiedenis van de diverse landgoederen en buitenplaatsen waarvan de gebouwen en de aanleg het landschap van deze regio in hoge mate mede bepalen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Uddelermeerweg 242 3852 NT Ermelo Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 521 Ermelo
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1848 1900 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
s Jacob, Herman Theodoor ; Gelderland opdrachtgever
Naar boven