Haverkamp, Ermelo

Omschrijving onderdeel C

WATERPOMP voor de boerderij. Eenvoudige waterpomp met een houten omkisting, gesitueerd in de middenas van de boerderij.

WATERPOMP bij boerderij HAVERKAMP

- Situerings- en ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex Haverkamp, dat gelegen is op het landgoed Staverden en hierin een belangrijke rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex Haverkamp, dat vanwege de bestemming en situering verbonden is met de geschiedenis van het landgoed Staverden.

523854
Haverkamp

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX HAVERKAMP, bestaande uit een DUBBELBOERDERIJ met een BAKHUIS en een WATERPOMP, gelegen ten noordoosten van kasteel Staverden. De boerderij is duidelijk zichtbaar gesitueerd op enige afstand van de Staverdenseweg. Het gebouw valt op door de gepleisterde en witgeschilderde gevels die meerdere boerderijen op dit landgoed kenmerken. Dit grote landgoed strekt zich uit over de drie gemeenten Ermelo, Nunspeet en Apeldoorn. Centraal bevindt zich het landhuis, 'Kasteel Staverden'. In 1835 kocht Jan Rudolf Kemper het goed. Deze brak het 17de-eeuwse huis af, en bouwde op het bestaande grondplan een nieuw huis. In 1905 kwam het in handen van ir. Frederik Bernard 's Jacob die tot die tijd burgemeester van Rotterdam was. Deze liet het landhuis door architectenbureau L.A. van Essen & J. van Zeggeren uit Harderwijk verbouwen en vergroten. In dat jaar kreeg het landhuis haar huidige uitstraling. Zijn zoon, Herman Th. 's Jacob breidde het landgoed uit. Op het landgoed, dat wordt doorsneden door de Staverdense Beek, bevinden zich achttien boerderijen.

De huidige boerderij werd in 1913 herbouwd, nadat een brand de oorspronkelijke boerderij uit 1836 had verwoest. De Haverkamp is als dubbelboerderij gebouwd en heeft de vorm van een T-boerderij. Het voorhuis heeft een H-vorm en kent een scheiding over de middenas. Het achterhuis werd gezamenlijk gebruikt. De schuur op het achtererf is modern en valt niet onder de bescherming. Voor de boerderij is precies in het midden een waterpomp geplaatst met daarvoor een in kalkzandsteen uitgevoerd bakhuisje. De indeling van de boerderij is nog grotendeels oorspronkelijk. De opkamer is nog aanwezig en ook de eenvoudige schouwtjes zijn er nog.

Complexwaardering

BOERDERIJCOMPLEX HAVERKAMP met dubbelboerderij, bakhuis en waterpomp uit 1913.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van vroeg twintigste eeuws boerderijcomplex op een landgoed. Sommige van de boerderijen op het landgoed Staverden worden gekenmerkt door een van de reguliere boerderijbouw afwijkende typologie. Deze boerderij wijkt in hoofdvorm en in indeling af van het gangbare boerderijtype in dit gebied en heeft als zodanig een zeldzaamheidswaarde. Het voorhuis is van oorsprong dubbel bewoond en het achterhuis werd gezamenlijk gebruikt.

- Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het landgoed Staverden, waar het aan de Staverdenseweg ten noorden van het kasteel vanwege de opmerkelijke situering en de hoofdvorm een beeldbepalende rol speelt. De diverse complexonderdelen hebben een onderlinge ensemblewaarde.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en de situering van het complex, die verbonden zijn met de geschiedenis van het landgoed Staverden.

Pomp Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair oorspronkelijke functie Ja
Staverdenseweg 270 3852 NW Ermelo BY Ja