Kerkzicht, Ermelo

Omschrijving

Links naast de boerderij bevindt zich een BAKHUIS uit kalkzandsteen. Het heeft een zadeldak met gesmoorde Oud Hollandse pannen en een schoorsteen op de nok. De linkergevel heeft een vierruits raam met een anderhalf steens strek. De achterzijde en de rechtergevel zijn voorzien van een lage aanbouw. De voorzijde bevat de ingang.

BAKHUIS bij boerderij KERKZICHT.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakhuis bij een boerderij. Het bakhuisje bevindt zich links van de boerderij en heeft door het gebruikte materiaal, kalkzandsteen, een kenmerkend uiterlijk. In samenhang met de overige complexonderdelen is er sprake van een bijzondere ensemblewaarde.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex Kerkzicht, dat gelegen is op het landgoed Staverden en hierin een belangrijke rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex Kerkzicht, dat vanwege de bestemming en situering verbonden is met de geschiedenis van het landgoed Staverden.

523847
Kerkzicht

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX KERKZICHT, bestaande uit een BOERDERIJ met een BAKHUIS, een WATERPOMP, een SCHUUR en een HOOIBERG. De boerderij is gesitueerd op enige afstand van de Garderenseweg en bevindt zich op het landgoed Staverden. Dit grote landgoed strekt zich uit over de drie gemeenten Ermelo, Nunspeet en Apeldoorn. Centraal bevindt zich het landhuis, 'Kasteel Staverden'. In 1835 kocht Jan Rudolf Kemper het goed. Deze brak het 17de-eeuwse huis af, en bouwde op het bestaande grondplan een nieuw huis. In 1905 kwam het in handen van ir. Frederik Bernard 's Jacob die tot die tijd burgemeester van Rotterdam was. Deze liet het landhuis door architectenbureau L.A. van Essen & J. van Zeggeren uit Harderwijk verbouwen en vergroten. In dat jaar kreeg het landhuis haar huidige uitstraling. Zijn zoon, Herman Th. 's Jacob breidde het landgoed uit. Op het landgoed, dat wordt doorsneden door de Staverdense Beek, bevinden zich achttien boerderijen.

Boerderij Kerkzicht is van het hallehuistype en dateert in kern vermoedelijk uit ca. 1867 en werd na een brand rond 1882 herbouwd. Even verderop ligt aan hetzelfde pad de boerderij Akkerzicht, een rijksmonument uit het tweede kwart van de negentiende eeuw. Beide boerderijen hebben een beeldbepalende situering in een dunbebouwd, bosrijk gebied.

Het complex is gelegen aan een onverhard pad dat vanaf de Garderenseweg in oostelijke richting in de richting van Kasteel Staverden loopt. De voorgevel is op het noordwesten gericht. Van hieruit is er uitzicht op de in 1875 gebouwde kerk aan de Staverdenseweg. Op het erf bevinden zich naast de boerderij nog een bakhuis, een hooiberg, een bijschuur en een waterpomp. In de boerderij bevindt zich sinds ca. 65 jaar een klein winkeltje. Er is geen opkamer. De indeling van de boerderij is nog oorspronkelijk. De deel heeft nog twee ankerbalkgebinten en een lemen vloer.

Complexwaardering

BOERDERIJCOMPLEX KERKZICHT met boerderij, bakhuis, waterpomp, hooiberg en schuur uit de periode 1867-1882.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaard, negentiende eeuws boerderijcomplex in het buitengebied van Ermelo. De boerderij valt ondanks de sobere, doelmatige vormgeving op door de gave verhoudingen, zorgvuldige detailleringen en de samenhang met de overige erfbebouwing. Een opvallend element is de open mestvaalt tegen de zijgevel van de boerderij. Ook het interieur van de boerderij is bewaard gebleven. In combinatie met de overige erfonderdelen is er sprake van grote ensemblewaarde.

- Van stedenbouwkundige waarde als boerenerf, gelegen aan een onverhard pad dat vanaf de Garderenseweg in oostelijke richting in de richting van Kasteel Staverden loopt. Samen met de even verderop gelegen boerderij Akkerzicht (rijksmonument) vormt Kerkzicht een sterk beeldbepalend ensemble in de oorspronkelijke landelijke omgeving rond Kasteel Staverden. De compleetheid en de situering van de overige erfbebouwing versterkt de monumentale waarde in hoge mate.

- Van cultuurhistorische waarde als historisch onderdeel van het landgoed Staverden, waaronder meerdere boerderijen in deze gemeente ressorteerden. Het complex is van belang binnen de ontwikkelingsgeschiedenis van de diverse landgoederen en buitenplaatsen waarvan de gebouwen en de aanleg het landschap van deze regio in hoge mate mede bepalen.

Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Garderenseweg 15 3852 NE Ermelo BY Ja