Kattenburg 15, Druten

Inleiding

Vrijstaand, rijk gedetailleerd WOONHUIS met HEK uit 1904 (eerste steen werd gelegd op 10 november 1904) gebouwd in opdracht van de heer Louis Dericks, directeur van de steenfabriek Dericks en Geldens, en Dora Kuppen in overgangsarchitectuur die onder andere wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van diverse Jugendstil-elementen. In het verleden heeft het gebouw ook dienst gedaan als woonhuis van de directeur van de Regionale Ambulancedienst van het district Maas en Waal.

Het woonhuis ligt aan de noordzijde van de Kattenburg, één van de belangrijkste straten in het dorp Druten. Het woonhuis maakt deel uit van een bijna gesloten straatwand die behoort tot de aan de Kattenburg gelegen lintbebouwing. Dit pand is een van de beste voorbeelden van woonhuizen gebouwd rond de eeuwwisseling opgetrokken in ter plaatse vervaardigde materialen zoals baksteen en keramische dakpannen.

De voortuin wordt middels een smeed- en gietijzeren hekwerk afgescheiden van de straat. In de voor-, zij- en achtertuin bevinden zich verschillende (oude) bomen en struiken.

Omschrijving

Gedeeltelijk onderkelderd, blokvormig WOONHUIS van twee bouwlagen met zolderverdieping op asymmetrisch grondplan. Het twee, haaks op elkaar staande bouwmassa's zijn voorzien van overstekende zadeldaken, gedekt met rode tuile du Nordpannen en wateren af via op rijk bewerkte consoles rustende houten bakgoten voorzien van geprofileerde goot-lijsten, een enkele zinken vergaarbak en dito hemelwaterafvoeren. De zadeldaken worden afgesloten door rijk gedecoreerde windveren met dito makelaar. In het rechter deel van het voordakvlak (zuidelijk dakvlak) bevindt zich een rijk versierde dakkapel onder zadeldak.

De westelijke bouwmassa is voorzien van een overstekend zadeldak met de nok haaks op straat en de oostelijke bouwmassa is voorzien van een overstekend zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat. Op de nok loodrecht op de Kattenburg zijn twee gemetselde schoorstenen aanwezig. Ter plaatse van de topgevels wordt het overstekende zadeldak ondersteund door decoratief bewerkte gordingen en consoles.

Tegen de topgevel aan de straatzijde is een uitgebouwde, vijfzijdig afgesloten, erker met bovenliggend balkon met bakstenen balustrade geplaatst.

Aan de achterzijde van de hoofdbouw bevinden zich meerdere aanbouw onder plat dak.

De in kruisverband gemetselde GEVELS hebben een uitgemetselde plint voorzien van een waterlijst en uitgevoerd in donker grijze verblendsteen en worden aan de bovenzijde afgesloten door een hoofdgestel. Het hoofdgestel bestaat uit een vlak fries en een op bewerkte klossen rustende bakgoot. De gevel is uitgevoerd in helder rode verblendsteen met witte voegen, crême kleurige hoekaccenten, waterlijsten en vensterbanken van groen geglazuurde baksteen en sluit af met een uitgemetselde lijst onder de dakrand en in de top-gevels met een klimmend fries. De gevels zijn voorzien van smeedijzeren sierankers.

De segmentboogvormige deur- en vensteropeningen zijn voorzien van hardstenen geboorte- en sluitstenen en neggeblokken en zijn voorzien van rechtafgesloten schuiframen, waarvan het drieruits bovenlicht voorzien is van glas-in-lood.

De VOORGEVEL (zuidgevel) is asymmetrisch ingedeeld en verspringt. Het linkerdeel van de voorgevel heeft een driezijdig uitgebouwde bakstenen erker met balustrade van geglazuurde crèmekleurige steen. In de erker bevinden zich sterk getoogde vensters met ontlastingsboog voorzien van geboorte- en sluitstenen. Boven de erker bevinden zich dubbele balkondeuren met glas-in-lood en een bovenlicht afgesloten door een korfboog met geboorte- en sluitstenen.

In de topgevel een rechtafgesloten gekoppeld venster met tweeruits draairamen.

Het rechterdeel van de voorgevel heeft drie vensterassen met in de eerste as een portiek met geglazuurd siermetselwerk en voorzien van een stoep. In het portiek een zeer fraai Jugendstil-achtige toegangsdeur met bovenlicht.

In segmentboogportiek, waarvan binnenzijde met veelkleurig geglazuurde baksteen voorzien van een houten paneeldeur met glas-in-lood voorzien van geornamenteerd smeedijzerwerk, driedelig glas-in-lood bovenlicht, hardstenen trap, segmentbogen, strekken. Aan de linker-kant van de binnenzijde van het portiek bevindt zich een ingemetselde steen : " M.D.K. / 10 NOV. 1904".

De LINKER ZIJGEVEL (westgevel) is nagenoeg blind uitgevoerd.

Tegen de ACHTERGEVEL (noordgevel) bevindt zich een serre met glas-in-lood ramen met daarboven een balkon.

Ook de RECHTER ZIJGEVEL (oostgevel) is nagenoeg blind uitgevoerd.

De RUIMTELIJKE INDELING bestaat uit een brede middengang met garderobe van voor- tot achtergevel met trappenhuis ; een werkkamer en een keuken in de rechter beuk ; een woonkamer en suite in de linker beuk. Deze indeling herhaalt zich min of meer op de verdieping. Boven de werkkamer en de keuken bevinden zich twee slaapkamers. Dit geldt ook voor de boven de kamer en suite gelegen kamers. Een houten steektrap leidt naar de beschoten zolder (één grote ruimte). De kelder bestaat uit één compartiment met segmentbooggewelven en een vloer van klinkers.

Het pand bezit nog een groot aantal oorspronkelijke INTERIEURELEMENTEN, zoals stucplafonds met middenrozet, zwart marmeren schouwen in de kamer-en-suite, paneel-deuren, schuifdeuren met glas-in-lood, bewerkte trappalen en balustrade.

De voortuin wordt van de straat gescheiden door een smeed- en goetijzeren HEKWERK. Hierin zijn opgenomen een dubbel draaihek tussen gietijzeren kolommen en een dubbel draaihek tussen bakstenen kolommen, afgedekt met hardstenen platen en bekroond met smeedijzeren lantaarns.

WOONHUIS uit 1904, met HEKWERK.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een woonhuis in overgangsarchitectuur met stijlinvloeden van de Jugendstil.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging aan een van de belangrijkste straten in Druten en het beeldbepalende karakter van het woonhuis in combinatie met de direct omliggende bebouwing aan de Kattenburg.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de betekenis voor de streekgeschiedenis als herinnering aan de fabrikanten van de steenfabriek Dericks en Geldens. Het woonhuis is een van de beste voorbeelden van rond de eeuwwisseling gebouwde woonhuizen opgetrokken in ter plaatse vervaardigd materiaal.

Kattenburg 15 6651 AK Druten Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) fabrikantenvilla steenfabriek Dericks en Geldens Villa