Van Heemstraweg 2, Deest

Omschrijving

Evenwijdig gelegen aan het achterhuis van de boerderij bevindt zich links achter een vrijstaande bakstenen SCHUUR met zadeldak met wolfeinden boven de voor- en achtergevel en gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. In de achtergevel bevindt zich een segmentboogvormige, dubbele, houten opgeklampte deeldeur geflankeerd door rondboog-vormige stalraampjes met een gietijzeren 6-ruits vorktracering. Geheel rechts is een vernieuwd venster geplaatst. De geveltop bevat een houten opgeklampt hooiluik. In de rechterzijgevel bevinden zich gewijzigde venstertjes.

Waardering

SCHUUR uit de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een schuur uit de 19de eeuw, die gaaf bewaard is gebleven qua hoofdvorm, detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Het object heeft in samenhang met de overige erfbebouwing een ensemblewaarde.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat deel uitmaakt van de historisch gegroeide bebouwing aan de Van Heemstraweg.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523802
Complexnaam
Uiversnest
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderij-complex "UIVERSNEST", gelegen buiten de kom van Deest, met de rechterzijgevel gericht naar de Van Heemstraweg. Het complex bestaat uit de navolgende onderdelen:

- T-boerderij Uiversnest' met hek;

- bakhuis;

- schuur.

Het voorhuis van de boerderij werd gebouwd rond 1850, het achterhuis lijkt iets jonger te zijn, evenals het bakhuisje. Het achterhuis onderging in de 20ste eeuw enige wijzigingen. De boerderij is gelegen op een groot erf, met het bakhuisje haaks op de gevel, en de grote schuur evenwijdig aan het achterhuis. Voorts bezit het erf een tuin en grote oude bomen. Het erf wordt afgescheiden door een fraai ijzeren tuinhek.

Waardering

Boerderij-complex UIVERSNEST'.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf bewaard voorbeeld van een agrarisch complex met hoofd- en bijgebouwen uit het midden van de 19de eeuw, dat opvalt door esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de historisch gegroeide bebouwing aan de Van Heemstraweg. Het complex is compleet qua samenstelling en speelt een beeldbepalende rol in de omgeving.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de ontwikkelingsgeschiedenis van de agrarische bouwkunst in de gemeente Druten.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Van Heemstraweg 2 B 6653 KB Deest BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 697 Druten
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1900 vervaardiging
Naar boven