Sint Odradastraat 61, Alem

Inleiding

Het GEMAAL is gelegen aan de westzijde van de Veerdam, onder aan de dijk en is gebouwd tegelijk met het er tegenover, op de dijk staande, pomphuisje, aan de oostzijde van de Veerdam. De beide gebouwen zijn rond 1930 gebouwd en vertonen de karakteristieken van de interbellumarchitectuur, met een grote invloed van de Delftse school.

Het gemaal bestaat uit een hoofdmassa met aan de zuidzijde een platte aanbouw die in twee fasen tot stand is gekomen. De uitbreiding, aan de zuidwest-zijde, is opgetrokken in een andere kleur steen. Of het gebouw in oorsprong voorzien is geweest van een platte aanbouw is niet geheel duidelijk.

Afgaande op enkele grote reparatieplekken in het metselwerk heeft het gebouw mogelijk oorlogsschade gehad. Vóór de oorlog is het pand wit geschilderd met een zwarte plint, maar de verflaag is grotendeels verdwenen.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op rechthoekige grondslag, met een kleine vierkante uitbouw aan de voorzijde, en telt één bouwlaag onder een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt, ver overstekend zadeldak. De nok heeft een rookkanaal. Aan de linkerzijde bevindt zich een platte aanbouw onder een dun betonnen overstekend dak, waarvan de latere uitbreiding voorbij de achtergevel uitsteekt. Het gebouw is opgetrokken in gele baksteen, gemetseld in Engels verband.

De uitbreiding aan de zuidwest-zijde is gemetseld met een rode baksteen.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL kent in het midden een vierkante uitbouw over vrijwel de volle hoogte, onder een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Op de verdieping van dit bouwdeel bevindt zich een deur, die toegang geeft tot en balkon. Dit balkon bestaat uit een dunne betonnen plaat en heeft alleen aan de zijkanten een balustrade van buisstaal. Boven de deur bevindt zich een smalle lucht- en lichtspleet.

Links en rechts van de uitbouw bevinden zich op de begane grond een luchtrooster, afsluitbaar met luiken.

De platte aanbouw bevat een dubbele stalen deur met daarboven twee metalen ventilatie-openingen.

De LINKER ZIJGEVEL bevat een dubbel stalen deur met daarboven een lichtrooster.

De ACHTERGEVEL bevat twee 8-ruits stolpramen, de linker nog gedeeltelijk voorzien van horizontaal schuin neergeklapte latten, de rechter voorzien van luiken.

De achtergevel van de aanbouw bevat een klein enkelruits venster.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat een deur onder een afdakje gevormd door een dunne betonnen plaat. Het afdak wordt gesteund door twee pilasterachtige uitmetselingen.

De rechter zijgevel van de aanbouw bevat een klein enkelruits venster.

Gemaal uit ca 1930.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een gemaal, gebouwd in een interbellumstijl met invloeden van de Delftse school. Het gebouw heeft ensemblewaarde met het er tegenover aan de dijk gelegen pomphuisje.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en verschijningsvorm, welke zijn verbonden met een historische ontwikkeling van dit gebied, in dit geval de waterhuishouding.

Gemaal(M3) Boerderijen, molens en bedrijven Gemaal (M) oorspronkelijke functie Ja
Sint Odradastraat 61 5335 LW Alem Ja